"גז מזקקים בים, ולא ביבשה"
"גז מזקקים בים, ולא ביבשה" | צילום:

מועצת עמק חפר ממשיכה במחאה נגד יוזמת הממשלה להקמת מתקן לזיקוק גז טבעי בשטחה, והיום נתלו באזור עמק חפר, תל אביב ורמת גן שלטים בגנות הממשלה והשרים שאחראים לנושא. "ממשלת ישראל רוצה לבנות מתקן מסוכן שיתפוצץ, וזו תהיה בכייה לדורות", אמר יו"ר מועצת עמק חפר. במשרד הפנים טוענים: "תכנון אתר הטיפול בגז טבעי נערך בהתחשב בכל הפרמטרים הרלוונטיים ולאחר עריכת תסקיר השפעה על הסביבה שבחן את ההשלכות הצפויות , במטרה להבטיח שלא יגרם כל סיכון לבריאות הציבור".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מחאת התושבים, שמתנהלת כבר מספר חודשים, החלה בחסימת כבישים, ולטענת התושבים - עד כה לא זכתה למענה של השרים והממסד. שר האנרגיה והמים סילבן שלום ושר הפנים גדעון סער סירבו, לפי מועצת עמק חפר, להיפגש עמם ובמועצה מצאו דרך מקורית לתקוף אותם. שמות של רחובות בתל אביב ורמת גן שונו ל"רחוב אסון הגז על שם סילבן שלום וגדעון סער, שהפכו את עמק חפר לאזור אסון".

בנוסף בסמוך לכביש 4 הוקמה "אנדרטה" בשם "חורבות נתניהו" להרוגים הצפויים, לטענת המועצה, מהקמתו של מתקן גז באזור. כמו כן נתלה שלט המבשר: "כאן יוקם בית קברות להרוגי אסון הגז". כצעד נוסף במאבק שורה של קיבוצים ומושבים באזור שינו בשלטים את שמותיהם ל-"קיבוץ גדעון סער על שם השר שחירב את עמק חפר".

"בסוף נשכב תחת השופלים"

מהמועצה מוסרים כי "היוזמה היא של המועצה והתושבים בעמק חפר, שמתנגדים להקמת מתקן לזיקוק גז טבעי בשטחם". לדבריהם, ניתן להקים מתקן זיקוק בים - אך הממשלה מתעלמת מכך. ראש מועצת עמק חפר, רני אידן, אמר בשיחה עם חדשות 2 Online:  "לא נאפשר שאטימות ממשלתית תגרום לבכייה לדורות עבור תושבי עמק חפר וכל שאר תושבי ישראל. אנחנו לא מתכוונים לוותר, גם אם בסוף נשכב תחת השופלים".

התושבים דורשים להיפגש עם השרים
התושבים דורשים להיפגש עם השרים | צילום:

לדברי אידן, הקמת המתקן מהווה סיכון ביטחוני ובריאותי גדול: "אנחנו נמצאים במותניים הצרות של המדינה - הם רוצים להקים את המתקן הזה במרחק ארבעה קילומטרים מטול כרם ושוויקה, שהן ערים עוינות. אם האווירה תתחמם או שתתחיל אינתיפאדה נוספת, אפשר לפגוע בקלות במתקן - הם יכולים לפוצץ את המתקן עם מרגמות קלות או טילים מאולתרים, ואז תיפגע כל המדינה, כי יזה ינתק את המעבר מצפון לדרום. כל מערכת התשתיות עשויה להיפגע פגיעה דרמטית אם יקימו את המתקן. ממשלת ישראל תבנה מתקן שיתפוצץ, וזו תהיה בכייה לדורות".

אידן מוסיף כי גם סוללה של כיפת ברזל לא תוכל להגן על המתקן המתוכנן - "כיפת ברזל צריכה טווח של עשרה קילומטרים, וכאן מתוכנן רק טווח של ארבעה קילומטרים. גם רעידת אדמה תוכל לפגוע במתקן ולגרום לנזק עצום לתשתיות ולכבישים של כל המדינה". ראש המועצה קורא לבדיקה אמיתית של הנושא. "אנחנו רוצים שהשרים ייפגשו איתנו. אנחנו דורשים להבהיר להם את חומרת המעשים, כי לדעתנו הם לא ערים לחומרת העניין - מי שמטפל בעניין אלו דרגים נמוכים", הוסיף אידן, "לא ייתכן ששרים יתעלמו, ולא יהיו מוכנים לשמוע את עמדת התושבים והנציגים שלהם".

"חורבות נתניהו על שם ראש הממשלה"
"חורבות נתניהו על שם ראש הממשלה" | צילום:

ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "במטרה לספק את ביקושי החשמל ההולכים וגוברים ובמסגרת המדיניות לבסס את משק החשמל הישראלי על גז טבעי , בחנה המועצה הארצית לתכנון ולבניה, בה מיוצגים משרדי הממשלה, נציגי הרשויות המקומיות וארגוני הסביבה, מספר חלופות למתקן לטיפול בגז טבעי באזור הצפון. המועצה הארצית סברה שיש חסרונות רבים בתכנון מתקן לטיפול בגז טבעי אך ורק בים, וכי נכון יהיה לתכנן מתקנים ימיים לצד מתקנים יבשתיים לטיפול משלים בגז. ממשרד האנרגיה והמים נמסר בתגובה: "ההחלטה לגבי מיקום מתקני קליטת וטיפול הגז הטבעי הינה בסמכות המועצה הארצית לתכנון ולבנייה".