פריצת דרך בחקר סרטן השד (צילום: אילוסטרציה)
היזהרו מתאורה מלאכותית בחדר השינה | צילום: אילוסטרציה

אולי עדיף בחושך: מחקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה, מצא קשר בין חשיפה לתאורה מלאכותית לבין סרטן השד. לפי המחקר, ככל שהתאורה בחדר השינה גוברת, כך גובר גם הסיכוי לסוג הסרטן הזה אצל נשים.

במסגרת המחקר, התבקשו 1,679 נשים לתאר את רמות התאורה בחדר השינה שלהן על פי המנורות שדלוקות בלילה, אור שנכנס מהרחוב, אור שנכנס מאזורים אחרים בבית וגם האם הטלוויזיה דולקת בלילה או לא.

התוצאות היו מפתיעות: לצד פרמטרים כמו היסטוריה רפואית, מספר לידות, צריכת אלכוהול ועוד, רמת התאורה בחדר היא ה"מנבא" החזק ביותר לסרטן השד.

המחקר פורסם בכתב העת Chronobiology International, והוא מצטרף לשורה של מחקרים שנערכו באוניברסיטה ומצאו פעם אחר פעם קשר בין חשיפה לתאורה מלאכותית בלילה וסרטן שד, או סרטן של בלוטת הערמונית.

לא רק תאורה בעבודה, אלא גם בחדר השינה

"הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן כבר הכריזה על עבודה במשמרות כגורם סיכון לסרטן שד בגלל החשיפה של העובדות לתאורה מלאכותית בלילה. המחקר שלנו מצא כי גם התאורה בתוך חדר השינה שלנו עלולה להיות גורם סיכון כזה", הסביר פרופ' אברהם חיים, שיזם את המחקר.

מדובר במחקר הראשון שבחן את התאורה בתוך הבית בלבד. במחקר שערכו פרופ' חיים עם פרופ' בוריס פורטנוב מאוניברסיטת חיפה, פרופ' הדי רנרט מהטכניון וד"ר איתי קלוג,.השתתפו כאמור 1,679 נשים: 794 נשים שהיו חולות בסרטן שד ו-885 נשים שאין להם ולא היה להם סרטן שד, כקבוצת ביקורת.

הנשים נשאלו לגבי רמת התאורה בחדר השינה שלהם ממקורות שונים: מנורות בחדר השינה, תאורת רחוב מחלון החדר, תאורה מחלקים אחרים בבית שנכנסים לחדר השינה ושינה עם טלוויזיה פתוחה. כמו כן, נבדקו משתנים נוספים שיכולים להשפיע על היווצרות סרטן השד כמו היסטוריה רפואית, צריכת אלכוהול, מצב סוציו-אקונומי, מספר לידות ועוד.

"המנבא" החזק ביותר, לפי המחקר, להתפתחות של סרטן שד היה רמת האור המדווחת שבחדר השינה. ככל שהאור היה חזק יותר, כך הסבירות לחלות בסרטן השד עלה. מנבא נוסף שנמצא מובהק, אם כי חלש יותר, הראה שנשים יהודיות, שלהן שיעור לידות נמוך בהרבה, נמצאות בסיכון גדול יותר לחלות בסרטן שד.

רוצים לקבל עוד עדכונים שוטפים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק