רבים ודאי הבחינו בשבועות האחרונים בקמפיין אגרסיבי בחלק גדול מאמצעי התקשורת - נגד הפלות. העמותה הפרטית "אגודת אפרת", שאנשיה מגדירים עצמם כ"אגודה פמיניסטית ליברלית", מובילה את התנועה נגד הפלות בישראל. המטרה: להביא לידיעת נשים השוקלות הפלה, מידע רלוונטי, המאפשר להן לקבל החלטה חופשית ומשוחררת מלחצים חברתיים.

אך האם זה מה שקורה בפועל? זה מה שקרה כשנערה בת שבע עשרה הגיעה להתייעץ בנושא עם עובדת סוציאלית, מטעם העמותה. השיחה תועדה במצלמה נסתרת. "יש לך המון זמן לספר להורים. אם את מחליטה להמשיך את ההיריון, תשאירי את זה לעצמך לבינתיים, אוקיי?".

"הם לא יראו עלייך גם עוד 4-5 חודשים", הוסיפה העובדת הסוציאלית באזני הקטינה. "ואת לא רוצה לספר, זה לטובתם גם כן. למה להכניס אותם למתח, שהם יתחילו ללחוץ אותך, תעשי ככה או ככה בשביל מה?".

מחקרים לא מעודכנים

באפרת טורחים גם להבהיר כי אחוז גבוה ביותר של נשים שעוברות הפלה, חוות בהמשך בעיות בפוריות כמו גם בעיות נפשיות וטראומה. מערכת הבריאות חושבת אחרת.

ד"ר יוסף פרדו, מנהל מרפאת הנשים של קופת חולים כללית ברמת גן, מסביר כי "נשים שמבצעות מספר גדול של הפסקות היריון, ייתכן ותהיה להן פגיעה בהיריון העתידי - אבל בטח שאין להן סיבוכי היריון".

"וגם זה, במספרים מאוד קטנים. היום אנחנו ב-2011, עומדים לרשותנו אולטרה-סאונד ואמצעי הדמיה וטיפול מתקדמים מאוד, אנטיביוטיקה מאוד מתקדמת, כך ששיעור הסיבוכים שלנו הוא מאוד מאוד נמוך", הוסיף ד"ר פרדו. "אסור לשכוח שאחוז נכבד מהמחקרים האלה לא מעודכנים ונערכו במדינות מתפתחות".

"בדיקות לא עושות את ההיריון בריא"

וזה לא הכל. בהמשך, לאחר ששואלת העובדת הסוציאלית האם עברה הנערה בדיקת היריון אצל רופא בבית חולים או מרפאה, זו העצה שהיא רואה לנכון לתת: "אני לא ממליצה למהר לעשות בדיקות. לא צריך למהר עם זה. הרי הבייבי מתפתח גם ככה. סבתא שלך לא עשתה בדיקות. בדיקות לא עושות את ההיריון בריא או לא בריא".

קיצוץ משמעותי בהטבות לנשים בהיריון (צילום: רויטרס, חדשות)
"תשאירי את זה לעצמך" | צילום: רויטרס, חדשות

הפלות הן נושא כואב בישראל, וכנראה שבעולם כולו. איש מהגופים הרשמיים שפנינו אליהם, משרדי ממשלה ובתי חולים, לא שש להתראיין בנושא. למשרד הרווחה יש אמנם תכנית מובנית לנערות בהיריון, אך עם תופעת העמותות, לא ממש יודעים שם איך להתמודד.

"כאשר מגיעה נערה/צעירה בהיריון לשירותי הרווחה, העו"ס מסייעת לה לראות ולהבין את היתרונות והחסרונות של כל האלטרנטיבות העומדות בפניה", נמסר ממשרד הרווחה. "העובדת הסוציאלית לא מתערבת בשום שלב בהחלטתה של הנערה ולא משפיעה עליה לקבל החלטה כזו או אחרת. ההחלטה היא כל כולה של הנערה. תפקידה של העוס"ית הוא ללוות ולסייע לנערה לאורך כל הדרך במצב שהיא מצויה בו".

תגובת אגודת אפרת

מאגודת אפרת נמסר בתגובה לכתבה כי: "אגודת 'אפרת' הינה אגודה פמיניסטית ליברלית, אשר דוגלת במתן זכות מלאה לאישה בכל גיל לבחור ולהחליט מה לעשות במקרה של היריון בלתי מתוכנן. משום שהדגל של אגודת 'אפרת' הוא שלאישה הזכות המלאה להחליט על גופה בכל גיל, אנו מזדהים עם החוק הקובע שגם קטינה ששוקלת לבצע הפלה, אינה חייבת לערב את הוריה. זאת בניגוד לכל פרוצדורה רפואית, ניתוחית או חודרנית, אצל קטין/ה, שהחוק מחייב הסכמת ההורים, ובאין הורים אישור בית משפט".

"במקרה של הפלה, למרות השלכותיה וסיכוניה, שעליהם אין עוררין, המחוקק העניק לקטינה זכות החלטה בלעדית. לכן, במקרה שהקטינה איננה מעוניינת לבצע הפלה, אין צורך לערב או אפילו ליידע את ההורים", נמסר.

עוד נמסר, "בעניין הרופא, במקרים כמו אלה, כדי למנוע לחצים על הצעירה שישפיעו עליה בניגוד לרצונה, הניסיון שלנו מלמד שעדיף לייעץ לה שההחלטה תהיה בלעדית שלה, מבלי לערב גורמים אחרים העשויים להשפיע עליה לעשות משהו בניגוד לרצונה, כולל רופא. לאור האמור לעיל דברי העובדת הסוציאלית אכן משקפים את החוק ואת עמדת אגודת 'אפרת'".

הכתבה שודרה במסגרת "החדשות מהירקון 70"

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק