חיסונים. לא עומדים ביעד (צילום: AP, חדשות)
חיסוני פוליו | צילום: AP, חדשות

"הורים שלא מחסנים את ילדיהם נגד פוליו משחקים באש" - הזהיר בשבוע שעבר מנכ"ל משרד הבריאות דוקטור רוני גמזו. אבל נראה כי לעת עתה, המדינה לא תעבור מאזהרות - לנקיטת פעולה נגד הורים כאלה, וזאת למרות פנייה שהתקבלה במשרד בנושא.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

משרד עורכי הדין בר-און כהן פנה לאחרונה לשרת הבריאות יעל גרמן בדרישה לנקוט צעדים נגד הורים שמסרבים לחסן את ילדיהם נגד נגיף הפוליו. עם זאת, מהמשרד נמסר לחדשות 2 באינטרנט בתגובה כי לא נשקלים צעדים נגד הורים שלא יחסנו את הילדים.

בפנייה הוצע למנוע מהילדים הלא מחוסנים להיכנס לגנים, או להטיל קנסות על ההורים. עורכי הדין כתבו למשרד הבריאות כי צעדים כאלה נהוגים גם בארצות הברית, בקנדה ובשוודיה. בישראל מאז שנת 2009 נהוגה הפחתה בקצבת הילדים להורים שלא מחסנים את ילדיהם על פי תכנית משרד הבריאות, כותבי הפנייה טוענים כי אין די בכך.

מסקרים שערך משרד הבריאות, לטענת כותבי הפנייה, עולה כי שיעור ניכר מההורים חושש שחיסוני הפוליו יסכנו את בריאות ילדיו, ולא מתכוון לחסן אותם. התופעה מוכרת גם מחיסונים שגרתיים כמו חצבת, חזרת ואבעבועות - הורים רבים, רובם יהודים אקדמאים תושבי המרכז, לא מחסנים את ילדיהם מתוך חשש עקרוני.

אין תמונה
עורכי הדין בר-און וכהן

עורכי הדין ורד כהן ורענן בר-און מסרו כי הם תמהים על עמדתה של שרת הבריאות. "באופן כזה נשארת האוכלוסייה חשופה לנגיף הפוליו, למרות השקעות העתק מכספי ציבור", תקפו עורכי הדין. "כך נותרים גם ילדים חסרי ישע חשופים לנגיף הפוליו בשל גחמותיהם של הוריהם, שבוחרים להתעלם מקביעותיהם הנחרצות של המומחים, וחושפים את ילדיהם, ואת כולנו, לסכנות שבנגיף".

בינתיים, בדרום הארץ נמשך מבצע "שתי טיפות" לחיסון מפני נגיף הפוליו. הבוקר נפתחו מחדש תחנות טיפות החלב לחיסונים, ואלפי תינוקות צפויים להצטרף ל-20 אלף שכבר קיבלו את החיסון מפני הנגיף. ביום ראשון הבא צפוי להתרחב מבצע החיסונים לכל הארץ. לא מעט הורים ברחבי הארץ מתנגדים לחיסון ילדיהם. רובם חוששים מהידבקות במחלה מהחיסון עצמו, למרות שהסיכוי נמוך מאוד. אחרים מתנגדים באופן עקרוני למתן חיסונים בכלל.