אזרחים רבים באזור הצפון, מקריית שמונה ועד חיפה הרגישו את האדמה רועדת סמוך לשעה 14:00 בצהריים. אזרחים מהצפון התקשרו למערכת חדשות 2 באינטרנט, וגם פנו במייל האדום בטענה כי הרגישו ברעידת אדמה קלה.

 מהמכון הססמוגרפי אישרו כי אכן התרחשה רעידת אדמה בצפון בעוצמה של 4.2 בסולם ריכטר. "סדרה של רעידות אדמה התרחשו היום בצהריים בדרום לבנון", נמסר מהמכון. "החזקה מביניהן התרחשה בשעה 14:02. רעידות האדמה באיזור זה עדיין נמשכות. עד למסירת הודעה זו התרחשו למעלה מ- 10 רעידות אדמה שהורגשו במקומות שונים בצפון הארץ. לא נמסר לנו על נזקים או נפגעים כלשהם".

"נבהלתי. הרגשתי את כל הבית רועד", סיפר בהתרגשות סהר מקריית שמונה לחדשות 2 באינטרנט. סהר אסף את משפחתו וקרא להם לצאת במהרה לרחוב מחשש שהמבנה יקרוס. "בהתחלה לא הבנו מה זה בכלל, אבל אחרי כמה שניות האדמה הפסיקה לרעוד וחזרנו לשגרה", הוא מספר.

את מאיר, תושב נוסף מקריית שמונה רעידת האדמה הפחידה פחות. מאיר אישר את רעידת האדמה ואף טען כי מדובר בשתי רעידות אדמה, "אבל זה לא ריגש אותנו", אמר מאיר, "אחנו מחוסנים מהקטיושות". אל מול אותם אזרחים שטוענים כי אכן הרגישו ברעידת האדמה, ישנם גם לא מעט אזרחים צפוניים שכלל לא חשו בה. "לא הרגשנו כאן כלום", אמר היום מאור, תושב הקריות, לחדשות 2 באינטרנט.

רעידת אדמה בצפון הארץ (חדשות 2) (צילום: חדשות 2)
רעידת אדמה בצפון | צילום: חדשות 2

לפני שלושה חודשים הורגשו שתי רעידות אדמה בישראל, בעוצמות של 2.9 ו-3.5 בסולם ריכטר, באזור הכינרת. אז דווח כי מוקדי הרעש היה במזרח הכינרת, באזור קיבוץ האון וכן סמוך לחופי חדרה.

חשש לעשרות הרוגים ברעידה באפגניסטן

תושבי מזרח אפגינסטן מחפשים אחר גופות יקיריהם לאחר שרעידת אדמה בעוצמה של 5.5 התרחשה באיזור.

החשש הוא כי באסון נהרגו עשרות תושבים בבתים הרעועים במדינה. "הגג קרס והרג את אחי ואת שני ילדיו", סיפר אמרולה, תושב האזור. לפחות עשרה גופות נספרו בכפר סאר-קוט, אך גם בישוב ליד, מיר-גדקל שמו, מספרים התושבים על עשרות הרוגים.

"שלושה מבני משפחתי נהרגו, ושבעה נוספים נפצעו", סיפר תושב אחר. "אני חושב שכ-40 אנשים נהרגו, מאות בתים נהרסו".

"הרעידה תגיע, בזה אין ספק"

בעקבות רעידת האדמה הקשה שפקדה את איטליה לפני כשבועיים, המליץ ד"ר זוהר גבירזמן, ראש אגף במכון הגיאולוגי ומומחה לרעידות אדמה, בטור מיוחד שפורסם באתר חדשות 2,  כי יש להיערך בהתאם לרעידת האדמה שעתידה לפקוד את ישראל. "הרעידה תגיע, בזה אין ספק", אמר. "אם נתכונן, הרי שיש לנו יכולת למזער את הנזק בצורה דרסטית כשהרעידה תתרחש".

לדבריו, ישראל אמנם במצב טוב יותר ממדינות כמו איטליה ויוון, אך הסטטיסטיקה גם גורמת לנו להיות הרבה פחות מודעים לסכנה. "בגלל המציאות הביטחונית אצלנו", מסביר גבירזמן, "נושא החדרים המוגנים והמקלטים הוא כמעט סטנדרט. רעידות אדמה, לעומת זאת, ועל אף שברור שתתרחש רעידה עוצמתית - לא נמצאות אצלנו במודעות".

ואיך נערכים? גבירזמן מסביר כי ניתן לבנות בתים חדשים בצורה נכונה, כמו שגם ניתן לחזק בתים קיימים - "זו רק שאלה של עלות". המכון הגיאולוגי רושם לעצמו בתקופה האחרונה מספר הישגים בקידום העניין: אימוץ תקן בנייה גבוה יותר, התחשבות בנושא לפני אישורם של פרויקטים בוועדות התכנון ושיתוף פעולה עם המשרד להגנת הסביבה בהתחשבות בהשפעות הסביבתיות של רעידות אדמה.

מדוחות ממשלתיים שפורסמו בחודשים האחרונים, עולה כי המוכנות האזרחית בישראל לרעידות אדמה נמוכה ביותר. מהנדסים ומומחים לרעשי אדמה מתריעים, כי ישנם בארץ מספר רב של מבנים מסוכנים שאינם בנויים לפי התקנים המקובלים בעולם המערבי.

מבנים אלו, שנבנו בעיקר עד לשנות ה-70', צפויים להינזק באופן משמעותי ברעידות אדמה בינוניות עד חזקות. כדי לעודד בעלי בתים לחזק אותם בפני רעידות אדמה, אישרה הממשלה בשנת 2005 תוכנית המאפשרת הקלות בניה בבניינים שאינם מוגנים.