כלל ידוע בשרשרת המזון: מה שהתרנגולת תאכל אנו נקבל בביצה. אם לתערובת המזון שהגישו לה הכניסו רעלים - אנחנו בבעיה.

ב-21 ביולי יצאה ממכון התערובות "אמבר" משאית עמוסה במזון לעופות. הלול הראשון שקיבל את התערובת היה במושב בגליל המערבי. מספר שעות לאחר שהמזון נפרק מהמשאית, החלו התרנגולות ליירר, כרבולותיהן השחירו והן החלו למות בזו אחר זו. בתוך מספר ימים מתו לא פחות מ-1,600 תרנגולות.

מקור ההרעלה במכון "אמבר". יום לפני יציאת המשאית מהמפעל, נערך יום ניקיון ומישהו שכח באחד התאים חומר מסוג סלינימיצין. במינונים נמוכים מדובר בתרופה לעופות, אך בכמויות העצומות שנשפכו הופך החומר לרעל מסוכן.

ד"ר דן גרוס, וטרינר שנכח בלול הסביר על התרופה. "המינון המקובל הוא 60 גרם לטון ופה היה 1,000 גרם לטון, כלומר פי 15. כל עוף שיקבל את זה, יורעל". תמונות שצולמו 6 ימים לאחר ההרעלה מראות היטב את תופעות הלוואי: תמותה, דיכאון, סימנים עצביים ועוד.

החומר אסור בתכלית לשימוש בתרנגולות מטילות, אך משרד החקלאות, כך עולה מדוח החקירה, התחמק בטיפול במשבר. למרות הפצרות מגדל התרנגולות, אף רופא ממשלתי לא הגיע למשק, סרבו להוציא צו הכרזה על אזור נגוע ולא הוצא צו איסור על שיווק הביצים.

למרבה המזל, המגדל גילה אחריות ולא שיווק את הביצים המורעלות. למרבה הצער, זה לא קרה במשק השני שקיבל את התערובת הרעילה. תוך שעות החלה תמותה בלול, איש לא עדכן את המגדל - שהוציא את הביצים למכירה. הביצים, נציין, כבר לא נמצאות בשווקים ואין חשש שתתקלו בהן במכולת.

ממשרד החקלאות נמסר כי "רופא וטרינר של מועצת הלול ביקר מספר פעמים בלול, מתחילת האירוע ועד סיומו. הרופא הממשלתי אסר על שיווק הביצים מהיום הראשון לאירוע, ולראייה לא שווקה אף ביצה ממשק זה. באשר ללול השני - השיווק נעצר מרגע שאותרה בעיה".

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק