מאבק ציבורי עיקש הצליח בסופו של דבר לבלום בשנה שעברה משלוח קופים מ"חוות מזור" לצורך ניסויים בחו"ל. השר להגנת הסביבה הקודם גלעד ארדן אפילו קבע תקנות שאוסרות לחלוטין ייצוא קופים לניסויים - כשהמשמעות היא למעשה סגירה של "חוות מזור".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אבל זה לא סוף הסיפור. לאחרונה התגלה שבקרוב תייצא החווה משלוח נוסף של 120 קופים לארה"ב. איך זה קורה? היועץ המשפטי לממשלה קבע שעד שהתקנות יכנסו לתוקף, תחול תקופת מעבר של שנתיים, שבה חוות מזור תהנה מתקופת חסד שבמהלכה תוכל לייצא קופים לניסויים רפואיים. ארגוני זכויות בעלי חיים מתנגדים כמובן לניסויים מכל סוג בקופים, אך לגבי המשלוח הזה הם חוששים במיוחד מאחר שאין מידע לגבי היעד.

רשות הטבע והגנים, הגוף שאמור לפקח ולאשר ייצוא קופים מישראל, אומרת שהקופים במשלוח אכן מיועדים למחקר רפואי, אך מסרבת למסור מה היעד שלהם בארה"ב. כלומר לאיזו חברה הם נמכרו. הטענה: "לא ניתן לפרסם זאת על פי חוק חופש המידע ופסיקת בית הדין".

זו לא הפעם הראשונה שברשות הטבע והגנים נמנעים מחשיפת המידע בנוגע למשלוחי קופים מחוות מזור - כשזה קרה בפעם הקודמת, המשלוח שאושר על ידי הרשות נעצר לבסוף בהוראת בג"ץ.

גם אז, אחרי שנתנה היתר למשלוח, רשות הטבע והגנים התבקשה לחשוף לגביו פרטים כמו "כמות הקופים בחווה, יעד המשלוחים ומטרות הניסויים בחול", והשיבה ש"אין בידיה את המידע". מאחר שמדובר בנתונים הכרחיים לאישור ייצוא קופים, לא ברור איך ניתן האישור. ואם היה המידע בידי הרשות - מדוע בחרה לומר שאין אותו בידיה.

הפגנה נגד ייצוא הקופים. ארכיון (צילום: עזרי עמרם)
הפגנה נגד ייצוא הקופים. ארכיון | צילום: עזרי עמרם

בשנת 2011: כ-150 קופים יוצאו מחוות מזור

המידע היחיד שכן העבירה אז הרשות, הוא טבלה של מספר הקופים שיוצאו בכל שנה. לפי הנתונים, ב-2011 יוצאו 28 קופים. אך הם סותרים את נתוני הועדה הבינלאומית לסחר בעלי חיים לגבי חוות מזור - לפיהם יוצאו עוד כ-120 קופים ב-2011. הנתונים האלה מעלים סימני שאלה ביחס לדיוק הנתונים של הרשות.

בארגון "מאבק הקופים בישראל" טוענים שגם המשרד להגנת הסביבה לא בדיוק היה שקוף מבחינת מידע. כרגע עומדות בפני השר החדש עמיר פרץ כמה אפשרויות: הראשונה היא להחליט שהמשרד פודה את כל הקופים, ובכך להציל אותם. דרך שנייה, שתמנע ספציפית את ניסיון הייצוא הנוכחי, הוא שהשר יורה על העברת כל החומר אליו, גם אותו חומר שנחשב כסודי, על מנת שיבחן בעצמו האם ההיתר ניתן כדין. השלישית היא להשאיר את המצב כמו שהוא - ולאפשר לחוות מזור לעשות בינתיים, מכירת חיסול של הקופים.

השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, הורה בינתיים לנסות למצוא פתרון לכאלף מהקופים בחווה - שהם קופים שנולדו בטבע ואותם בכל מקרה אסור לייצא. באופן מפתיע לא נמצא אף מקום שמוכן לקבל אותם. במשרד אומרים שהם בדקו בכל פינות החי וגני החיות בארץ ולא הייתה היענות, ומביעים שם תמיהה. אז אם יש מקום שמוכן לקבל את הקופים - מוזמן לפנות למשרד.

מרשות הטבע והגנים נמסר ש"הבקשה נבדקה, ועומדת בדרישות התקנות החדשות והנחיות היועץ המשפטי לממשלה. טענות לאי-תקינות בהתנהלות הרשות נבדקו על ידי היועץ, השרים להגנת הסביבה ובג"ץ - ולא ניתנה כל הערה. רשות הטבע והגנים היא רגולטור שעובד על-פי הנחיות".

מבעלי חוות מזור נמסר ש"החווה מהווה חלק חיוני במערך העולמי של פיתוח תרופות ומחקר רפואי. הייצוא מאושר על ידי הרשויות בישראל אך ורק לאחר שהוכח כי הוא מיועד למחקר רפואי. גם המדינה המקבלת, במקרה זה ארצות-הברית, מאשרת את הייבוא רק למטרה זו. לטענות הפעילים אין שום בסיס ואחיזה במציאות".