אילוסטרציה (צילום: דניאל נחמיה, חדשות 2)
העובדים ממשיכים בעיצומים, ארכיון | צילום: דניאל נחמיה, חדשות 2

העיצומים בבית החולים "הדסה" נכנסים ליומם הרביעי. ועד העובדים מאיים כי יעבור לשביתה מלאה, אם לא ישולמו משכורות חודש ינואר לעובדים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בהנהלת בתי החולים של הארגון הנתון במשבר תקציבי עמוק ובמשרד האוצר הסבירו כי תכנית ההבראה שהוצגה למוסד הרופאי כוללת פיטורי 300 עובדים, רובם אנשי מנהלה, וקיצוצים בשכר של כלל עובדי בית החולים. אתמול (ה') הכריזו האחיות על סכסוך עבודה, בשל הקיצוץ בשכרן, והודיעו כי אם הדברים לא יגיעו לכדי פתרון יצטרפו אף הן לסבב העיצומים שהוכרז השבוע בבית החולים. "ללכת איתנו להקפאת הליכים או לא לשלם לנו משכורות בזמן שאנחנו במאה אחוז תפוסה - זה אחד מהדברים שאנחנו לא מצליחים לתפוס", הדגישה ציל גרא, יו"ר ועד האחיות של הדסה.  

בינתיים, מאבקם של עובדי הדסה צובר תאוצה וזוכה לתמיכה גם מעמיתיהם ברחבי הארץ. ביום ראשון צפויים להצטרף למאבק הרופאים בבתי החולים במחאה על המתרחש בהדסה. במסגרת הצעדים לא תתקיים פעילות בכל בתי החולים ביום א' בין 10:00-12:00, לאות הזדהות עם העובדים.

במקביל, פנו אתמול אנשי ההסתדרות הרפואית לבית הדין לעבודה נגד הנהלת בית החולים ומשרד האוצר. עתירת ההסתדרות הרפואית הוגשה בגין אי תשלום שכר והפרת הסכמים קיבוציים שחתמו עם הרופאים.

"על נתניהו להתערב"

ביום ראשון מתכננים העובדים, המוחים על הקיצוץ בשכרם, להפגין מול ישיבת הממשלה לאחר שלטענתם מתעלמים ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר יאיר לפיד מדרישותיהם.

"הזדעזעתי לראות את יעל גרמן שמשתלחת ברופאים וקוראת להם משתכרי מיליונים, כשזה בעצם מעמד הביניים שמשלם מסים והולך לצבא", קרא אחד הרופאים בהפגנה שנערכה אתמול בבית החולים הדסה.

ביום ד' הודיעה המדינה כי תזרים לבית החולים בירושלים כחצי מיליארד שקלים - לפי ההסדר המתגבש בין משרד האוצר להנהלת בית החולים. לפי ההודעה, בין 150 ל-200 מיליון שקלים יועברו בגין פיצויים לעובדים שיפוטרו, ובכלל זה עובדי מינהל ומשק וגם קבוצת רופאים המשתכרים שכר גבוה.

בנוסף, המדינה צפויה להעניק לבית החולים הלוואה בתנאים מועדפים בסך 100 מיליון שקלים, ו-100-150 מיליון שלים להשקעה בתשתיות. עוד תזרים המדינה להדסה 150-200 מיליון שקלים בתמורה להעברת נכסים, מתחמים היסטוריים ובעיקר דירות שבבעלות בתי החולים בירושלים. בכוונת האוצר שהערכות השווי של הנכסים ייעשו בידי השמאי הממשלתי.

ארגון נשות הדסה, השולט בבית החולים יותר מ-100 שנה, עומד על כך שהוא ימשיך להעביר לבית החולים רק 19 מיליון דולר בשנה, כפי שעשה בשנים האחרונות, אבל יתחייב לגייס כספים להשלמת בניין האשפוז שהוקם ביוזמת הארגון ומנהלי בית החולים.

הדיונים בין משרד האוצר לבית החולים הדסה מתנהלים בחדרים סגורים, בשיתוף משרד הבריאות. בוועדת הכספים של הכנסת, שתצטרך לאשר את ההוצאה התקציבית בגין ההסדר, ממתינים לפרטיו וחוששים שהמסמכים לא יוצגו בפניהם במלואם. כך או כך, כלל לא ברור שכל הכספים הללו יספיקו נוכח העובדה שבית החולים סוגר כל שנה בגירעון שוטף של 300 מיליון שקלים, המצטרפים לחוב צבור של 1.3 מיליארד שקל.