לאחר מאמצים רבים, בגיל 43, טליה נכנסה להיריון. בשל הגיל שלה מדובר בהיריון בסיכון, ולכן הרופאים המליצו לה לעבור בדיקת מי שפיר, כדי לבדוק אם העובר שהיא נושאת ברחמה לוקה בתסמונת דאון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אני בת 43, אני לא יודעת אם אצליח להיכנס שוב להיריון", היא מספרת. "אז התלבטתי מאוד והיו לי המון חרדות לגבי הבדיקה. החרדות וההתלבטויות האלה משותפות לנשים רבות, כי אחת מכל 300 בדיקות מי שפיר, בהן מחדירים מחט לרחם, גורמת למות העובר. רגע לפני שנאלצה להכריע, שמעה טליה שיש אפשרות נוספת.

"שמעתי מחברה שיש בדיקת דם שאולי תחליף יום אחד את בדיקות מי השפיר", היא מספרת. טליה ביררה, וגילתה שהחברה - צודקת: חברה ישראלית בשם פרונטו דיאגנוסטיק החלה לשווק בשבועות האחרונים בדיקת דם פשוטה לגילוי תסמונת דאון אצל העובר. בניגוד לבדיקת מי השפיר הפולשנית - אין בה סיכון לעובר. הבוקר, טליה עברה את הבדיקה.

10,000 ש"ח לבדיקה

במעבדה בארצות הברית, לשם מגיעות דגימות הדם של טליה ושל נשים נוספות, יודעים לבודד את החומר הגנטי של העובר מהדם של האם, ולאבחן האם הוא חולה בתסמונת דאון. בבית החולים רמב"ם, שהשתתף בניסוי בינ"ל לבדיקת יעילותה של הבדיקה, משוכנעים שמדובר בתחילתו של שינוי גדול.

"בסופו של דבר, להערכתי בדיקות מי השפיר יתמעטו ויתמעטו, ואולי באיזשהו שלב גם ייעלמו לגמרי", אומר פרופ' זאב ויינר, מנהל היחידה לאולטרה סאונד גניקולוגי בביה"ח רמב"ם. "זה עוד לא שם, אבל זה איזשהו תהליך שמתחיל עכשיו".

"בחודש חודשיים האחרונים, הבדיקה נהייתה הרבה יותר זמינה", סיפר ד"ר ניב נבות. "למרות שלא פרסמנו את הבדיקה, הרבה יותר נשים מתעניינות, והמספר של הבדיקות הולך ועולה. כנראה נשים שומעות על זה מפה לאוזן", הוא מוסיף.

אבל למרות יתרונותיה הברורים של הבדיקה החדשנית, שרמת הדיוק שלה היא כמעט 100%, יש לה חיסרון גדול: הבדיקה החדשנית עדיין לא הוכנסה לסל וקרוב לוודאי שייקח כמה שנים עד שתיכנס. בינתיים - מי שתרצה ליהנות מהיתרונות שלה תיאלץ לשלם 10,000 שקלים.