לעבור את החג בשלום. מדורות ל"ג בעומר (צילום: חדשות 2)
לעבור את החג בשלום. מדורות ל"ג בעומר | צילום: חדשות 2

בשירותי הכבאות מזהירים את החוגגים בל"ג בעומר מפני הסכנות האפשרויות במהלך חג המדורות, ומפרסמים שורת הנחיות שיעזרו לציבור לסיים את הלילה בשלום.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ראשית, אומרים בשירותי הכבאות, יש לבחור במקום מבודד ונקי מכל חומר בעירה, עדיף שטח חולי. חל איסור מוחלט להדליק אש בקרבת מבנים ומתקנים (מגורים, תעשייה, מחסנים וכו'), כמו גם ליד מתקני חשמל או מתחת לקווי חשמל / טלפון, בסמיכות למצבורי חומרים מסוכנים ו/או נוזלים דליקים, בקרבת עצים, צמחייה ושדות קוצים.

כמו כן יש להימנע מקרבה לכלי רכב, בגנים הציבוריים ובין בניינים. בסיום החגיגות, יש לוודא כיבוי מוחלט של המדורה על ידי שפיכת חול או מים. אין לתת לילדים להדליק את המדורות ויש להימנע משימוש בחומרים דליקים, הבערת מנגלים שלא על פי הכללים, משחקי קפיצה מעל המדורות, השלכת תרסיסים לאש ועוד.

בשירותי הכיבוי ממליצים גם לנעול נעליים סגורות, ללבוש מכנסיים ארוכים וחולצה מתאימה להגנה על הגוף מפני גצים וגחלים, וכן מעקיצות זוחלים ושרצים ארסיים הנמשכים אל חום המדורה. במקרים בהם אוחזת אש בבגדים, יש לשכב מיד על הקרקע ולהתגלגל מספר פעמים, אם ישנה שמיכה/מגבת גדולה/או בגד יש לעטוף את הנפגע.

כואב אבל פחות

מדורות ל''ג בעומר, מזהיר ד"ר אברהם אמיר, אחראי יחידת הכוויות במחלקה לכירורגיה פלסטית בבית החולים בילינסון בפתח תקווה, עלולות להוות סכנה ולגרום לכוויות בדרגות חומרה שונות. "סוג הכוויות הנפוץ יותר הוא כוויה מאש גלויה, אך לעיתים תיתכן כוויה גם מן החומר הכימי ששימש להדלקת האש במדורה", הוא מדגיש.

הכוויות מחולקות עפ''י דרגות חומרתן: 1, 2 ו-3 - בהתאם לעומק הפגיעה בעור.

דרגה 1 (הדרגה הקלה ) - דומה לשיזוף עמוק ,נובעת מפגיעה בשכבה העליונה של העור, מתבטאת באודם, כאב ונפיחות קלה.
דרגה 2 - פגיעה עמוקה יותר בחלק משכבות העור, המתבטאת באודם, שלפוחיות וכאב עז.
דרגה 3 - פגיעה בכל שכבות העור וברקמות מתחתיו. צבע הכוויה לבן דמוי שעווה. בדרך כלל כוויה זו לא כואבת מאחר ונהרסים עצבים תחושתיים ביחד עם העור הכווי.

במקרה של כוויה מדרגה 2 או 3 וכוויה דרגה 1 נרחבת - יש לפנות לעזרה רפואית מיידית. בינתיים, רצוי להגיש טיפול ראשוני:
יש כמובן להרחיק הנפגע מאזור האירוע. יש להסיר מאזורי הכוויה בגדים (שאינם דבוקים לאזור הכוויה) נעליים ותכשיטים. במידה וחלקי בגדים דבוקים לעור, אין למשוך אותם אלא לגזור מסביבם.

יש לשטוף את אזור הכוויה במי ברז פושרים במשך כ-5-10 דקות. אין לשים קרח או למרוח חומרים שומניים או אחרים. במקרים של כוויה דרגה ראשונה ,מומלץ למרוח ג'ל אלוורה לטיפול והקלה בכאב. זאת לאחר ניקוי ראשוני של הכוויה בסבון נוזלי ומי ברז. בשאר הדרגות רצוי לחבוש בשלב ראשון בגזה או מגבת לחה. אין לפוצץ את השלפוחיות.

במקרה של כוויה מחומרים כימיים, מנחים בבית החולים בילינסון, יש לשטוף את אזור הכוויה במי ברז פושרים למשך 20 דקות לפחות. בכוויות דרגה שנייה ושלישית יש לוודא שהנפגע מחוסן לטטנוס. כדי למנוע את צניחת טמפרטורת הגוף - יש לכסות את הנפגע בסדין או שמיכה נקייה. אין כל מניעה לקחת כדור נגד כאבים.