מיליונים נגד המפעל המזהם. אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
כמה מזהים פולטים המפעלים בישראל? | צילום: רויטרס

כל מי שעבר פעם דירה מכיר את הפרוצדורה - בודקים האם השכנים נאים בעיניכם, את רמת מוסדות החינוך לילדים, ועד כמה התשתיות בסביבה מספקות אתכם. אך האם עלה בדעתכם לבדוק אם יש בקרבת מקום המגורים מפעל מזהם שפולט חומרים מסוכנים?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

פרויקט חדש שהושק הבוקר (א') על ידי המשרד להגנת הסביבה מספק חושף לראשונה לציבור הרחב את כל נתוני פליטת החומרים המזהמים של מפעלים בישראל.

במאגר מידע מרוכז בשם מפל"ס - מרשם פליטות לסביבה - תוכלו למצוא פרטים על פליטות גזי חממה, חומרים מסרטנים וחומרים רעילים של יותר מ-400 מפעלים בארץ. לטובת מי שאין להם תואר בכימיה, לכל דיווח על חומר מזהם מצורף הסבר על השפעות החומר, ועל כמה הוא מסוכן לאדם ולסביבה.

משבר האנרגיה בעזה נמשך. אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
בראש רשימת המזהמים - תחנות כוח של חברת ה | צילום: רויטרס

בשנת 2012 - 57 מיליון טון של גזי חממה נפלטו לאוויר

על פי המידע שפורסם לציבור, המפעלים שפולטים הכי הרבה חומרים מסרטנים לאוויר הן תחנות חברת החשמל אשכול, אורות רבין ורוטנברג. אחריהם ברשימה נמצא מפעל כאו"ל, רמת חובב, אג"ן כימיקלים, נשר רמלה ומפעלי ים המלח.

עוד על פי המידע, בשנת 2012 למשל פלטו מפעלי התעשייה בישראל יותר מ-57 מיליון טון של גזי חממה לאוויר. למרות המספר הגדול והמאיים, מרבית פליטות המזהמים עמדו בתקנים של המשרד להגנת הסביבה.

"המאבק לאוויר נקי יותר אינו רק סיסמא, נזקי הזיהום עולים 14.2 מיליארד שקלים בכל שנה", אמר השר להגנת הסביבה עמיר פרץ, ותקף את המחסור בתקצוב הנושא: "למרות קיצוצי התקציב אנו ממשיכים להתמודד ולפעול למען הזכות לנשום אוויר נקי ככל האפשר. אך אם יחסו של האוצר לנושא כה קריטי וחשוב לא ישתנה, הבעיה רק תחריף".