מת אחרי הלידה. ארכיון (צילום: שי פרנקו)
ניתוח ראשון מסוגו בעולם. אילוסטרציה | צילום: שי פרנקו

לאחרונה בוצעה לראשונה בבית החולים איכילוב בתל אביב השתלת כליה בין בני זוג, כשגם הנתרם וגם התורמם היו שניהם נשאים של נגיף ה-HIV. הניתוח בוצע על ידי צוות מנתחי ההשתלות, ד"ר עידו נחמני, ד"ר יעקב גויכמן וד"ר אורי ויזל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הניתוח הייחודי הוא תוצאה של שיתוף פעולה בין צוות יחידת ההשתלות של החטיבה הכירורגית בבית החולים ובין צוות מרכז האיידס המטפל בנשאי וחולי HIV. מדובר בהשתלה הראשונה בעולם של כליה מן החי בקרב נשאי HIV, שדרשה הכנה ארוכה שכללה בנוסף לצוות המנתח את ד"ר רוני ברוך מנהל מרפאת ההשתלות, ד"ר יבגני קצמן ממרכז האיידס ופאולינה כץ, מתאמת ההשתלות במרכז הרפואי. בנוסף, היו מעורבים בהכנות גם אנשי השירות הסוציאלי והשירות הפסיכולוגי.

התהליך הייחודי דרש הכנה מדוקדקת מבחינת הטיפול התרופתי נגד HIV, שכן הוא הצריך שינוי בטיפול התרופתי נגד הנגיף לשני בני הזוג, על מנת לשפר את סיכויי ההצלחה של ההשתלה ולהימנע מהתנגשויות בין הטיפול נגד הנגיף לבין הטיפול הנוגד דחייה שניתן לאחר הניתוח. לאחר שהתגבשו ההמלצות המקצועיות, הנושא הובא לאישור של ועדת ההשתלות המוסדית בראשות ד"ר אבי הסנר, וגם של ועדת ההשתלות הארצית, וזכה בסופו של דבר לתמיכתה.

ד"ר רוני ברוך, מנהל המרפאה להשתלות בבית החולים איכילוב, הסביר כי "שימוש באיברים מנשאי HIV להשתלות עד כה לא נעשה בעולם, פרט לדרום אפריקה, שם הדבר מבוצע כבר שנים רבות ובהצלחה. על סמך הניסיון של דרום אפריקה וגם בעקבות הבנה הולכת וגוברת בעולם הרפואי כי מחלת ה-HIV כבר לא קטלנית כפי שחשבנו בעבר, הולכת ומתבססת הכרה בעולם המערבי של אפשרות לתרומות האיברים גם מנשאי הנגיף. איברים כאלה יושתלו כמובן רק באנשים שגם הם חיוביים ל-HIV".

"אופק חדש ברפואת ה-HIV"

הניתוח כאמור עבר בהצלחה. הבעל שזכה בתרומת כליה מאשתו הפסיק את טיפולי הדיאליזה להם נזקק במשך שנתיים לפני ההשתלה, וחזר לעבודה ולתפקוד מלא. גם הוא וגם אשתו ממשיכים טיפול קבוע נגד HIV ונמצאים במעקב צמוד ומסודר כאשר מצב מערכת החיסון ותפקוד הכליות של שניהם יציבים ותקינים גם היום, חודשים לאחר הניתוח.

לדברי ד"ר יבגני קצמן, מומחה למחלות זיהומיות במרכז האיידס של בית החולים איכילוב, מדובר בבשורה של ממש במלחמה בנגיף האיידס. "אין ספק, שהמקרה הזה בהיותו המקרה הראשון בעולם של השתלת הכליה מן החי בין נשאי HIV נותן אופק חדש לכל תחום רפואת ה-HIV מחד ולתחום ההשתלות מאידך כשהצלחתו התאפשרה הודות לשיתוף הפעולה הפורה בין הגורמים השונים במרכז הרפואי שלנו", ציין ד"ר קצמן.