האם נמצאה תרופה לאיידס, אילוסטרציה (צילום: Alexander Sysolyatin, Shutterstock)
האם נמצאה תרופה לאיידס? אילוסטרציה | צילום: Alexander Sysolyatin, Shutterstock

האם נמצאה תרופה למחלת האיידס? סוכניות הידיעות בברלין מפרסמות כי אדם שחלה באיידס נירפא 20 חודשים לאחר שעבר השתלת מח עצם, אשר בדרך כלל נעשית בחולי לוקמיה - סרטן הדם.

ישנם רופאים וחוקרים הסבורים כי מדובר במזל בלבד, אולם אחרים חושבים שהדבר יכול לעורר עניין גדול בגן טיפולי העשוי להילחם במחלה והיכול להציל את חייהם של שני מיליון בני אדם מדי בשנה ואת חייהם של 33 מיליוני החולים ברחבי כל העולם.

ד"ר גרו היטר סיפר כי המטופל שלו, בן 42, אמריקני המתגורר בברלין, נדבק באיידס לפני כעשור. אולם 20 חודשים לאחר שעבר השתלת מח עצם שעבר שינוי גנטי לא נראו בו יותר סימני המחלה הסופנית. "חיכינו כל יום לתוצאות קשות", סיפר היטר, אבל אלו לא באו. חוקרים בבית החולים בברלין סיפרו כי בבדיקות שנערכו בדמו של האיש לאחר השתלת מח העצם, דמו נמצא נקי. אולם ד"ר אנדרו באדלי, מנהל מעבדת המחקר ל-HIV ואימונולוגיה ברוצ'סטר במניסוטה, ארצות הברית, אמר כי ייתכן והבדיקות האלה אינן מקיפות מספיק. "יהיה צורך בבדיקות ביולוגיות הרבה יותר נרחבות כדי לומר שהמחלה נעלמה", אמר באדלי.

קיבל טיפול קטלני

זאת לא הפעם הראשונה בה מנסים לטפל באיידס באמצעות השתלת מח עצם. בין 1982 ל-1996 נערכו 32 ניסיונות כאלה, כאשר בשניים מהם נעלם הנגיף.

המטופל של היטר היה בטיפול בבית החולים בברלין, הן בשל מחלת האיידס והן בשל לוקמיה שהתפתחה ללא קשר ל-HIV. היטר התכוון לטפל בלוקמיה של מטופלו על ידי השתלת מח עצם. לפני ההשתלה קיבל החולה תרופות חזקות והקרנות כדי להרוס את מח העצם המזוהם שלו וכדי להשבית את המערכת החיסונית שלו, טיפול שעלול להרוג בין 20 ל-30 אחוזים מהחולים.

הוא אף חדל לקבל את התרופות המטפלות במחלת האיידס, מאחר והיטר וצוותו חששו שאלה יפריעו להישרדות התאים של מח העצם החדש. בכך הם סיכנו את המערכת החיסונית שלו בתקווה שהתאים החדשים שיתקבלו בהשתלה ידחו את הנגיף.