כ-40 הורים שילדיהם משרתים ושירתו בעבר בבסיס אימון חטיבתי של הנח"ל בתל ערד התאספו היום כדי לגבש תוכנית פעולה, בעקבות חשיפת חדשות 2 באשר למקרי התחלואה הגבוהים במחלת הסרטן בקרב חיילים ששרתו בבסיס. ההורים החליטו על הקמת ועד פעולה אשר יעבוד מול גורמי הצבא, משרד הביטחון ומשרד הבריאות.

בישיבה שנאספה היום התקוממה סיגלית קסלר דוברת ועד הורי החיילים על כך שבדיקת הנושא מתעכבת כבר שש שנים. "מ-2002 עד 2008 קרו מקרים של תחלואה שאפשר היה למנוע", אמרה קסלר והוסיפה "אם אפשר למנוע תחלואה של עוד חייל אחד, אז צריך לסגור את הבסיס הזה. יש אלטרנטיבה לבסיס, אבל לא לבריאות".

בכוונתם של ההורים להתארגן ולפעול לקבלת מידע מהימן מקצין רפואה ראשית, ממשרד הבריאות ומעיריית ערד שבאזורה נמצא הבסיס, מאחר שלדברי קסלר לעירייה יש מידע והם עוקבים אחר המפעלים באזור והשפכים שלהם. הם אף מעוניינים לגייס הורים נוספים שיתנו יד למאבק. בכוונתם להתארגן על פי אזורים ולהקים ועדי פעולה אשר יעסקו בטלפונים, הפצת מכתבים, והתנהלות מול משרדי הממשלה, הרמטכ"ל והבסיס. "אנחנו יכולים ליצור לחץ ציבורי לטובתנו ולטובת הילדים", אמרה אורלי מרון, מרכזת ועד הורי החיילים. ההורים אף מתכננים להפגין מול הבסיס בתל ערד וגם בבקו"ם. "אנחנו צרכים ליצור לחץ פסיכולוגי גם על הורי המתגייסים", אמרה מרון.

מתארגנים לפעולה ברשת

במסגרת ההתארגנות הקימו ההורים בלוג באינטרנט שבו ניתן יהיה להכניס תגובות, ולהעלות מידע רלוונטי. ההורים אף דורשים שיעשה מחקר מעמיק ורציני מאז הקמת הבסיס ועד היום. בנוסף דורשים ההורים שקיפות. הם מבקשים שכל המידע הרלוונטי יגיע לציבור ושיהיה ניתן לעקוב אחריו.

בפגישה התלבטו ההורים באשר לאחת מדרכי הפעולה שקראה לא לשלוח את הילדים לבסיס ביום ראשון הקרוב אולם מרון הדגישה כי על פי תפיסתה אין הם צרכים לפעול בניגוד לחוק. אחד האבות שבנו משרת בבסיס אמר כי לדעתו יש לשמור על ילדיהם מחוץ לתמונה "זה לא נכון מבחינתם כחיילים", אמר האב והוסיף כי ההורים לא צרכים לפעול ברמת המפקדים מאחר ואלה מוגבלים במידע שהם יכולים לתת ולהיפתח. "לחץ עליהם יהיה בזבוז זמן", אמר והדגיש כי הפעילות צריכה להיות ברמה של מפקד הבסיס ומעלה.

בתום האסיפה החליטו ההורים כי כצעד ראשון יפגינו מול הקריה בתל אביב ביום ראשון הקרוב בשעה 11:00 בבוקר. ההורים יפגינו בשער דוד מול משרד הביטחון. "מטרת ההפגנה ליצור לחץ ציבורי לפינוי הבסיס באופן מידי, עד לקבלת תוצאות הבדיקות שיערכו בבסיס", אמרה לחדשות 2 באינטרנט מרון.

שלשום פורסם בחדשות 2 תחקיר המראה נתונים מדאיגים: בחטיבת הנח"ל יש פי 2 וחצי יותר חולים בסרטן, מאשר בשאר חטיבות החי"ר בצבא. נתון זה נבדק על ידי מומחי משרד הבריאות, חיל הרפואה וצוות יועצים חיצוני שגייס הצבא למשימה. המסקנה שלהם: מדובר בנתון מובהק סטטיסטית: יש בעיה בחטיבת הנח"ל.

בקרב חיילים שנבדקו בין השנים 1994 ו-2004 בצנחנים ובגולני נמצאו 7 חיילים חולים בסרטן מסוג לימפומה. בחטיבת הנח"ל נמצאו 17 חולים- כאמור פי 2 וחצי יותר. גם מבדיקת התחלואה בשאר סוגי הסרטן יש שיעור חולים גבוה יותר בנח"ל: 58 חולים, לעומת 47 בצנחנים ו-43 בגולני.