במשרד הבריאות מזהירים את הציבור. אילוסטרציה (צילום: AP, חדשות)
"כל אישה תוכל להפוך בסוף לאמא". ארכיון | צילום: AP, חדשות

לאחר שאתמול (ג') הודיע משרד הבריאות על הגבלת טיפולי ההפריה, שאותם עוברות כ-40 אלף נשים בישראל, מבהיר פרופ' עמי עמית, מנהל היחידה להפריה חוץ גופית בבית החולים "איכילוב", שההחלטה החדשה לא תמנע מנשים להרות. השינוי העיקרי הוא הגבלה של שמונה טיפולי הפריות עבור כל מטופלת, ופרופ' עמית מסביר: "כל אישה תוכל להפוך לאמא אם רק תסכים לקבל את הטיפול המתאים לה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במסגרת השינויים הצפויים, אישה המבקשת לעבור טיפולי הפריה תוכל לבצע את הטיפול רק שמונה פעמים, בניגוד למצב כיום שבו ניתנים טיפולים ללא הגבלה. בנוסף, הוחלט כי הנשים יוכלו לעבור את טיפולי ההפריה רק לאחר שעברו טיפולים באמצעות כדורים וזריקות. עם זאת, מגיל 39 ומעלה יוכלו הנשים לעבור טיפולי הפריה באופן מיידי.

"הכותרת היא אמנם על הגבלת הטיפול לשמונה הפריות, אבל היא לא אמיתית", אמר פרופ' עמית. "יהיו טיפולים בשני קבצים של ארבעה טיפולים. אם לאחר שמונת הטיפולים האלה לא נקלטו עוברים תקינים ולא התקיים היריון בשום צורה שהיא, אז האישה עוברת לטיפולה של ועדה מקצועית".

לדברי פרופ' עמית, יש סיכוי שאותה אישה תקבל מהוועדה אישור לבצע שני טיפולים נוספים. "היה ובאחד הטיפולים המטופלת נכנסה להיריון קליני, אז המגבלה לא קיימת כלפיה. המגבלה מקצועית ולא מספרית", הבהיר. "כשאומרים מגבלה זה לא אומר שחסמו בפניה את האפשרות להיריון".

אין תמונה
השינויים מתקיימים בפועל. פרופ' עמית

המטופלות מסרבות להקשיב להמלצות הרופאים

"אנחנו נותנים למטופלות אופציה להשיג את ההיריון על ידי התמקדות במה שלא תקין", הוסיף פרופ' עמית. "אם אי השגת ההיריון נובע ממיעוט בביציות אז הפתרון הוא בתרומת ביצית. אם הבעיה נובעת מזרע לא תקין אז אפשר להשתמש בזרע מתורם. אם הבעיה ברחם אז יש פתרון שנקרא פונדקאות. היום אנחנו הולכים על טיפול אישי".

פרופ' עמית טוען כי בפועל, ההגבלות החדשות שמטיל משרד הבריאות על טיפולי הפוריות כבר מתקיימות בשטח זמן רב. "אנחנו עובדים ככה כבר כמה חודשים רק שעכשיו יש מיסוד", מסביר הרופא הבכיר. "יש נשים שלא מוכנות לקבל שום אלטרנטיבה אחרת חוץ מטיפולי הפוריות, וההחלטה החדשה תסייע לרופאים למסד את העניין ולהפנות את הנשים לטיפולים המתאימים להן".