"קדמיום נאגר בכבד ובכליות" (צילום: רויטרס)
"קדמיום נאגר בכבד ובכליות" | צילום: רויטרס

בעקבות דוח משרד החקלאות שהציג ממצאים מדאיגים בנוגע להימצאות חומרים כימיים אסורים בביצים וחומרים מסרטנים בעופות, מסביר מומחה למחלות עופות: האם יש סיבה לבהלה? למה עלולים לגרום אותם חומרים במזון? כיצד אנחנו יכולים להגן על עצמנו? מה אפשר לאכול ומה עדיף לזרוק?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

האם הכמויות שנמצאו בבדיקות בביצים של חומר נגד טפילים באמת צריכות להדאיג אותנו?

הממצאים באופן כללי צריכים להדאיג אותנו כי הם מייצגים התנהלות לא נכונה בתוספים כימיים במזון לבעלי חיים. יחד עם זאת, לגבי הנתון הספציפי אודות הימצאותם של חומרים נגד טפילים בביצים - זה לא צריך להיות שם, אבל אני מעריך שזה לא מסוכן. יש שם שאריות של אנטיביוטיקה. זה כמו שאגיד: מה קרה אם התגלגלה לי לביצה אלפית של אנטיביוטיקה? זה לא מסוכן, אבל זה מראה שההתנהלות בתחום המזון מהחי אינה ברמה מקצועית גבוהה.

מה לגבי הממצא של מתכת מסוג קדמיום בכבדי עופות? האם זה מסוכן?

פה הסכנות קשות ביותר. המומחיות שלי היא לא בתחום בריאות הציבור, אבל מדובר במתכת כבדה, רעילה ומסרטנת. השירותים הווטרינריים היו צריכים להוציא הוראה לעצור את שיווק כבדי העופות עד שמוצאים מה הבעיה. גם אם הנתון הוא של 3.3% קדמיום צריך לדאוג. זו בעיה שנמשכת כבר 3 שנים עם אחוזים גבוהים, גם אם היתה ירידה. בדקתי באירופה אנחנו במכפלות מעל אירופה.

למה הקדמיום יכול לגרום לנו בגוף?

הגוף לא יודע לפנות את החומרים האלה, כל מה שאני אוכל נאגר. אדם שאוכל באופן שכיח כבד אין ספק שהוא נחשף למחלות, עד אפילו סרטן.

אז איך נזהרים? מה אפשר לאכול וממה עדיף להימנע?

הקדמיום בולט בעיקר בבעלי חיים שמשך חייהם ארוך יותר. לכן, יותר שכיח למצוא אותו אצל תרנגולי הודו. יחד עם זאת היו ממצאים כאלה גם אצל תרנגולות וזו אינדיקציה מדאיגה, אך באופן עקרוני אצל תרנגולות הסיכון נמוך יותר. בנוסף הקדמיום נאגר בעיקר בשתי רקמות מרכזיות - בכליות ובכבד, למרות שזה מגיע גם לרקמות אחרות. ההוראה המקצועית של השירותים הוטרינריים היתה צריכה לפסול את האיברים האלה.

שאלו אותי אם אפשר לאכול ביצים - אז ביצים אפשר לאכול, אבל אם יישאלו אותי אם להכין משהו עם כבד עוף? אז אם יש כבד בבית עדיף לזרוק אותו.