הדיונים בבית הדין לעבודה בעניין צווי המניעה למתמחים המתפטרים הסתיימו הלילה ללא פשרה, לאחר כשבע שעות. המתמחים סירבו להציע מתווה לפתרון סכסוך העבודה ומנגד המדינה הודיעה כי ההתפטרות הינה קולקטיבית ולכן אין להכיר בה. שופטי בית הדין הארצי לעבודה הודיעו כי ימסרו את פסיקתם במהלך היום. בכך יקבע בית הדין את גורלם של 387 מתמחים שמימשו את מכתבי ההתפטרות ולא הגיעו אתמול לעבודה.   

במשרד הבריאות מבהירים כי לא ייתנו למתמחים להתפטר. "700 מתמחים במערכת הבריאות שהולכים הביתה - פירושו של דבר שאין מערכת בריאות", אמר מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו. "אני לא רואה מצב שאני נותן להם ללכת לדרכם, גם אם בית הדין יאפשר זאת". המתמחים מצדם דוחים את ההצעות האחרונות.

בהודעה שפרסמו סמוך לחצות אמרו נציגי המתמחים בתגובה להצעת ראש הממשלה: "מאחר שעד כה לא הוצגה לנו כל הצעה קונקרטית אלא רק מספרים באוויר, כל שאנו מבקשים הוא שיתנו לנו לממש את זכותינו ולהתפטר".

על פי ההערכות, בית הדין לעבודה לא מעוניין לכפות על הרופאים המתמחים לעבוד בניגוד לרצונם, ולכן הוא צפוי להורות על מימוש מכתבי התפטרות בהדרגה כדי למנוע פגיעה בתפקוד בתי החולים. אלא שרופאים מומחים, שצפויים להחליף את המתמחים כבר הודיעו כי לא יסכימו למלא את מקומם לאורך זמן, וחלקם אף איימו בהתפטרות.

הדיונים בביה"ד לעבודה נמשכים, הערב (צילום: חדשות 2)
הדיונים בביה"ד לעבודה נמשכים, הערב | צילום: חדשות 2

במשהלך היום ראש הממשלה מצדו הביע תמיכה במתן תוספת לרופאים מומחים צעירים שסיימו את ההתמחות ויעבדו בבתי החולים הציבוריים. נציגי המתמחים טרם הגיבו לנושא בטענה שלא התקבלה הצעה רשמית.

בתחילת הדיון, הממונה על השכר במשרד האוצר אילן לוין סקר בפני נשיאת בית הדין השופטת נילי ארד את התנאים שהוצעו לרופאים במסגרת המשא ומתן שנערך עד כה. לדבריו, שהמדינה מוכנה להוסיף 150 מיליון שקלים למתמחים הצעירים, עבור עבודה שלהם משעות הצהריים בבתי החולים במסגרת הרפואה הציבורית. לוין הוסיף שמדובר בתוספת של כמה אלפי שקלים בחודש לכל מתמחה.

ראש הממשלה מציע תוספות שכר

רמז גם הוא? נתניהו (צילום: AP)
מציע תוספות שכר, נתניהו | צילום: AP

מוקדם יותר נפגש ראש הממשלה בנימין נתניהו עם סגן שר הבריאות יעקב ליצמן וראשי האוצר, כאשר אחדים מהם איימו כי אם בכוונת נתניהו להורות על תוספות שכר שלא על דעת האוצר בכוונתם להתפטר, כשעל פי ההערכות, הכוונה היא לממונה על השכר אילן לוין ולסגנו משה בר סימנטוב.

על פי הערכות, נתניהו הפנים כי לא ניתן לקצר את תקופת ההסכם והביע תמיכה בפיתרון שמציעים ראשי האוצר והבריאות, לפיו תוספות שכר נוספות ינתנו רק לרופאים מומחים שיאמצו את מודל העבודה בבתי החולים אחרי שעות העבודה, תוך ויתור על פרקטיקה פרטית. המודל שמכונה "פול טיימר", ייושם מבלי לפתוח את ההסכם הקיבוצי.

הרופאים מזהירים: המערכת תקרוס

שאיני השכר - הרופאים עם 33 אלף שקל בחודש (צילום: AP)
אין פיתרון באופק | צילום: AP

עם התפטרות מאות מתמחים הבוקר, נכנסה מערכת הבריאות לכוננות חירום. רופאים בכירים, מומחים ומנהלי מחלקות מצאו עצמם מתפקדים כמתמחים - עורכים סבבים אצל חולים, לוקחים בדיקות דם ומתקינים גבסים.

פרופ' ניר גלעדי, מנהל מחלקת נוירולוגיה בבית החולים איכילוב בתל אביב, עזב את משרתו הרגילה כמנהל המחלקה ועובד היום כמתמחה לכל דבר. "החיסרון הוא מאוד קשה", אמר לחדשות 2, "והטיפול בחולים נפגע".

"ביטלתי את כל ההתחייבויות שלי לימים הקרובים, אי אפשר יהיה להחזיק לאורך זמן", הוסיף. "המערכת תקרוס תוך יום יומיים. אני אקרא למומחים אחרים מהמכונים והמרפאות. אם כולנו נעבוד כמתמחים, נאחר למשל בגילוי סרטן, מדובר בזמן יקר וכל דקה קריטית. זה המחיר שהציבור ישלם על האטימות של הממשלה והעומד בראשה".

"אי אפשר לתפקד כך בלי לסכן את בריאות החולים"

ד"ר מוטי פריד, סגן מנהל מחלקה פנימית י' באיכילוב הסביר, "אנחנו לבד עם 37 חולים במחלקה פנימית, וכל חולה פה נמצא במצב אקוטי. אחר הצהריים יהיה פה סטאז'ר תורן שאי אפשר להשאיר אותו לבד, מישהו מאיתנו יהיה איתו עד מחר בבוקר".

"אני לא יודע איך אפשר לתפקד כך מבלי לסכן את בריאות החולים", הזהיר ד"ר פריד. "תוך יום יומיים נהיה במצב של סכנת חיים". פרופסור משה סלעי, בדרך כלל מנהל חטיבה אורטופדית באיכילוב, מתפקד היום כרופא תורן בחדר המיון: "עשיתי תורנות במיון בפעם האחרונה לפני 18 שנה".

שר האוצר: "אל תשברו את הכלים, את החוק ואת החולים"

"אני קורא לרופאים ולמתמחים שקיבלו בהסכם הזה תוספות משמעותיות, לחזור ולדבר איתנו", אמר במסיבת עיתונאים בצהריים שר האוצר יובל שטייניץ. "אני חושב שגם אם הייתה מחלוקת ועיצומים אין מקום לפגוע בבריאות הציבור ובחיי החולים. אני רוצה להגיד לרופאים, מתוך הערכה עצומה, ולמתמחים בפרט - עם כל הכבוד למסירות ולמקצועיות אף אדם, ויהיה מוכשר ככל שיהיה, איננו עומד מעל החוק ושלטון החוק. ושום כישרון ושום מסירות שצריך להוקיר אינם מקנים לבעליהם את הזכות לא לכבד הסכמים".

"כמובן שלא ניתן לפרוץ הסכם, כך אמר בית הדין לעבודה", הוסיף שטייניץ. "אך אנחנו מחפשים דרכים יצירתיות במסגרת ההסכם לשפר דברים מסוימים כולל תוספות שעולות כסף נוסף בעבור תמורות מסוימות או הקדשת זמן מלאה ואנחנו מוכנים ללכת בכיוון הזה. אני קורא לא לשבור את הכלים, לא לשבור את החוק ולא לשבור את החולים, אלא לחזור להידברות שחבל שהופסקה כך אתמול".

שר האוצר אמר עוד: "ישנה מגמה לתקוף את אנשי האוצר ופקידי האוצר המסורים. זה אולי יותר קל מלהתווכח ויכוחים פנימיים או מלבקר את בוררות העליון - לא נוח לבקר את הגורמים האלו, אז מנסים לפגוע בפקידי האוצר, אילן לוין ואחרים".

"אפשר שתהיה מחלוקת על כל דבר, אבל סך הכל כשמדברים על רופאים גם בתחילת דרכם, זה לא שכר נמוך. כשמדברים על רופאים עם וותק של 20 שנה - לא תמצאו כזה שמרוויח פחות מראש ממשלת ישראל. לא כולל עוד תוספות", תקף שטייניץ.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק