נשיא המדינה שמעון פרס הגיע הבוקר (ד') לתחנת טיפת חלב בשכונת תלפיות בירושלים, לצפות מקרוב במבצע חיסוני הפוליו של ילדי ישראל. במהלך הביקור חשף הנשיא: "אחד מילדיי חלה בפוליו כשהיה תינוק והיה משותק במשך שנה וחצי". הנשיא קרא לכל ההורים לחסן את ילדיהם: "הודינו לאלוהים שהוא נשאר בחיים, אתם לא רוצים לעמוד בניסיון הקשה הזה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הנשיא הגיע למקום יחד עם שרת הבריאות יעל גרמן ואנשי משרדה. "במשפחתי אחד הילדים היה קורבן של פוליו בהיותו בן 8 חודשים. היתה אז מגיפה בישראל. רעייתי סוניה ואני עמדנו שלושה ימים ולילות ליד מיטתו הקטנה של התינוק, ראינו אותו לוהט מחום ורועד מכאבים ועמדנו חסרי ישע. אני לא מאחל לאף אחד שיעבור שלושה ימים ולילות כאלה".

 "אני חושב ששנינו התפללנו לאלוהים, למה הוא לא עשה לנו את זה במקום לתינוק, אבל זה לא ניתן להחלפה. הוא עבר את המשבר, אבל במשך שנה וחצי היה משותק בפלג גופו התחתון. הודינו לאלוהים שהוא נשאר בחיים, הגוף שלו גבר והוא יצא מזה שלם ובריא", סיפר.

שרת הבריאות גרמן ציינה כי נגיף הפוליו שאותר בימים האחרונים גם באזורים בצפון, נמצא רק בישראל בשלב הזה, מה שאומר שצריך להילחם בו ולפעול ביתר שאת למנוע את התפשטות הנגיף. עוד סיפרה השרה גרמן כי עד כה חוסנו כ-128 אלף ילדים ברחבי הארץ, וכי בימים הקרובים יוחלט כיצד לפעול בכל הקשור לפתיחת שנת הלימודים, וההתמודדות עם מתן החיסון לתלמידים.

במהלך הביקור פגשו הנשיא והשרה מספר ילדים וליוו אותם בקבלת החיסון.

 

חוזרים ללימודים ונשמרים מהידבקות (צילום: רויטרס)
יותר מ-128 אלף כבר חוסנו | צילום: רויטרס
 

 הפוליו נמצא גם בצפון

אתמול (ב') ניסה משרד הבריאות להרגיע את האזרחים ופירסם כי "אין חשש משיבוש אורח החיים הקבוע והרגיל של האוכלוסייה בתקופת מבצע החיסון". אולם הערב מתברר כי נגיף הפוליו ממשיך להתפשט ושרידיו אותרו גם ביישובי הצפון ונצפה בדגימות במרכזים לטיהור שפכים בבאקה אל-גרביה וחדרה.

בעקבות זאת, קורא משרד הבריאות לכל אזרחי המדינה למהר ולהתחסן כדי לבלום את התפשטות הנגיף. בקובץ ההנחיות שפורסם אתמול, הורה משרד הבריאות שלא לחסן בחיסון החי-המוחלש את הילד במידה וקרוב משפחה שמתגורר עמו באותו בית - סובל מדיכוי חיסוני בתקופה המוגדרת של דיכוי חיסוני.

המשרד הדגיש כי "מי שסבל בעבר מדיכוי חיסוני אינו נחשב ל'מדוכא חיסון' כיום", וכי "אחיות טיפות חלב תודרכו לבצע תשאול ולאתר ילדים בקבוצה זו ולהימנע מחיסונם".

הנחיות להתנהגות של ילדים ומבוגרים עם דיכוי חיסוני

על פי משרד הבריאות, את הסובלים מדיכוי חיסוני ניתן לחלק ל-3 קבוצות: האחת - קבוצה שבה נכללים רוב הילדים והמבוגרים עם דיכוי חיסוני שאינם מצויים בסיכון יתר כתוצאה מחשיפה אפשרית לחיסון החי-המוחלש. השנייה - ילדים או מבוגרים לאחר השתלת מח עצם או חולים בלוקמיה פעילה או מחלת סרטן ומטופלים בכימותרפיה לתקופה של עד 6 חודשים מתום הטיפול.

הקבוצה השלישית - חולים עם חסר גאמא גלובולין בדם, או תת גאמא גלובולין משמעותית שנחשבים למדוכאי חיסון, גם אם מקבלים טיפול קבוע ב- IVIG. בכל מקרה של ספק לגבי חומרת הדיכוי החיסוני יש להתייעץ עם הרופא המטפל.

ההנחיות לכל שלוש הקבוצות, ובמיוחד לקבוצות 2 ו-3: להימנע ממגע עם הפרשות (צואה, רוק) של ילדים שקיבלו את החיסון החי-מוחלש לתקופה של עד 6 שבועות ממועד קבלת החיסון. בנוסף, יש להקפיד ביתר שאת על רחיצת ידיים (לפני מגע עם אוכל, לאחר יציאה מהשירותים והחלפת חיתולים) כפי שמומלץ לכלל הציבור.