אחרי שאמש התקבלו דיווחים על פריצת דרך במגעים בין משרד האוצר לנציגי הרופאים הבוקר צפויים הנציגים להמשיך בדיוני המשא ומתן. עם זאת ועל אף פריצת הדרך, עיצומי הרופאים ימשכו גם היום ויושבתו מרפאות החוץ, המכונים והמחלקות לאישפוז יום. גורמים משני הצדדים מבהירים כי למרות ההתקדמות במשא ומתן, חתימה על הסכם סופי עדיין רחוקה משום ששני הנושאים השנויים במחלוקת, העלאת שכר הרופאים ונושא שעון הנוכחות טרם נפתרו.

"ביבי עשה לנו תרגיל מבריק. הוא נטרל מהמחאה את הבסיס הציבורי שלה בכך שנתן לרופאים את תוספת התקנים שביקשו והפחית את התורנויות", אמר גורם רפואי בכיר המקורב למשא ומתן והוסיף כי "מה שנותר כעת הוא ממאבק של שכר של איגוד שנותר בלי שום כלי נשק".

גם במשרד האוצר הדגישו כי פיתרון כולל למשבר עם הרופאים עדיין לא נמצא. "יש התקדמות בנושא התקנים, אבל לצערי לא בנושא השכר. אני מקווה שנראה את סוף הסכסוך בימים הקרובים", אמר הממונה על השכר במשרד האוצר אילן לוין.

במקביל, המתמחים זועמים על ההסתדרות הרפואית וטרם הסירו את האיום להתפטר מעבודתם. ההודעה אמש על התקדמות במשא ומתן תפסה את המתמחים לא מוכנים וגרמה למשבר אמון בינם לבין ההסתדרות הרפואית. המתמחים טוענים כי הם לא הוזמנו לפגישה הגורלית עם האוצר. "בשלב הזה אנו לא מסירים את האיום. החברים כבר מוכנים להתפטר אם ימשיכו לדבר על הסכם לשמונה שנים ולא פחות, כפי שאנחנו דורשים", הסביר יו"ר עמותת המתמחים ד"ר יונה וייסבוך.

ד"ר רם משאל, מתמחה בביה"ח אסף הרופא, אמר כי "אנחנו המתמחים לא שותפנו בפרטי ההסכם ואנו ניזונים בעיקר מהתקשורת. בדקות האחרונות נודע לנו שככל הנראה האוצר לא מתכוון להמשיך לנהל משא ומתן על שכר".

"יש עוד נקודות שלא עלו בהסכם כפי שפורסם, כמו שמדובר על שש תורנויות בחודש ולא ברור לגבי המומחים כמה תורנויות יתנו. בפריפריה, סכום הכסף שהוקצה מספיק לפחות ממאתיים רופאים. יש הרגשה שהאוצר וראשי הממשלה ניסו לבנות משהו פופוליסטי ולא לאפשר לנו להתקדם במאבק. בשעות הקרובות נציגות המתמחים הארצית תיפגש ונדבר על המשך הצעדים".

אם המידע שאנו מקבלים הוא נכון, נמשיך בצעדים כמתוכנן", הוסיף. "אם נתבדה לא יהיו שמחים מאיתנו".

אמש - פריצת דרך במשא ומתן בין הרופאים לאוצר

על פי ההסכם המתגבש בין האוצר להסתדרות הרפואית הוחלט להוסיף עוד 1,000 תקנים בבתי החולים ברחבי הארץ. יו"ר ההסתדרות הרפואית ליאוניד אידלמן שהחל לפני 10 ימים בשביתת רעב הודיע כי הוא חוזר לאכול ושבר את הצום הממושך בשתיית מיץ תפוזים. "אני שמח שהגענו לפריצת הדרך הזו ושאחד הנושאים המרכזיים במשא ומתן הגיע לפתרונו. עם זאת, נצטרך עוד להשקיע מאמץ וזמן רב כדי להגיע להסכם גם בנושאים האחרים", אמר ד"ר אידלמן.

סגן שר הבריאות יעקב ליצמן הודיע כי הוא מברך על פריצת הדרך שהושגה במשא ומתן בין הרופאים למעסיקים ועל הפסקת שביתת הרעב של יו"ר ההסתדרות הרפואית. "כולי תקווה שהמשא ומתן יימשך באינטנסיביות הנדרשת משני הצדדים, בכדי שנוכל להגיע להסכם כולל במערכת הבריאות ולהביא לסיום השביתה, לרווחת ציבור החולים", הוסיף ליצמן.

הרופאים סירבו לתוספת שכר של 38.5%

אתמול בבוקר פורסם כי לפני שהתפוצץ המשא ומתן מול הרופאים, בגלל "מרד המתמחים", הציעו באוצר להעניק להם תוספת שכר בשיעור כולל של 38.5%, שתבוצע בהדרגה במשך שמונה שנים וחצי - כך חשף הפרשן הכלכלי של ידיעות אחרונות סבר פלוצקר.

על פי טיוטת ההסכם שטורפד, היה אמור רופא מתמחה שעובד במרכז הארץ, מבצע שבע תורנויות חודשיות ועובד בפועל 60 שעות בשבוע, לקבל העלאה של 34% - מ-17,600 שקלים ל-24,000 שקלים בחודש. מתמחה שהיקף המשרה שלו זהה, אך עובד בבית חולים בפריפריה, היה מקבל 26,100 שקלים במקום 18,000 שקלים בחודש - עלייה של 45% אחוזים.

עוד עולה מההסכם כי להתמחויות שבמחסור, כמו למשל מרדימים ורפואה פנימית, הציע האוצר תוספות שכר הגבוהות בחמישה עד שבעה אחוזים מהתמחויות רגילות, עם דגש על אזורי הפריפריה.

הפערים בין האוצר לרופאים - קטנים

לרופאים הבכירים הוצעה העלאת שכר גדולה במיוחד. שכרו של מנהל מחלקה שעובד במרכז הארץ היה אמור לעלות ב-25%, מ-31,300 שקלים ל-38,700 שקלים. שכר של מנהל מחלקה בפריפריה היה עולה ב-33%, מ-34,100 שקלים ל-45,500 שקלים. כפי שפורסם כבר בעבר, כללה ההצעה הנהגת שעון נוכחות באמצעות טלפונים ניידים ומערכת מיקום מבוססת GPS ותוספת של 125 תקנים בפריפריה.

באוצר טענו בעקבות חשיפת המסמך כי המתווה שהוצג לנציגי הרופאים היה מקובל עליהם באופן עקרוני, למעט דרישתם שהעלאת השכר הכוללת תהיה גבוהה יותר ותעמוד על שיעור כולל של 43.5%, עם תוספת של 4.7% בפריפריה.

עוד התעקשו הרופאים כי הגדלת מספר המומחים שיועסקו כמנהלי שירות יעמוד על 428 ולא על 214. נציגי הרופאים סירבו להתייחס לפרסום בעיתון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק