הסטודנטים לרפואה הצטרפו היום למחאה והשביתו את הלימודים כצעד הזדהות עם הרופאים המתמחים. הערב הצטרפו מאות מהם להפגנת המתמחים בתל אביב, נגד הסכם ההעסקה שחתמה ההסתדרות הרפואית עם האוצר תחת הכותרת: "ישראל נלחמת על הבריאות. רופאים בכירים, מתמחים, סטאז'רים וסטודנטים לרפואה לקחו חלק בהפגנה, והביעו התנגדות להסכם שנחתם בין ההסתדרות הרפואית למשרד האוצר. את האירוע העברנו בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.

המתמחים הכריזו שבתנאים שמוצעים להם, הם לא מתכוונים לעבוד בעתיד כרופאים בבתי החולים הציבוריים בישראל. נציגי המתמחים סירבו להתייצב אתמול להמשך הדיונים עם נציגי האוצר, בטענה שאין בכך טעם מבחינתם. מוקדם יותר יצאה אגודת הסטודנטים בתל אביב בקריאה כדי לגייס כמה שיותר אנשים להפגנה. "כל אזרח שנזקק אי פעם לטיפול רפואי יודע מה מצב המערכת, כל נותן שירותי רווחה, עו"ס, פסיכולוג או פארא-רפואי שלא מסוגל להעניק את הטיפול הכי טוב מכיר את תחושת ההחמצה", כתבו באתר האגודה. "בואו נראה לכולם כי אנחנו רוצים את הרפואה הציבורית שמגיעה לכולנו. בואו נעמוד לצד המתמחים שמטפלים בנו בבתי החולים בתנאים לא תנאים, רופאינו המסורים שזכויותיהם הבסיסיות נרמסו בבית המשפט".

ד"ר איתי פרץ, שהוביל את המשא ומתן עם האוצר עד כה הסביר את הסיבות לכישלון המגעים: "לא התייצבנו לפגישה עם האוצר כי כרגע אנחנו לא רואים צורך אנחנו כצוות יועץ שנתן את כל הפיתרונות לשיפור הרפואה הציבורית, אבל החברה באוצר ביקשו לבדוק ולא החזירו לנו תשובה", אמר פרץ בריאיון לתכנית "שש". "אם לא נפתור את המצב הרפואה הטובה שניתנת היום לכולם תינתן רק לעשירים. עתיד הרפואה יהיה כמו זה של מערכת החינוך. אנחנו עם הספר ולא עם הכסף". נציג הסטודנטים איים כי אם לא יימצא פיתרון, לימודי הרםואה יושבתו לצמיתות.

בין המפגינים הייתה גם דפני ליף, ממובילות המחאה החברתית, שהביעה חשש מהשפעת המשבר במערכת הבריאות על עתידה של ישראל. מחר צפוי להתקיים דיון בבג"ץ בעתירה שהגישו המתמחים נגד החלטת בית הדין הארצי לעבודה שאוסרת עליהם לממש את התפטרותם.

ליצמן: רוצה לדבר רק שובו לעבודה

הפגנת הרופאים והסטודנטים, אמש (צילום: אורן דותן)
מאות השתתפו בהפגנה הערב בת"א | צילום: אורן דותן

סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, ומנכ"ל משרדו, ד"ר רוני גמזו, כינסו לפני כשבועיים מסיבת עיתונאים בחדר המצב המיוחד שהוקם בעקבות המשבר החמור במערכת הרפואית ומאבק המתמחים. בתחילת דבריו, דחה ליצמן את הטענות כאילו השתהה בטיפול בסוגיה.

"ראיתי את הבעיה לפני והערתי על זה. לא כולם הסכימו תחילה שאני אתערב, אבל היום פונים אליי. לא הפסקתי לרגע אחד לטפל בבעיה", הוא אמר - והבהיר: "לא תהיה פתיחה של ההסכם. הדגש הוא על מצבם של המתמחים הצעירים. אני מוכן להביא יותר כסף, מה שלדעתי יביא לפתרון".

דפני ליף בהפגנה, הערב (צילום: חדשות 2)
דפני ליף בהפגנה, הערב | צילום: חדשות 2

ליצמן עצמו העניק גיבוי למתמחים בחלק מהדרישות שהציגו ואמר: "אני חושב שזה נכון בהחלט, באופן חד משמעי, שרופא שבא לפריפריה ועובד כל הזמן בבית החולים צריך לקבל שכר גבוה. אני נגד כל אלה שתוקפים אותם. זה הפירוש של 'פול טיים', הנה, בן אדם מקבל שכר גבוה כדי שיישאר בבית החולים (הציבורי) ולא יילך לפרטי. לכן זה חלק מהתכנית".

סגן שר הבריאות פנה להנהגת המתמחים ואמר כי הוא "מוכן לדבר, רק שובו לעבודה". עם זאת, הוא שב ואיים כי אם קריאתו לא תענה - יפעל לגייס סטודנטים שלמדו רפואה בחו"ל כדי שאלה ימלאו את מקומם של המתמחים.

ליצמן הדגיש כי בעיניו, "הדאגה לפריפריה היא הצדק החברתי". באותו הנושא, הוסיף מנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר גמזו, כי "בתל אביב ובפריפריה יש מערכת אחת. אל תעודדו פיצול. לאורך זמן לא נוכל להמשיך בלי המתמחים".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק