רעלן, תינוק, אשפוז (צילום: בית חולים קפלן)
מאושפז במצב קשה | צילום: בית חולים קפלן

תינוק בן 7 חודשים נאבק על חייו בבית החולים קפלן ברחובות, לאחר שאושפז במצב קשה בעקבות חשיפה לרעלן הקטלני והנדיר בוטולינום. לתינוק ניתן נסיוב, המשמש לטיפול בנפגעים מנשק ביולוגי והוצא ממחסני החירום של המדינה, והרופאים הצליחו לייצב את מצבו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

התינוק, מאזור השפלה, הובא לפני מספר ימים לבית החולים לאחר שסבל מעצירות, ישנוניות, חוסר תיאבון וקשיי נשימה. בדיקה מקיפה שנערכה לו בטיפול נמרץ ילדים העלתה כי מדובר במקרה נדיר של הימצאות הרעלן בוטולינום - החזק ביותר בטבע - בגופו של התינוק.

בבית החולים ציינו כי הרעלן עלול לגרום לשיבוש חמור במערכת העצבים והנשימה, שיתוק מוחלט של השרירים ואף מוות. הצוות נתן לתינוק את הנסיוב המיוחד, שניתן במקרים של פגיעה מהתקפה ביולוגית. הנסיוב עצר את התקדמות מחלתו של התינוק וייתכן והציל את חייו. המקרה דווח למשרד הבריאות.

האם: "נראה אפטי ועיניו היו שמוטות"

אמו של התינוק סיפרה כי הבחינה שמשהו אינו כשורה אצל בנה לאחר שסירב לאכול ולינוק, הקיא ולא הצליח לנשום. "הוא נראה אפטי ולא הצליח להכניס נוזלים לפה שנפלטו החוצה ועיניו היו שמוטות", תיארה האם. "הבנו שמדובר בתופעות חריגות מאוד והגענו לחדר המיון בבית החולים קפלן. כאן כבר הרופאים הבינו שמשהו חריג עובר עליו והיה חשש לבעיה נוירולוגית".

האם סיפרה עוד כי במהלך האשפוז העלו הרופאים השערה שמדובר בחיידק הנדיר. "החיידק לא היה מוכר לי כלל והרופאים החלו מיד לפעול כדי להשיג התרופה את התרופה", הסבירה. "מאז שהוא קיבל את התרופה יש שיפור קל בחיוניות שלו ובמבט עיניו, אך נדרש תהליך שיקום ארוך".

משמש את רפואת הקוסמטיקה (צילום: בית חולים קפלן)
"הרעלן החזק בטבע" | צילום: בית חולים קפלן

"מקור הרעלן עדיין לא ידוע"

ד"ר אלי שפירו, מנהל היחידה לטיפול נמרץ ילדים בבית החולים קפלן, הסביר כי מדובר בהרעלה נדירה ביותר הנגרמת מרעלנים שמייצר חיידק הבוטולינום. "זהו הרעלן החזק ביותר בטבע שגורם לשיבוש חמור במערכת העצבים ולשיתוק שרירים באופן מהיר", הסביר ד"ר שפירו והדגיש כי "מקורו במקרה הנוכחי אצל התינוק עדיין לא ידוע".

מנהל היחידה ציין כי התינוק הגיע למחלקה כשהוא בתהליך של שיתוק עצבים. "התמונה הקלינית של המחלה התאימה לאבחנה נדירה מאד של בוטוליזם", סיפר ד"ר שפירו. "במקרים אלה קיימת חשיבות גדולה ביותר למתן הנסיוב מוקדם ככל האפשר, על כן החלטנו לדרוש את הנסיוב ממחסני החירום ולהעניק טיפול לתינוק עוד בטרם אושרה אבחנתו בבדיקות המעבדה".

עוד אמר מנהל היחידה לטיפול נמרץ כי "התינוק עדיין במצב מסכן חיים אך כרגע תהליך שיתוק השרירים נעצר ואף חל שיפור זעיר בחולשת השרירים".