הסיבה המובילה לכך שאנשים פונים לרפואה הפרטית במקום זו הציבורית הם זמני ההמתנה הארוכים לרופאים - כך עולה מסקר שערך מכון ברוקדייל במחצית השניה של 2018. מכך ניתן להסיק שזמני המתנה ארוכים עשויים להגדיל את אי השוויון בבריאות, כשמי שיש לו פונה לשר"פ ומקבל תור מהיר, ומי שידו אינה משגת - ממתין. בדיוק לכן בדק משרד הבריאות את נתוני ההמתנה לרופאים במחצית הראשונה של 2019, והם מתפרסמים היום (חמישי).

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

באתר המשרד פורסמו הנתונים של התכנית למדידת זמני המתנה ברפואה, שפועלת כחלק מהתכנית לחיזוק הרפואה הציבורית בישראל. מהנתונים עולה כי רופאי העור הם אלה שלוקח הכי הרבה זמן לקבוע אצלם תור, כשהממוצע עומד על 24.2 יום. הזמן החציוני קצר רק בקצת: 20 ימים. 

לאורתופד תחכו בממוצע 18.1 ימים, לרופא עיניים או נשים 17 ימים ולרופא א.א.ג (אף אוזן גרון) תצטרכו להמתין בממוצע 16.3 ימים - אך אם תסכימו להתפשר על תור אצל כל רופא, ולא רק הרופא המטפל הספציפי שלכם, תוכלו לקצר משמעותית את ההמתנה: בין שישה ימים לרופא נשים או עיניים ועד ל-13 יום לרופא עור. 

רופאה בודקת גב של אישה  (צילום: dnberty, Thinkstock)
כמה זמן תמתינו לרופאת עור? | צילום: dnberty, Thinkstock

המדדים מדגימים הבדלים בזמני המתנה בין אזורים טבעיים ובין יישובים. במשרד הדגישו לטובה את מחוז הצפון, שבולט עם זמני המתנה קצרים ביחס ליתר המחוזות בשלוש התמחויות – א.א.ג., אורתופדיה ונשים. במחוז הדרום זמני ההמתנה ארוכים ביחס ליתר המחוזות בתחומי האורתופדיה ונשים; במחוז יהודה ושומרון זמני ההמתנה ארוכים יחסית בא.א.ג., נשים ועיניים; ובמחוז תל-אביב בולטים לרעה זמני המתנה ארוכים ברפואת עור.

כיצד נאספו הנתונים?

הנתונים נאספו על בסיס התורים הפנויים שארבע קופות החולים - מכבי שירותי בריאות, קופת חולים מאוחדת, שירותי בריאות כללית ולאומית שירותי בריאות - מציעות למבוטחיהן לפי אזורים גאוגרפיים, בהסתמך על 50 התורים הפנויים הראשונים עבור כל יומן רופא בכל אחד מימי הדגימה במהלך ששה חדשים רצופים. בסך הכל כחמישה מיליון תורים שמשו בסיס לחישוב זמני ההמתנה.

תכנית מדידת זמני המתנה בוצעה במסגרת ובהובלת חטיבת טכנולוגיות רפואיות, מידע ומחקר בראשות ד"ר אסנת לוקסנבורג, בניהולה של ד"ר רחלי ווילף-מירון, בעזרת צוות מומחים במכון גרטנר לחקר אפידמיולוגיה ומדיניות הבריאות, צוותים מקצועיים ממשרד הבריאות ומומחים מהאקדמיה לתורת התורים ולסטטיסטיקה. התהליך התנהל בשותפות מקצועית ותוך דיאלוג מתמשך עם נציגי ארבע קופות החולים.