אנשים רצים ברחוב מחופשים לזרעונים (צילום: AP)
מי יגיע ראשון? | צילום: AP

ידוע לכולם שספירת זרע נמוכה מקטינה את הסיכויים להפוך לאבא, אך מסתבר שיש גברים שסובלים מבעיית פוריות כיוון שהזרעים שהם מייצרים רבים מדי ומהירים מדי - כך לפחות טוען מחקר חדש שפורסם באוניברסיטת תל אביב.

לטענת הביולוג אורן חסון שערך את המחקר, אצל חלק מהגברים, הזרעים שמופצים בגופה של האישה כל כך זריזים, עד שנווצר מצב שבו יותר מזרעון אחד מצליח להגיע לביצית. מצב זה, שנקרא בשפה המקצועית ריבוי זרעים, גורם לביצית לפתח מנגנון הרס שמקטין את סיכויי ההפריה.

בבריטניה, אחד מכל שישה זוגות מתקשה להביא ילדים לעולם באופן טבעי. מנתוני משרד הבריאות במדינה, עולה שקרוב ל-35,000 נשים פונות מדי שנה למרפאות על מנת לעבור הפריה חוץ גופית. הנתונים בישראל מדברים כ-20% שפונים מדי שנה למרפאות פוריות.

ד"ר חסון מאמין שאורח חיים לחוץ וזיהומים באיברי הרבייה אינם מסבירים את השכיחות הגבוהה של חוסר הפוריות. ממצאי המחקר שערך מצביעים על תהליך שחל בזרעים, אותו הוא מגדיר "מירוץ החימוש האבולוציוני", שגורם לזרעים להיות מהירים יותר.

מי יגיע ראשון?

תינוק בהזמנה. אילוסטרציה (צילום: אילוסטרציה)
המירוץ לתינוק | צילום: אילוסטרציה

לדברי ד"ר חסון, אם שני המינים משתפרים באותו קצב, הפוריות גדלה, אך אם רק צד אחד עובר שינוי, הצד השני מגיב ונוצר שיבוש בהתאמה. מבדיקות שערך, נראה שבתגובה לשיפור במהירות הזרעים, הנשים פיתחו בהדרגה מעין מעטפת הגנה ביוכימית שחוסמת את הגישה אליהן לחלוטין.

הגברם מצדם, עברו תהליך מקביל שמטרתו להתגבר על הבעיה. התוצאה: הם פיתחו זרעים זריזים יותר שגרמו לביצית להרגיש מותקפת ולהתאמץ יותר על מנת לחסום את הגישה. זאת, במטרה לאפשר את ההפריה עם זירעון בודד אחד.

אלו מכם שמחפשים את החדשות הטובות במחקרו של ד"ר חסון, יתאכזבו לשמוע - שאין כאלה. לרוע המזל, כשם שהתהליך פוגע בגברים עם זרעים מהירים, על אחת כמה וכמה נפגעים סיכוייהם של גברים שהזרעים שלהם איטיים גם ככה באופן יחסי.

הצטרפו ל"חדשות 2" בפייסבוק