סוף לשביתת הרופאים: לאחר 158 ימים של שביתה ולאחר ארבעה ימים של דיון מרתוני על פרטי ההסכם הגיעו הנציגים של ההסתדרות הרפואית ושל משרד האוצר להסכם.

בתום ארבעה ימים של משא ומתן מרתוני הצליחו הצדדים לסיים את השביתה הארוכה בהיסטוריה של מערכת הבריאות. עלות ההסכם - 2.6 מיליארד שקלים, שיושקעו רובם בתוספות שכר לרופאים, בדגש על רופאים בפריפריה ולרופאים במקצועות נדרשים. הרופאים מצידם הסכימו על הצבת שעוני נוכחות במחלקות.

עיקרי ההסכם שנחתם:

  • תוקף ההסכם: 8 שנים
  • שכר השעה יעלה ב-49%
  • תורנויות מתמחים : רק 6 בחודש
  • הרופאים התחייבו לחתום על שעון נוכחות
  • 20% מהתוספות יינתנו באופן מיידי והיתר תוך 5 שנים

שר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ, אמר בטקס החתימה כי "מדובר בהסכם היסטורי ששומר על מסגרות השכר במשק ותורם באופן משמעותי לשיפור המערכת הרפואית בישראל ובמיוחד בפריפריה. ההסכם יעניק תוספות שכר נאות לרופאים במהלך העשור הקרוב, יתרום להקלת העומס על תורנויות מתמחים ויביא באמצעות החתמת השעון להגברת המוטיבציה במערכת הבריאות כולה".

גם הממונה על השכר, אילן לוין, אמר דברים דומים. "ההסכם מבוסס על העיקרון המנחה – תתנו, תקבלו - לפיו פועלת הממשלה בשנים האחרונות בכל הנוגע להסכמי השכר במשק. מדובר בהסכם היסטורי, ארוך טווח שמביא לשינוי מהותי בהעסקת הרופאים בישראל", אמר לוין והוסיף כי "הנהגתו של שעון הנוכחות, כפי שסוכם, בשילוב עם ביצוע תורנויות מומחים, יאפשרו הקלה על המתמחים ומתן שירות טוב יותר לאזרחי המדינה".

שעה קלה לאחר חתימת ההסכם, התייחס גם ראש הממשלה לסיום השביתה. "ההסכם עם ההסתדרות הרפואית משנה סדרי עולם בתחום הרפואה בישראל ומביא בשורה לרופאים, לאזרחים ולפריפריה", אמר נתניהו. "תוצאות המשא ומתן הוכיחו שאפשר להגיע לשינויים אמיתיים ואחראיים בלי לפרוץ את התקציב ובלי לערער את הכלכלה. החוסן החברתי, שהוא חלק בלתי נפרד מהחוסן הלאומי, נמצא בסדר עדיפויות גבוה של ממשלה זו וכך גם יימשך".

ד"ר אידלמן: "רגע היסטורי ושינוי דרמטי"

יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר ליאוניד אידלמן, אמר לחדשות 2 כי "זה בהחלט רגע היסטורי ובהחלט שינוי דרמטי במערכת הרפואה הציבורית במדינת ישראל. המערכת קרסה במשך עשרות שנים. קיבלנו את כל מה שרצינו. אני נמצא במאבק 159 יום, בשבוע האחרון ניהלנו יומם ולילה משא ומתן וברור שההסכם היה צריך להיסגר. מערכת הבריאות יוצאת לדרך חדשה. רופאים במדינת ישראל מקבלים אופק קידום והשתלמות ועבודה עם מספר תורנויות קטן יותר והשתכרות גבוהה יותר".

הרופאים יוצאים לרחובות (צילום: חדשות 2)
הפגנת הרופאים. סוף סוף זה נגמר | צילום: חדשות 2

"מי שישקיע יותר ישתכר יותר", הוסיף ד"ר אידלמן. "זה מיתוס שהיינו קרובים להסכם. הנושאים הקריטים לא היו אז סגורים ולכן ההסכם לא נחתם לפני חודש-חודשיים. הוא נחתם היום מאחר שהפריסה של התשלומים, שזה 70% מהתוספות, הרופאים יקבלו בשלוש השנים הקרובות. זה איפשר את החתימה"

המתמחים: נמשיך להילחם נגד ההסכם

עם זאת, הרופאים המתמחים החליטו שהם לא מקבלים את ההסכם ויוסיפו להילחם בו. כזכור, כ-1,000 רופאים מתמחים הגישו מכתבי התפטרות, שאמורים להיכנס לתוקפם בארבעה בספטמבר.

ד"ר אורן פלדמן, מתמחה בבית החולים ברמב"ם, אמר בשיחה עם חדשות 2 כי "מדובר בהסכם פלצבו. זה טקס האשכבה של הרפואה הציבורית בישראל".

"אני כמו יתר חברי נלך קדימה עם מכתבי ההתפטרות", הוסיף ד"ר פלדמן. "ההסכם הזה לא משנה דבר מהותי. כל תוספות השכר האלה הן על תורנויות וכוננויות בלילה. ההתשכרות הבסיסית של רופא, משכורת הבסיס על המשרה המלאה, לא עולה ואולי נדחקת. ההסכם ידחוק רופאים החוצה מהרפואה הציבורית. אני כמתמחה שעושה 7-8 תורנויות ו-2 שבתות בחודש בבית החולים מגיע לברוטו של כ-15,000 שקלים".

הפגנת מתמחים בחיפה. ארכיון (צילום: דוברות רמב"ם)
הפגנת מתמחים בחיפה. ארכיון | צילום: דוברות רמב"ם

המחלוקות נידונו במסגרת גישור

לפני כשבוע הסכימו הרופאים והאוצר למנות את ד"ר יצחק פטרבורג, מי שהיה מנכ"ל סלקום וקופת חולים כללית, למגשר בין הצדדים. פטרבורג הסכים לבטל את נסיעתו לחו"ל לצורך המינוי בשעה שכבר הגיע לשדה התעופה בן גוריון.

במהלך הגישור בין הצדדים נידונו סלעי המחלוקת בין האוצר לרופאים: שעון הנוכחות, מסגרת העלות של ההסכם, משך עלות ההסכם ואופן פריסתו לאורך הזמן. נציגי הרופאים דרשו לקבל חלק ניכר מתוספת השכר בשנים הקרובות, בעוד שהאוצר ניסה לדחות את מועד מתן רוב התוספות במשכורות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק