כלפי חוץ ההבדל היחיד בין ביצה רגילה לבין ביצה מועשרת באומגה 3 הוא רק במחיר. זו המועשרת יקרה כמעט פי שניים מביצה רגילה, לעתים אף יותר. הסיבה נעוצה במזון שהתרנגולות מקבלות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אנחנו מזינים את התרנגלות במרכיב שעיקרו הוא גרעיני פשתן", אומר ליאור זמיר, מנכ"ל חברת ביו אומגה, רמות השבים. "פשתן ומרכיבים נוספים מייקרים את התערבות בעוד 8-9 אגורות לביצה".

תערובת הפשתן יקרה רק במעט מהתערובת הרגילה, אך התרנגולות המיוחסות שאוכלות ממנה, מטילות עבור המגדל "ביצי זהב", במונחים של ענף הלול. אם ביצה רגילה מפוקחת ומחירה אחיד, על ביצים מועשרות, יכול המשווק לדרוש כל סכום שירצה.

אומגה 3 היא חומצה הנחוצה לפעולה תקינה של הגוף ומקובל לייחס לה מניעה של מחלות לב וכלי דם. היא מצויה בדגי ים ובתוספי מזון שבשנים האחרונות הפכו לפופלרים. גם התרנגולות, מתברר, יודעות להפיק ממזון מסוים את חומצת השומן הממולצת.

שוב: סכנת סלמונלה בביצים (צילום: חדשות 2)
למה התשלום יקר יותר? | צילום: חדשות 2

יש כמה סוגים של חומצות שומניות תחת השם אומגה 3. הכמות והיחס ביניהן בתוך כל ביצה, משמעותי מאוד לערך התזונתי שלה. משרד החקלאות ניסה לעשות סדר, ובצו הפיקוח על המחירים קבע על איזו כמות מרכיבי אומגה 3 ניתן לגבות מחיר גבוהה בשל הכינוי "ביצה מועשרת".

אולם בפועל משרד החקלאות לא בודק אם היצרנים אכן עומדים בתקן שקבע, אלא מסתמך על הבדיקות שהיצרנים מבצעים ושולחים אל המשרד בתדירות משתנה.

בחלק מהביצים לא נמצא שוני בין המעושרת לרגילה

במעבדת הלפידים של בית החולים תל השומר, המתמחה באיתור ומדידת חומצות שומניות בחי, הסכימו לבדוק את ביצי אומגה 3 הנמכרות ביותר בשוק - שוק התופס 7% מסך כל שוק הביצים.

התוצאה שהתקבלה עבור ביצי חברת "גליקסמן", מעניינת. גם הביצה הרגילה וגם המועשרת, עמדו בסטנדרט שקבע משרד החקלאות עם הבדלים קטנים בלבד. אך במחיר עבור הצרכן, הפער הוא גדול. כמעט פי שניים עבור ביצים המכונות ביצים מעושרות.

בחברת "גליקסמן" אמרו כי "בבדיקות תקופתיות שאנחנו מקיימים שיעורי האומגה 3 גבוהים בהרבה ממה שמצאתם. אכן לעיתים אנחנו משווקים עודפים של ביצי אומגה 3 כביצים רגילות עבור הצרכן".

האם כדאי לקנות ביצים מעושרות? (צילום: חדשות 2)
האם כדאי לקנות ביצים מעושרות? | צילום: חדשות 2

הביצה המועשרת של "מגה", השנייה בנתח השוק, עומדת גם היא בתקן. גם בביצים של היצרן "רמות השבים", נמצא כי הביצה עומדת בתקן. רק שעל האריזה מעידה החברה, על כמות של אלף מיליגרם חומצות אומגה 3, אולם בבדיקה התגלתה רמה מעט נמוכה יותר. המנכ"ל ליאור זמיר הסביר: "כיוון שמדובר במוצר מן החי, לא ניתן לייצר כמות קבועה של אומגה 3. הערכים על האריזה הם ממוצע הבדיקות הרבות שערכנו".

בחברות יצור הביצים המעושרות "בארותיים" ו"תנובה" נמצא כי גם אצלם התקן מתקיים. אך בחברת " לסר" הסיפור הוא קצת שונה. בבדיקה הראשונה התוצאות היו רחוקות מאוד מהתקן.

בבדיקה הנוספת שבוצעה, הביצים היו תקינות ואף עברו את התקן. את הבדיקה השלישית ביצעה החברה עצמה, לפי התוצאות שלהם הביצים לא עוברות את התקן אם כי הן קרובות אליו מאוד. שלוש בדיקות, שלוש תוצאות שונות.

מחברת "לסר" מסרו כי "תוצאות הבדיקות נראות תמוהות ובלתי סבירות בשל הפער העצום ביניהן. בבדיקות שעורכת החברה הערכים יציבים ועומדים בדרישות. יחד עם זאת אנחנו מוכנים לממן בדיקה נייטרלית ולפרסם את תוצאותיה ככל שידרש".

השונות הרבה בין התוצאות מעלה שוב את השאלה: מדוע אף אחד לא בודק ומפקח על השוק הזה? מדוע כשתרנגולת מטילה כל פעם ביצה עם ערך אומגה 3 אחר, המחיר תמיד נשאר קבוע וגבוה.