אחות (צילום: AP, חדשות)
אחרי הבדיקה - הסכם פשרה | צילום: AP, חדשות

המחדל הרפואי הסתיים בפשרה: 162 מטופלים שנחשפו לטיפול רפואי במכשיר שלא חוטא אחרי שנשא איידס נבדק בו יפוצו באלפי שקלים - כך הוחלט בהסכם פשרה שנחתם היום (א') בין בית החולים בילינסון ושירותי בריאות כללית למטופלים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

האירוע המטריד הזה התרחש לפני יותר משנה, כשמטופל שהגיע לבית החולים בילינסון נבדק במכשיר האנדוסקופ, המשמש לבדיקת רירית האף. זמן קצר לאחר מכן זומן האיש לבית החולים לעבור שורה של בדיקות דם לבדיקת נשאות לאיידס ולצהבת נגיפית B ו-C. זאת, בעקבות גילוי כי המכשיר שבו בוצעה הבדיקה שימש קודם לכן לבדיקת מטופל, נשא איידס, וכי אותו מכשיר לא עבר חיטוי בהתאם להוראות משרד הבריאות.

יחד עמו זומנו 161 מטופלים נוספים, שהיה חשד לגביהם שגם הם נבדקו במכשיר המדובר. שתי בדיקות דם, בהפרש של מספר חודשים נערכו להם, שהעלו כי איש מהם לא נדבק בנגיפים. בעקבות המקרה הוגשה תביעה נגד בית החולים ושירותי בריאות כללית בשל הרשלנות ועוגמת הנפש שנגרמה למטופלים.

ביה"ח בילינסון (צילום: ד"ר אבישי טייכר, מתוך אתר פיקיוויקי, חדשות)
בית החולים בילינסון, ארכיון | צילום: ד"ר אבישי טייכר, מתוך אתר פיקיוויקי, חדשות

בית החולים יממן רכישת מכונות חיטוי

על פי הסכם הפשרה שנחתם ואושר היום על ידי בית המשפט, יקבל כל אחד מהנבדקים פיצוי נפשי בסך 5,759 שקלים. כמו כן התחייב בית החולים לממן רכישת מכונות חיטוי וניקוי למכשירי האנדוסקופ, בעלות של יותר ממיליון שקלים, שאינם יהיו חלק מתקציבו השנתי של בית החולים.

"המחדל הנטען כלפי המשיבים אינו מחדל של מה בכך. המשיבים נמנעו ברשלנות מלחטא מכשיר רפואי פולשני, ובכך חשפו את חברי הקבוצה למתח נפשי מיותר, ולהכרח לבצע בדיקות מטרידות", קבע השופט שאישר את הסכם הפשרה. "מפני התנהלות מסוג זה יש להרתיע, ולא ניתן לפטור אותה בלא כלום".

עם זאת, שיבח השופט את התנהלות בית החולים לאחר גילוי התקלה. "מיד לאחר הגילוי פנו המשיבים למשרד הבריאות וכן פעלו לגיבוש מתווה הטיפול באירוע תוך גידור קבוצת החשיפה ויידועה אודות המקרה", אמר.