נתונים חדשים על מחלת הסרטן בישראל: האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף משרד הבריאות פרסמה היום (שני) נתונים מעודכנים אודות התפשטות מחלת הסרטן בישראל והגורמים לה, זאת לקראת מבצע ההתרמה השנתי "הקש בדלת" לקידום המאבק במחלות הסרטן, שייערך ביום שני הבא, 15 באוקטובר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

בחלוקה של הנתונים לפי אזורים בארץ, נמצא כי בנפת חיפה נצפתה תחלואה גבוהה יותר באופן מובהק ברוב סוגי הסרטן שנבדקו, למעט סרטן הערמונית בגברים, ברוב או בכל תקופות הזמן. מהנתונים עולה כי באזור זה נצפתה תחלואה גבוהה מהצפוי בסרטן בקרב גברים ונשים בשיעור שבין 9 ל-14 אחוזים.

מפרץ חיפה (צילום: דורית יורדן דותן, חדשות)
עודף מובהק בתחלואה בסרטן. נפת חיפה | צילום: דורית יורדן דותן, חדשות

תחלואה גבוהה מהצפוי נצפתה גם בנוגע לסרטן הריאה בקרב גברים בשיעור של 18-21% ובקרב נשים בשיעור של 14-26%. 15-20 אחוזי תחלואה גבוהה מהצפוי בקרב גברים נצפו גם בכל האמור לסרטן המעי הגס והחלחולת, ובקרב נשים - 12-14 אחוזים. 13-22% שיעורי תחלואה גבוהים מהצפוי נצפו לסרטן מסוג לימפומה שאינה הודג'קין באזור חיפה, בקרב גברים ונשים.

הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC) של ארגון הבריאות העולמי, הגדירה בשנת 2013 זיהום אוויר כגורם מסרטן בטוח בהקשר לסרטן הריאה, וכגורם מסרטן אפשרי ביחס לסרטן כיס השתן.

עם זאת, פרופ' ליטל קינן בוקר, סגנית מנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות, מבהירה כי "הנתונים הם תיאוריים ואין אפשרות להסיק מהם לגבי קשר ישיר בין זיהום סביבתי לבין התחלואה בסרטן, בפרט שרק סרטן הריאה ובמידה מסוימת גם סרטן כיס השתן נחשבים כקשורים לזיהום אוויר סביבתי".

יותר חולים בסרטן בתל אביב, פחות בירושלים

בנפת תל אביב נצפה עודף מובהק בתחלואה בחלק מסוגי הסרטן בכל או ברוב תקופות הזמן. באזור זה נצפו 3-6% יותר תחלואה בסרטן חודרני מכל הסוגים בקרב נשים, בעיקר כשמדובר בסרטן הריאה (20-24% יותר תחלואה) וסרטן השד (3-12%). בקרב גברים, נצפו 8-12% אחוזי עודף בתחלואה בסרטן הערמונית.

באזור חדרה, מצביעים הנתונים על עודף מובהק בתחלואה בסרטן הריאות בקרב גברים, בשיעור של 16-46% ובאזור רחובות, קיים עודף מובהק (7-24%) בתחלואה בסרטן הערמונית.  

בנפת ירושלים, לעומת זאת, נצפה חסר מובהק בתחלואה בסרטן בשני המינים עבור רוב סוגי הסרטן (למעט לימפומה שאינה הודג'קין), ברוב או בכל תקופות הזמן - 5-16% פחות תחלואה בסרטן חודרני מכל הסוגים.

בדיקת סרטן שד (אילוסטרציה) (צילום: רויטרס, חדשות)
יותר חולות בסרטן השד באזור תל אביב | צילום: רויטרס, חדשות

בסרטן הריאה: 16-31% פחות תחלואה בקרב שני המינים, בסרטן המעי הגס והחלחולת: 15-28% פחות תחלואה בקרב גברים ו-9-18% בקרב נשים ובסרטן הערמונית - 8-14% פחות תחלואה. גם בנפת יזרעאל, כינרת ועכו נצפו ערכים נמוכים בחלק מסוגי הסרטן בכל או ברוב תקופות הזמן.

לדברי פרופ' ליטל קינן בוקר, "הממצאים יכולים לנבוע משורת גורמים לגביהם אין בידינו פרטים, כמו התנהגויות בריאות למשל, עישון או ביצוע של בדיקות סינון לגילוי מוקדם של סרטן וגורמי סיכון אישיים, גנטיים ותעסוקתיים. רק מחקר ייעודי, אנליטי, אשר יאסוף נתונים לגבי חשיפות רלוונטיות ברמת הפרט יוכל לתת מענה ברור יותר להבדלים בתחלואה בין הנפות".

עישון - אחראי עיקרי לתחלואה בסרטן הריאות, עודף משקל גורם ל-1 מכל 3 מקרי תחלואה בסרטן הרחם

עוד הוצגו היום גם נתוני מחקר ישראלי חדש שקובע מה הם הגורמים ההתנהגותיים המשפיעים על התחלואה בסרטן בארץ ועל תמותה מהמחלה. המחקר, שנערך ביוזמת האונקולוג פרופ' אליעזר רובינזון ויו"ר האגודה למלחמה בסרטן ויו"ר לשעבר של אירגון הסרטן הבינלאומי ה UICC, ד"ר אבי מגיד מהמחלקה לניהול מערכות בריאות במרכז האקדמי פרס, יחד עם פרופ' ליטל קינן-בוקר מהמרכז הלאומי לבקרת מחלות ומבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה, העריך את שיעור מקרי הסרטן בישראל הניתנים למניעה באמצעות הפחתת החשיפה לגורמי סיכון מרכזיים בקרב יהודים וערבים.

המלחמה בנזקי העישון מתחזקת (צילום: רויטרס, חדשות)
85% ממקרי סרטן הריאות - בגלל עישון | צילום: רויטרס, חדשות

אחד מהנתונים המרכזיים שמצא המחקר הינו שעישון היה אחראי ללא פחות מ-85% ממקרי סרטן הריאה בישראל בשנת 2015. המשמעות היא שמניעת עישון הייתה יכולה למנוע 2,104 מקרים של סרטן ריאה מתוך 2,482 המקרים החדשים שאובחנו בשנת 2015. ועישון הוא גם הגורם ל-13% ממקרי סרטן הלבלב בישראל, 18% ממקרי סרטן הקיבה, 16% ממקרי סרטן הכליה, 12% ממקרי סרטן המעי הגס והחלחולת ו-46% ממקרי סרטן שלפוחית השתן. על ידי הימנעות מעישון, אפשר היה למנוע תחלואה מ-3,578 ישראלים.

עודף משקל הוא גורם משמעותי נוסף לתחלואה בסרטן, ונמצא כי הוא אחראי ל-30% ממקרי סרטן הרחם בנשים ב-2015 בישראל, 26% ממקרי סרטן הכליה, 18% ממקרי סרטן הקיבה,  9% ממקרי סרטן הלבלב, 9% ממקרי סרטן בלוטת התריס, 8% ממקרי סרטן השד, 5% ממקרי סרטן השחלה ו-13% ממקרי סרטן המעי הגס.

עוד מצא המחקר כי צריכה מוגברת של אלכוהול אחראית ל-4% ממקרי סרטן השד בנשים ב-2015 בישראל ול-1% ממקרי סרטן המעי הגס והחלחולת. אכילת בשר אדום, לעומת זאת, אחראית אף היא ל-1% ממקרי התחלואה בסוג הסרטן הזה - והסיבה לנתון הנמוך היא עקב כך שצריכת בשר מסוג זה בישראל הינה במתינות המומלצת ולא מעבר לכך.

נתון נוסף שנמצא הוא שצריכת בשר מעובד לא נמצאה אחראית כלל למקרי סרטן ב-2015 בישראל - וגם כאן הסיבה נעוצה בכך שהישראלים צורכים בשר מעובד בתדירות נמוכה. באגודה מדגישים שצריכת בשר מעובד מהווה גורם סיכון מובהק לסרטן המעי הגס והחלחולת ולסרטן הקיבה, ודאי אם צריכתו היא בתדירות גבוהה.

ניתן היה למנוע 1 מכל 3 מקרי סרטן בישראל

בסיום המחקר, מפרטים החוקרים ממצאים כלליים המצביעים על כך שבהשוואה בין ערבים ליהודים בישראל, קיים שיעור גדול יותר של מקרי סרטן הקשורים לעישון ולעודף משקל בקרב ערבים - זאת עקב שכיחות גבוהה יותר של עישון בקרב גברים ושל השמנה בקרב שני המינים באוכלוסייה הערבית.

המסקנה המסכמת של המחקר הינה ש-1 מכל 3 מקרי סרטן נפוצים בישראל היו ניתנים למניעה בשנת 2015 (32% מהמקרים), לו החולים היו מאמצים אורח חיים בריא. על פי ממצאי המחקר, ניתן היה למנוע תחלואה בסרטן מכ -9,600 אנשים בישראל, אם היו נמנעים מעישון, שומרים על המשקל - ולא מפריזים בשתיית אלכוהול.  

ירידה כללית בתמותה מסרטן בישראל (צילום: רויטרס, חדשות)
שליש מהמקרים ניתן היה למנוע | צילום: רויטרס, חדשות

"בזכות תרומות הציבור אנו יכולים לממן מחקרים ישראליים בתחום הסרטן", אומרת מירי זיו, מנכ"לית האגודה למלחמה בסרטן. "הודות לתרומות אנחנו יכולים גם להעניק סיוע כספי ראשוני למשפחות של חולים נזקקים, להפעיל מרכזי תמיכה לחולי סרטן, לסייע ברכישת מכשירים למוסדות רפואיים, להפעיל תוכניות לשיפור איכות החיים של ילדים ובוגרים חולי סרטן, גברים ונשים, צעירים ומבוגרים מכל מגזרי האוכלוסייה ועוד מגוון פעילויות למען החולים ונגד המחלה".

מבצע ההתרמה השנתי של האגודה למלחמה בסרטן, "הקש בדלת", ייערך ביום שני הבא, 15 באוקטובר

לתרומות לאגודה למלחמה בסרטן התקשרו לטלפון: 1-800-35-46-46

או לחצו כאן לתרומה בטופס מאובטח: https://www.cancer.org.il/donations/default.aspx