החורף כבר כאן, אולם הכנרת לא מתרגשת - ונמצאת בשפל של עשור, אחרי ארבע שנות בצורת רצופות. רצועת החוף גדלה בכל יום עם ירידת המפלס, והאי בתוכה כבר כמעט ומתחבר לחוף בעקבות ירידה של חצי מטר במפלס הכנרת תוך שנה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"בימים האחרונים יותר מים מתאדים מהאגם מאשר נכנסים אליו", מספר ד"ר עמיר גבעתי, ראש תחום מים עיליים ברשות המים. "כשאנחנו מסתכלים קדימה, בחודשים הקרובים לא רואים חורף גשום מתחיל בעוצמתו. יש לזה משמעות באיכות המים וכמויות המים באגם".

האי שבכנרת, סמל לירידת המפלס, גדל ומתרחב מדי יום, וצפוי להתחבר כבר בחודש הבא לקו החוף אם הגשם לא יגיע. בעמק הירדן צוחקים במרירות ואומרים כי אולי כך הצליח ישו ללכת על המים אי אז לפי אלפי שנים.

"האי בכינרת" בדרך להתחבר ליבשה (צילום: קורנוס צילומי אוויר, חדשות)
הכנרת בשנה שעברה. חצי מטר פחות תוך שנה | צילום: קורנוס צילומי אוויר, חדשות

תמונת המצב עגומה אף יותר אם לוקחים בחשבון את העובדה שהשאיבה מהכנרת הופסקה בשנתיים האחרונות. עיקר מי השתיה בישראל מסופק ממתקני ההתפלה, אך זה לא נותן מענה לכל הצרכים - כמו בענף החקלאות, שנדרש לקצץ ולצמצם יבולים.

"המטעים ירוקים כי משקים, לא כי יש גשם - וזה מלחיץ", מספר רם חכמון, מרכז משק דגניה ב'. "לצערי, בשנים האחרונות מפתחים הרגלים חדשים, ולא היינו רגילים לחמש השנים האלה שלא יורד בהן גשם".

על פי התחזיות הנוכחיות, גם החורף הקרוב לא יהיה רווי משקעים - מה שצפוי להחמיר את מצב מקורות המים. "הצפי הוא שבמרכז, דרום וצפון הארץ יהיה חורף נמוך מהממוצע ב-20%", מספר נדב בהרב, חזאי מקומי ברמת הגולן. "כמויות הגשם העונתיות האלה נמוכות משמעותית מהממוצע, במיוחד צפון ובכנרת - 200 מ"ל לעומת 450 מ"ל. אלה מספרים נמוכים מאוד".