"הפרעה רגשית עונתית" - חורף בלוז (צילום: 123RF)
דיכאון חורף? זה נפוץ יותר משאתם חושבים | צילום: 123RF

שעון החורף הכניס אתכם לדיכאון? אתם לא לבד: לפי מחקר שממצאיו התפרסמו הבוקר (שני) בגרדיאן הבריטי, 10%-15% מהאוכלוסיה סובלים מתסמינים של הפרעה רגשית עונתית, תופעה שזכתה לכינוי "דיכאון חורף": מחסור באנרגיה, צמצום פעילויות ורצון עז לחזור לישון במהלך היום כולו. בחצי הכדור הצפוני התופעה נפוצה במיוחד, שם אחד מכל שלושה בני אדם עלול ללקות בסינדרום העגמומי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בדומה לדיכאון קליני, ההפרעה גורמת לסובלים ממנה לשינת יתר - אולם בניגוד לו, במקום דיכוי התיאבון דווקא חשים הסובלים ממנו רעב מוגבר, כך שלשאר התופעות הקשות נוספת גם עלייה במשקל במהלך חודשי הסתיו והחורף. עוד הסבירו בעיתון כי הסובלים מרגישים "'משועממים, 'שטוחים' ועייפים באופן קבוע". בישראל אפשר להתנחם בכך שהתופעה די מצומצמת, בניגוד למקומות כמו בריטניה, קנדה ודנמרק בה היא נפוצה בהרבה.

אילוסטרציה (צילום: גיא צברי, חדשות)
מיעוט באור או התנהגות אבולציונית | צילום: גיא צברי, חדשות

ישנם מספר הסברים לתופעה, כשהמוביל ביניהם הוא זה האבולוציוני: רוברט לויתן, חוקר מאוניברסיטת טורונטו, מסביר כי ניתן להבחין בתבניות דומות כבר בהתנהגות אבותינו הקדומים בתקופת הקרח.  "לפני כעשרת אלפים שנה, בתקופת הקרח, הנטייה הביולוגית הייתה להאט במהלך החורף - במיוחד נשים בגיל הפוריות, משום שההריון דורש הרבה מאוד אנרגיה". דבר זה עשוי להסביר את העובדה שכ-80% מהסובלים מהתופעה הן למעשה סובלות. "כיום, כשאנו פעילים 24 שעות, התחושה הזו הופכת למטרד", המשיך הפרופסור. "עם זאת, אנחנו עדיין לא יודעים מדוע חלק קטן מהאנשים סובלים עד לרמה של חוסר תפקוד".

החוקר מצביע גם על הסברים ביולוגיים, הקשורים למערכות במוח המשפיעות על מוטיבציה ואנרגיה ומושפעות מאור היום: מוליך עצבי בשם סרוטונים מתרגם את אור השמש שנקלט בעיניים לאנרגיה - ובחורף, כשיש פחות אור, הרשת אינה מופעלת באותה רמה. אצל אנשים רגישים במיוחד, רמות הסרוטונין במוח יורדות עד כדי כך שהסיכון לדיכאון מזנק. משכך, רבים מאמינים כי הפתרון לאותו "דיכאון חורף" נעוץ בטיפול באמצעות אור בהיר.