תקווה לחולים? הבשורה שיוצאת היום ממכון האיידס נווה אור בבית החולים קפלן שברחובות עשויה להתברר בעתיד הקרוב כדרמטית. ניסויים שנערכו לאחרונה במכון בתרופה ישראלית חדשה שנקראת "גמורה", נותנים תקווה חדשה למלחמה באיידס.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

במהלך הניסוי, הוחדרה התרופה החדשה למבחנות עם דם של עשרה חולי איידס ונשאי HIV שמטופלים בבית החולים קפלן. תוך שמונה ימים, נוכחות הנגיף במבחנות ירדה בשיעור של עד 97%. "התרופה מביאה להגברה של תהליך מסוים במהלך ההדבקה של תהליך ה-HIV, ותהליך ההגברה הזה מביא למוות של תאים", הסביר פרופ' אברהם לויטר, גמלאי של המחלקה לביוכימיה באוניברסיטה העברית, שפיתח את החומר הפעיל בתרופה.

התרופות הקיימות כיום גורמות לעיכוב בתהליך ההתרבות של הוירוס בגוף, אבל לא להשמדתו המוחלטת. לכן המטופלים לא נרפאים ממחלת האיידס, אלא נשארים נשאים של הנגיף - עם מה שמכונה "עומס נגיפי" נמוך. במצב הזה, הנגיף תוקף שוב אם מפסיקים לקחת את התרופות. לעומת זאת התרופה החדשה, פועלת על פי גישה שונה.

"יש לה מנגנון פעולה שונה לחלוטין מכל התרופות שנמצאות היום בשוק, ולכן יש סיכוי שהתרופה הזאת, תעשה משהו שהתרופות שאנחנו יודעים היום – לא יודעות לעשות", מסביר פרופ' זאב שטגר, מנהל מכון האיידס נווה אור בבית החולים. בהקשר זה, פרופ' לויטר אמר כי "בגישה שלנו, אנחנו משמידים את התאים, כך שאין סיכוי שהווירוס יום אחד יתעורר, כי אין תאים, או לא יהיו תאים שמכילים את הווירוס".

"אנחנו רוצים באמת להגיע לשלב הבא, ולנסות להגיע עם התרופה הזאת, בשילובים שונים לריפוי של המחלה, ולא רק לדיכויה", הבהיר פרופ' שטגר. את התרופה מפתחת חברת סטארט אפ ישראלית בשם "ציון פארמסוטיקל", ובשיתוף עם בית החולים קפלן  - הם מקווים להתחיל ניסויים בחולים ובנשאים בתוך כשנה. לדבריהם, יעילות התרופה החדשה תיבדק גם כנגד תאים סרטניים מסוגים שונים. יחד עם זאת, מודגש כי הדרך לאישור התרופה, כמו בניסויים דומים, עדיין רחוקה.