אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
אילוסטרציה | צילום: רויטרס

במשרד הבריאות מגבשים נהלים חדשים לבדיקת קורבנות עבירות מין, וזאת על רקע החשש שחלק מחוות הדעת שנכתבות על ידי רופאים בנושא הן לא מדויקות ומקצועיות בשל מחסור במומחים לרפואה משפטית - כך נודע לחדשות 2 Online.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

נפגעות עבירות מין מובלות לאחר הפגיעה למרכזים בבתי החולים, אך שם כמעט אין מומחים לרפואה משפטית והן בדרך כלל נבדקות על ידי מומחים ברפואת נשים בלבד. גורמים בתחום אומרים כי חלק מהרופאים עוברים הכשרה בת מספר ימים בלבד בנושא והם נעדרי הכשרה מקצועית תואמת. בארץ יש כ-7 רופאים פעילים לרפואה משפטית.

במקרים של תקיפה מינית, חלק גדול מהממצאים אינו קשור כלל לאיברי המין, אלא לדוגמה לזרועות בשל לפיתה חזקה, לנשיכת שפתיים בשל חסימת הפה ועוד. גורמים בתחום אומרים שמומחה לרפואת נשים, טוב ובעל ניסיון ככל שיהיה, נעדר כלים קליניים ופרשניים מספיקים בתחום ולכן אינו יכול לקבוע ממה נגרמו החבלות, מתי והאם הממצאים תואמים לתלונה.

גורם בכיר במשרד המשפטים אמר לחדשות 2 Online כי לחוות הדעת של הרופאים הללו יש חשיבות מכרעת. "כל חוות דעת כזאת קובעת גורלות משפטיים והחשש שחלק מחוות הדעת נכתבות שלא באופן מקצועי מדאיגה במיוחד", הוא אומר. "או שיקדמו הכשרה של עוד עשרות רופאים משפטיים, או שמישהו צריך לשנות מיד את הנהלים בנושא".

"חשש כבד ביחס לאיכות חוות הדעת"

"עדות לקשיים ולבעיות המקצועיות בחוות דעת שניתנה על ידי רופא שאינו מומחה ברפואה משפטית ניתן למצוא בלא מעט מקרים", כתב למנכ"ל משרד הבריאות ולמבקר המדינה עו"ד עדי ניב יגודה, מומחה למשפט רפואי שהיה חבר בוועדת גרמן. "נוכח המציאות הזאת עולה חשש כבד ביחס לאיכות חוות הדעת שניתנות במקרים של אלימות מינית על ידי רופאים שלא זה תחום התמחותם - חוות דעת שמוגשות לבית המשפט ושיש בהן כדי להשפיע באופן מהותי על גורלם של כל הצדדים להליך המשפטי, פלילי ואזרחי כאחד".

עו"ד עדי ניב יגודה (צילום: מקס מורון)
עו"ד עדי ניב יגודה | צילום: מקס מורון

על רקע זה החלו במשרד הבריאות לעבוד על נוהל חדש בכל הנוגע לטיפול בנפגעות ונפגעי עבירות מין. בין היתר יקבע הנוהל החדש התוויה ברורה ותיעוד של תהליך הבדיקה הקלינית בנפגע תקיפה מינית. כמו כן, רופאי נשים וילדים המבצעים בדיקה קלינית יחויבו להעביר חוות דעת של הבדיקה טרם הפצה למרכז בדיקות קליניות במכון לרפואה משפטית, לשם בקרה ודיוק בתהליך פרשנות הממצאים. בנוסף לכך, בתוכנית העבודה שנת 2016 קיימת תכנית הכשרה לריענון הצוותים המקצועיים.

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "המרכזים האקוטיים נוסדו כמענה לצורך קיים, על מנת להנגיש שירות כולל ורב תחומי שנדרש לנפגעים ולנפגעות המגיעים למרכזים אלה בכל רחבי הארץ ברגעים הקשים, זמן קצר לאחר שחוו פגיעה. במרכזים ניתן טיפול רפואי, נפשי ומשפטי-ראייתי באופן מולטי-דיסציפלינרי כולל.

"בבית חולים וולפסון הטיפול הרפואי-משפטי נעשה על ידי רופא משפטי של המרכז הלאומי לרפואה משפטית. במרכזים האחרים הפרושים בארץ הטיפול הנ"ל נעשה על ידי רופאים שעוברים הכשרה בנושא.

"רופאים אלה מוזמנים ליצור קשר עם המרכז הלאומי לרפואה משפטית לצורך התייעצויות ומתבקשים לעשות זאת במקרים שונים, וכך גם נעשה לא אחת, כאשר לפניהם ממצאים חשודים במסגרת כתיבת חוות הדעת ולעיתים גם לפני מתן עדות בבית המשפט.

"משרד הבריאות והמרכז הלאומי לרפואה משפטית עובדים באופן שוטף על שיפור ושדרוג המערך כולו, לרבות ההתייעצויות והבקרה מצד הגורמים המקצועיים במרכז לרפואה משפטית. יודגש כי אנו נמצאים בשלבים מתקדמים של כתיבת נוהל חדש המתייחס באופן רחב לטיפול בנפגעי תקיפה מינית על כל ההיבטים הקשורים למערכת הבריאות הכולל".

לפניות לכתב: MatanH@ch2news.co.il

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של מתן חצרוני