בשורה היסטורית ירוקה מפריז: בתום השנה החמה ביותר בהיסטוריה האנושית ולאחר שבועיים של דיונים בין נציגי 195 מדינות, מציגה היום (שבת) צרפת הסכם היסטורי למאבק עולמי בהתחממות הגלובלית. ההסכם שואף להגביל את התחממות כדור הארץ לפחות מ-2 מעלות ביחס לתקופה שלפני המהפכה התעשייתית - בין היתר על ידי הפחתת התלות של הכלכלה העולמית בנפט ובגז. 

בארגון למען הגנת הסביבה "גרינפיס" אומרים כי "ההסכם מבשר על סופו של עידן הפחם והנפט, אך הדרך להגשמתו עוד ארוכה". נשיא ארצות הברית ברק אובמה: "זה דבר ענק. כמעט כל מדינה חתמה על המסמך".מזכ"ל האו"ם באן קי מון: "אם התכנית הזו תיכשל - אין תכנית ב'".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בגרינפיס הוסיפו כי "אין ספק כי היעד של אפס פליטות גזי חממה במחצית השנייה של המאה יעורר חרדה בקרב הדירקטוריונים של חברות הפחם ובארמונות מדינות נפט. אולם, יעדי המדינות להפחתת הפליטות נמוכים מדי כדי להשאיר את כדור הארץ בגבולות בטוחים מתחת ל- 1.5 מעלות. לשם כך, עלינו לשים סוף לאנרגיות מזהמות באמצעות מעבר ל- 100 אחוזים אנרגיות מתחדשות עד 2050.

המאבק בנקודה קריטית (צילום: רויטרס)
"הדרך עוד ארוכה" | צילום: רויטרס

"ההסכם אינו נותן מענה לאומות ולציבור הניצב בחזית שינויי האקלים, מאחר והתחייבות המדינות שהביאו אותנו לסכנה הקיומית אינה מספקת. ההסכם לבדו אינו מחלץ אותנו מהבור, אך מהווה ללא ספק שיפור עמדות קריטי

להסכם יהיה תוקף משפטי והוא יבטיח מימון של 100 מיליארד דולר בשנה למדינות המתפתחות. שר החוץ של צרפת, לורן פאביוס, שהציג היום את טיוטת ההסכם, קרא למנהיגי העולם לתמוך בו. פביוס כינה את המהלך היסטורי: "זה ההסכם הכי טוב שיכולנו לשאוף אליו, מדובר במהפך היסטורי ותחילתו של עידן חדש". הנשיא הולנד התרגש אף הוא: "זו נקודת מפנה אמיתית וצעד ענק לאנושות. יש לנו הזדמנות לשנות את העולם".

השר להגנת הסביבה אבי גבאי הוסיף כי "ההסכם מסמן עבור משקיעים ושווקים על פתיחת הזדמנויות עסקיות בתחומי התייעלות אנרגטית".

לורן פביוס ובאן קי מון בוועידה (צילום: רויטרס)
"הסכם היסטורי" | צילום: רויטרס
הסכם פריז קורס? (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס
מפגינים בפריז (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

"מלחמה עולמית בהתחממות הגלובלית"

הכספים יועברו החל מ-2020 למדינות מתפתחות ששינויי האקלים בעולם גורמים לנזקים עצומים לחיים בהן ולכלכלתן. ההסכם נועד להבטיח את המימון למדינות המתפתחות - זאת בתמורה למחויבות לבלימת ההתחממות ולמעבר לאנרגיה נקייה יותר.

"הטיוטה האחרונה של ההסכם הוגנת - ותגביל את ההתחממות הגלובלית לפחות מ-2 מעלות", הוסיף פביוס, "אני משוכנע שהגענו להסכם מאתגר ומאוזן". על ההסכם, שגובש אחרי שבועיים של דיונים, אמר: "ההסכם יגביל את ההתחממות לפחות מ-2 מעלות צלזיוס עד לסופה של המאה - ואנחנו נשאף להגביל את ההתחממות הגלובלית עוד יותר, עד לרמה של 1.5 מעלות".

לדברי פביוס, היו קשיים של הרגע האחרון בהשגת ההסכם - כיוון שלא כל המדינות המעורבות קיבלו את מבוקשן במסגרתו. לאחר הארכת הוועידה ביום אחד נוסף וקיום מרתון שיחות שנמשך עד לשעות הקטנות של הלילה, הושג בסופו של דבר ההסכם - ונציגי 195 המדינות הביעו שביעות רצון ממנו.