אחרי חשיפת מחדל השתלת הכבד בבית החולים הדסה בירושלים, שבמסגרתו נודע לחדשות 2 כי בשל מאבקי כוח בין רופאים במוסד הרפואי בוטל הניתוח שעשוי היה להציל את חייה של אישה בשנות ה-50 לחייה, מגיבים במרכז הלאומי להשתלות בחריפות ואומרים כי ישקלו את המשך ביצוע ההליכים הכירורגיים המורכבים בבית החולים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

פרופ' רפי ביאר, יו"ר ועדת ההיגוי של המרכז הלאומי להשתלות, אמר הערב (שני) כי "הכבד הוצא לבית החולים הדסה לאחר בחינה של הנושא". עם זאת, הוא מציין כי המרכז הלאומי להשתלות קיבל תגובה שלילית מבית החולים וכי חיפש ממתין מתאים ביתר בתי החולים העוסקים בהשתלות.

"יש לציין", הוא הדגיש, "כי מדובר ב'כבד גבולי' שמתאים למספר מצומצם של חולים". לדבריו, שתי הכליות מאותו חולה הושתלו בממתין מתאים. לנוכח הפרסום, "יבדוק המרכז הלאומי להשתלות מול הנהלת בית החולים והגורמים המקצועיים את המשך השתלות הכבד בבית החולים הדסה".

סחרו באיברים למען בצע כסף. אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
אילוסטרציה | צילום: רויטרס

בגלל סכסוך רופאים: השתלת הכבד בוטלה

ביום שלישי, לפני שישה ימים, עודכן מנהל יחידת ההשתלות בהדסה עין כרם ד"ר הדר מרחב על כך שקיימת תרומת כבד מאדם שנפטר והיא מתאימה לחולה שמאושפזת בבית החולים. אלא שבסופו דבר ההשתלה בוטלה - בגלל עימותים פנימיים במוסד הרפואי.

השתלשלות העניינים שהביאה לביטול ההשתלה - מטרידה: על פי המידע שהגיע לחדשות ערוץ 2, הנהלת הדסה, שמבקשת מזה זמן לפטר את ד"ר מרחב במסגרת הליכי התייעלות, התעקשה שעל ניתוח ההשתלה ייקח אחריות רופא בכיר בשם ד"ר יעקב מנחם (מנדי) בן-חיים - בקשה תמוהה בהתחשב בעובדה שד"ר מרחב הוא משתיל הכבד המנוסה ביותר בישראל עם ותק של 25 שנים ויותר מ-350 השתלות כבד.

ד"ר בן-חיים מיהר לכתוב מייל למנהל הדסה בזו הלשון: "ד"ר מרחב הוא מנהל יחידת ההשתלות. בכל מובן, בוודאי שלאור הישגיו (עובדות ומספרים, לא סיפורים!), הוא כשיר ומסוגל להוביל השתלת כבד בכל היבטיה (החלטות וביצוע). איני מוכן לשתף פעולה עם דיסקרדיטציה או פגיעה גלויה או נסתרת במעמדו ובשמו הטוב".

בעקבות סירובו של ד"ר בן-חיים להשתתף במהלך שתכליתו, כך הבין, הוא פגיעה במעמדו המקצועי של הקולגה המוערך שלו - ניתוח ההשתלה בוטל, חלון ההזדמנויות להשתיל את הכבד נסגר, הוא לא הושתל גם לא בחולה אחר ולמעשה נקבר ביחד עם הגופה של האדם שהסכים לתרום את איבריו לפני שמת. נוסף על כך, בית הדין לעבודה בירושלים הוציא אתמול צו מניעה, שאוסר על בית החולים הדסה לפטר את ד"ר הדר מרחב.

"אשפוז בלי טלוויזיה זה כמו למות" (צילום: חדשות 2)
אילוסטרציה | צילום: חדשות 2

הדסה: הנסיבות הרפואיות הן אלה שלא איפשרו את ההשתלה, ולא מחלוקות על סמכויות

מבית החולים נמסר בתגובה לחדשות 2 כי "התמונה המוצגת אינה משקפת נכונה את מכלול העובדות הן לעניין הנסיבות הרפואיות אשר לא אפשרו את ביצוע ההשתלה והן לשיחות שהתנהלו בין מנהל בית החולים הדסה עין כרם לצוות הרפואי ולמרכז ההשתלות.

"אין להחלטה במקרה הנ"ל כל קשר למחלוקות על סמכויות ,שהרי עם כל הכבוד לד"ר מרחב ופרופ' בן חיים , ההנהלה היא המנהלת והצוות הרפואי מבצע את הוראות והנחיות ההנהלה. במקרה דנן עסקינן במה שמוגדר 'בכבד גבולי' שבתי החולים בילינסון ואיכילוב דחו , וכפי שנמסר למנהל בית החולים הדסה עין כרם, גם בשיחה שהתנהלה בין ד"ר מרחב לגב' תמר אשכנזי ראש מרכז ההשתלות בישראל, לאחר שהודיעה לו שהכליה שביקש עם הכבד אינה תקינה, הודיע ד"ר מרחב מיוזמתו שלא יעשה שימוש בכבד הנ"ל - משמע לא תתבצע ההשתלה.

"בעניין המחלוקת על הסמכויות בין ההנהלה ד"ר מרחב ופרופ'בן חיים יצוין כי אכן ד"ר מרחב זומן לשימוע לצורך בחינת המשך העסקתו בהדסה, עוד טרם האירועים דנן . פרופ' מנדי בן חיים לא מונה למנהל מחלקה, כמו גם פרופ' אבירם ניסן אשר לא מונה למנהל מחלקה קבוע והוא נמצא בתקופת נסיון נוספת.

יש רק להצטער כי בתקופה בה ההנהלה פועלת להוציא לפועל את תוכנית ההבראה בהתאם לממשל התאגידי שאושר בבית המשפט המחוזי, יש מי שמבקש להכפיש את הנהלת הדסה משיקולים אישיים וזרים, כפי המקבל ביטוי בפניה תוך העלמת עובדות מהותיות ואין בכוונת הדסה להיגרר, להגיב ולנהל את המרכז הרפואי באמצעות התקשורת".

בניגוד לתגובת הדסה, אומרים גורמים בכירים במשרד הבריאות כי הכבד שלא הושתל כלל לא הוצע לבתי החולים. ממשרד הבריאות עצמו נמסר כי "הנושא בבדיקה".