צעד משמעותי בחקר הסרטן: פיתוח ישראלי חדש צפוי לסייע באיתור מוקדם של גידולים סרטניים באמצעות גלי אינפרא אדום. משימוש ניסיוני בבדיקה נמדד דיוק של 90% ברמת האבחון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

גילוי מוקדם של סרטן השד נחשב שנים לנושא בעייתי. נשים שאינן מצויות בסיכון אך עדיין עלולות ללקות במחלה, זכאיות לבדיקות ממוגרפיה במימון המדינה רק מגיל 50 – וגם אז ישנו סיכוי שממצאים חשודים לא יתגלו בבדיקה. בדיקת MRI  נחשבת ליעילה יותר, אך עלותה הגבוהה מביאה רבות מקופות החולים לחסוך אותה ממטופלותיהן.

את המציאות הזו צפוי לשנות בקרוב הליך רפואי ישראלי חדשני. הבדיקה, המכונה "מירה", מבוססת מערכת מצלמות אופטיות העובדות על גלי אינפרא אדום, שמצליחות בדרך זו לגלות גידולים סרטניים ברמת דיוק של 90%, ללא מגע במטופלת וללא כאב או קרינה מסוכנת, זאת בניגוד לבדיקת הממוגרפיה.

"הבדיקה שלנו מעוררת עניין גדול מאוד בעולם", אומר ד"ר דוד יצחקי, סמנכ"ל מחקר ופיתוח בחברת "ריל אימג'ינג". "אנחנו עושים היום בדיקות במדינות סקנדינביה, בשוודיה, בקרוב באיטליה, ומתחילים בארצות הברית על מנת לקבל אישור FDA בקרוב".

זיהוי מוקדם של המחלה בדיוק של 90%. ארכיו (צילום: חדשות 2)
זיהוי מוקדם של המחלה בדיוק של 90%. ארכיו | צילום: חדשות 2

במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, החלו באחרונה מחקר גדול בבדיקה החדשה, כדי להוכיח את מסוגלותה לגלות את הגידולים בשלב המסה המוקדם עוד לפני שניתן לזהותם בממוגרפיה או באולטרה סאונד.

נשים שיצטרפו לניסוי יזכו לקבל את הבדיקה בחינם, זאת למרות שבכל מקרה מדובר בבדיקה זולה שעלותה תסתכם בכ-200 שקלים. הצלחת המחקר בטיפול עשויה לחולל מהפכה של ממש בגילוי המוקדם של סרטן השד, ולהציל את חייהן של נשים שמאובחנות כיום בשלב מאוחר מדי של המחלה.