לקראת חיסון מוצלח? מטופל נגד אבולה, ארכיון (צילום: AP)
מגפת האבולה. ארכיון | צילום: AP

אזרח ישראלי שחש ברע הגיע היום (שבת) למרכז הרפואי לגליל בנהריה לאחר ששב לאחרונה מאפריקה. בכדי לא לקחת סיכון מיותר, החליט להפעיל "נוהל אבולה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לאחר בירור מקיף של צוות המיון והיחידה למחלות זיהומיות הוחלט כי החולה אינו מתאים לקרטריונים לקביעת המחלה. הנהלת בית החולים עדכנה את משרד הבריאות במקרה והחשש הוסר.

בחודש שעבר עובדת מערכת הבריאות בניגריה אושפזה בבית החולים שערי צדק בירושלים בעקבות חשש כי נדבקה בנגיף האבולה. גם בשערי צדק החליטו שלא לקחת סיכונים, בשל העובדה כי האישה הגיעה ממדינה בה הנגיף נפוץ יחסית, והחליטו לשים אותה בבידוד בתא לחץ. בתום הבדיקות התבררה כי לא נדבקה בנגיף.

אתמול חשף מסמך פנימי של ארגון הבריאות העולמי - ה-WHO - שדלף לכתבי סוכנות הידיעות AP, חשף כי ראשי הארגון הכפוף לאו"ם הודו כי נסיון בלימת המגיפה במערב אפריקה נכשל בשל התנהלות לקויה. על פי המסמך, פעמון האזהרה הראשון התעורר כאשר ראש הסניף בגינאה סירב להוציא ויזות לצוות מומחים לאבולה.

גורם נוסף שלדברי הארגון פגם במענה הוא "מינויים פוליטיים" במשרדים באפריקה, ועל פי ההערכות היה ניתן לעצור את התפשטות הנגיף עוד באפריקה על ידי "בקרה פשוטה". בין המחדלים שצוינו בדוח: מענה מאוחר להתפשטות המגיפה בגינאה בתחילת שנת 2014, שכלל בין השאר משלחת מקוצרת בלבד לאזור בחודש מרס. על פי הדוח, המומחים שהו במדינה מספר שבועות והעריכו כי מדובר ב"התפרצות כפרית שניתנת להכלה בקלות".

רק בחודש אוגוסט החלו המדינות במאבק לעורר את המודעות, ורק בחודש ספטמבר - שמונה חודשים לאחר ההתפרצות - המערב הבין כי המשבר חמור מכפי שהוערך בתחילה. ארה"ב ובריטניה התחילו אז לבנות אלפי מיטות חולים, אך לפי הדוח מדובר ב"מעט מדי, מאוחר מדי".