הטיפול באסון האקולוגי בערבה בעקבות הדליפה מצינור הנפט, שנחשב לאחד החמורים בתולדות המדינה - נמשך ביתר שאת בשטח, בעוד שמנכ"ל המשרד להגנת הסביבה דוד לפלר שוהה בוועידת האקלים בפרו, כפי שנחשף ב"הארץ". בריאיון בלעדי לחדשות 2 Online הוא הגיב על הביקורת הקשה שספג בעקבות היעדרותו: "יכול להיות שלא הייתי צריך לנסוע. אני מקבל את הביקורת".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"מצד שני", המשיך מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, "דיברתי עם לשכת ראש הממשלה ואמרתי להם שאני נוסע. הייתי בשטח יום לפני הטיסה. עכשיו החלטתי לחזור בגלל שירד שם גשם". לפלר הדגיש כי ישוב לישראל כבר ביום חמישי הקרוב כדי לקיים הערכת מצב באילת.

בשיחה מפרו מסביר לפלר את החלטתו לצאת מישראל בזמן שמשרדו מטפל במשבר. "חשבתי שזה דבר שנמצא בשליטה", אמר. "אני לא איש איכות הסביבה ולא מקצועי בקצא"א (החברה האחראית על צינור הנפט). הייתי בשטח לפני שנסעתי. אי אפשר שישראל תהיה ב-OECD, ובאים ראשי מדינות ונגיד שיש לנו קצת בעיה ואת הצרות שלנו - ולא נשתתף. עם הכבוד לי ולתפקידי במערכת - זה לא הדבר המרכזי".

"הנזק גדול" (צילום: דוברות משטרת אילת)
"הנזק גדול" | צילום: דוברות משטרת אילת
הדליפה שהובילה לפרסום (צילום: רשות הטבע והגנים)
"לא כמו מפרץ מקסיקו" | צילום: רשות הטבע והגנים

"מוקדם לומר מהן ההשלכות"

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה קובע כי אמנם מדובר באסון אקולוגי חמור ביותר, אך "עם הזמן האזור ישתקם. זה לא כמו מה שקרה בעבר במפרץ מקסיקו. אין סכנה לחיי אדם. ידענו את זה כבר ביום הראשון".

"חשבתי שזה דבר שנמצא בשליטה" (צילום: רשות הטבע והגנים)
"חשבתי שזה דבר שנמצא בשליטה" | צילום: רשות הטבע והגנים

עם זאת, הדגיש לפלר כי "הנזק גדול. הטיפול יימשך כמה חודשים, לא יום-יומיים. אני לא חושב שזה נכון להגדיר את האירוע כאסון אקולוגי, ועוד הכי חמור בתולדות ישראל. מוקדם לומר מהן ההשלכות. צריך עוד כמה ימים כדי לראות".

מוקדם יותר היום (שלישי) טען סגן השר אופיר אקוניס, שמונה לסגן השר להגנת הסביבה, כי הורה ללפלר לחזור ארצה במהירות וללא דיחוי. עם זאת, האחרון טוען כי חזר מיוזמתו. "החלטתי שאני חוזר, זה לא שהוא אמר לי לחזור", אמר לפלר.

נתניהו בביקור בערבה (צילום: המשרד להגנת הסביבה)
נתניהו במקום האסון | צילום: המשרד להגנת הסביבה

נתניהו ביקר באזור האסון

אחר הצהריים הגיע ראש הממשלה בנימין נתניהו במסוק לשמורת עברונה שנפגעה קשות מהדליפה מצינור הנפט של קצא"א, ותודרך על המאמצים לבלימת הגעת הזיהום למפרץ אילת והנזקים הסביבתיים. בדרך למקום הוא צפה בעבודות שמבוצעות לעצירת התפשטות הדליפה, ואמר כי הפעולות שנעשו הן "חשובות ונכונות".

הגשמים שירדו אחר הצהריים במזרח הארץ הגיעו גם לאזור כתם הנפט בערבה, אולם לפי שעה לא נגרמו שיטפונות שהביאו להתפשטות החומר הרעיל מעבר לאזור הפגוע. בשלב זה נראה כי אין סכנה שהנפט יזרום דרומה למפרץ אילת.

הצגה נוספת על הכוונת? מירי רגב (צילום: ערוץ הכנסת)
תדרוש דין וחשבון. ח"כ רגב | צילום: ערוץ הכנסת

בעקבות האסון האקולוגי הודיעה יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה ח"כ מירי רגב (הליכוד) כי תעקוב אחרי הטיפול בנושא ותדרוש דין וחשבון מפורט מכל הנוגעים בדבר. "אני נותנת לכל הגורמים לעבוד כרגע כדי להציל את מפרץ אילת, אבל לא ארפה מהאחראים למחדל החמור הזה ואפעל להגברת הפיקוח בתחום", ציינה רגב, ששוחחה עם מנכ"ל המשרד ודרשה לדעת ממנו כיצד הוא מתכוון לטפל בנושא.

לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv