המוהלים והקשיש לאחר ההליך המרגש (צילום: חדשות 2)
המוהלים והקשיש לאחר ההליך המרגש | צילום: חדשות 2

פנסיונר ותיק, תושב אור יהודה, לא חלם שייאלץ לעבור ברית מילה בפעם השנייה בחייו - יותר מ-90 שנה לאחר המילה המקורית. אלא שבעקבות ידיעה על כך שחלק ניכר מיהדות שיראז שבפרס לא נימולה כראוי, נאלץ הקשיש לעבור ברית מילה מחודשת. עם זאת, המילה הפכה מאירוע אישי לפעולה משפחתית משותפת, לאחר שגם בנו ונכדו נדרשו לעבור את ההליך מחדש.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

סיפור המילה המחודשת החל לפני כשנתיים: סערה התעוררה במגזר החרדי, לאחר שבדיקות רבנים העלו שמוהל ובנו, המוכרים מאוד בקרב יהדות פרס, לא שלטו במלאכת המילה ורבים מבני העיר שיראז למעשה ערלים.

לאחר גילוי הידיעה, גברים רבים שנולדו בשיראז ביקשו ממוהלים מומחים לבחון האם ברית המילה שעברו נעשתה כראוי. בני משפחתו של הקשיש גילו כי מרבית הגברים - כולל הקשיש עצמו, אחד מבניו, חתנו ונכדו - ערלים.

"תמיד הרגשתי בתוכי שמשהו לא בסדר"

"לפני שבועיים הגיעו אלינו שני גברים וסיפרו כי אביהם בן ה-92 נולד בשיראז וייתכן כי הוא ערל", סיפר הרב שמעון רחמים, מוהל מומחה, לחדשות 2 Online. "גם אם יהודי עשה את כל המצוות במשך עשרות שנים, ברגע שהוא ערל אין להם משמעות. ברגע שהוא לא עבר ברית מילה כהלכה, כל מצוותיו בטלות. רק לאחר שמבצעים לו את המילה, הכל נחשב רטרואקטיבית".

ביום ראשון הגיע הקשיש לקליניקה "מירב" בבת ים, שם מבצעים אנשי ארגון "ברית יוסף יצחק" בנשיאות הרב שלמה מחפוד ובראשות הרב ירון עמית, בריתות בחינם. לאחר שרופא אורולוג ביצע הרדמה מקומית לקשיש הוא עבר ברית מילה כהלכה - כשהחתן שלו, שהיה הראשון במשפחה שהתגלה כערל, שימש כסנדק.

אחד מבניו של הקשיש, בן 42, נימול בעצמו רק שבוע לפני אביו: "הייתה שמחה גדולה במשפחה, כאילו השלמנו משהו שהיה חסר כל השנים. כל השנים לא ידענו שיש בעיה בברית המילה, אבל אני בתוכי תמיד הרגשתי משהו לא בסדר. לא חשבתי שיש בעיה הלכתית, אבל בתוכי תמיד הייתה מעין מרה שחורה, וכעת אחרי שנימולתי משהו נפתח, משהו התבהר לי".