אילוסטרציה (צילום: רויטרס, חדשות)
אילוסטרציה | צילום: רויטרס, חדשות

המחקר החדש והמהפכני שמובל ביחידה לגינקולוגיה בבית החולים איכילוב נשמע דמיוני - ללדת ילדים מבלי להיכנס להיריון. קבוצת חוקרים של בית החולים ואוניברסיטת תל אביב כבר הצליחו לגדל במעבדה רקמות של רחם אנושי.
המחקר יוכל לשרת בעתיד נשים עקרות או זוגות מהקהילה הגאה שנאלצים להשתמש בשירותי פונדקאות. מי שמוביל את המחקר הוא פרופסור דן גריסרו, מנהל היחידה לגינקולוגיה אונקולוגית בבית החולים ובעתיד המטרה היא להדפיס את הרחם במדפסת תלת מימד. "הרבה נשים צעירות מגיעות למצב שאין להן רחם", הוא סיפר לחדשות 12 Online. "האופציה היחידה שלהן זו פונדקאות שגם מבחינה כלכלית, וגם מבחינת הזמינות היא בעייתית".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"אפשרות נוספת זה השתלת רחם שהיא גם בעייתית", מסביר גריסרו שמנהל את המחקר יחד עם פרופ' דוד אלעד מהמחלקה להנדסה ביו־רפואית מאוניברסיטת תל־אביב. "בגלל ניתוחים מורכבים שנדרשים גם לתורמת וגם למקבלת, טיפול של הרבה שנים שנועד למנוע דחייה של השתל וגם הזמינות היא נורא קטנה".

פרופסור דן גריסרו (צילום: איכילוב‎, חדשות)
פרופסור דן גריסרו | צילום: איכילוב‎, חדשות

הרקמה שגידלו החוקרים מחקה את מבנה הדופן ואת פעולתו של הרחם הנשי והיא כוללת שכבות של תאים מסוגים שונים, שמגיבים להורמונים וללחצים חיצוניים. "עלה הרעיון שאולי אפשר לעשות את כל הליך ההיריון מחוץ לגוף", סיפר גריסרו. "הרחם בנוי משני איברים בעצם - השריר שמטרתו להחזיק את הרחם בזמן ההיריון והחלק הפנימי שבהתחלה קולט את הביצית המופרית ואז יחד עם השליה הוא מספר מזון וחמצן לעובר כדי שיגדל".

תחילה בדקו החוקרים אם הרקמות יוכלו לגדול ביחד מחוץ לגוף. "הצלחנו לגדל שכבות של שריר ועליהן שכבות של רירית בדומה למה שקורה בגוף", הסביר. "בשלב הבא הרקמות שומרות על התכונות שלהן בגוף ומדמות את המחזור החודשי של האישה ברירית - בבדיקות מעבדה שלנו הרירית הראתה שהיא יכולה לפלוט עובר".

ייקח עוד זמן רב עד שיוולד תינוק מחוץ לגוף, אך המחקר מהווה פריצת דרך משמעותית. "אנחנו רוצים לראות שעובר יצליח להתקשר לרירית ולעשות השרשה (החלק הראשון של ההיריון) ובמקביל לעבור ממשטח של רקמות למשהו כדורי שיודפס במדפסת תלת מימד כדי שההיריון יהיה במרכז הכדור. הרקמות האלה מקבלות חמצן ומזון מהנוזלים מסביב בהמשך זה יצטרך להיות מסופק על ידי כלי דם".

ליצירת קשר עם הכתב: matanh@ch2news.co.il