איפה ישראל במדד? (צילום: יונתן בלום, חדשות)
איפה ישראל במדד? | צילום: יונתן בלום, חדשות

ארגון ה-OECD פרסם הבוקר (ראשון) את נתוני הבריאות של 35 המדינות החברות בארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי משנת 2016. מהנתונים עולה כי שיעור הפריון בישראל הוא הגבוה בעולם המתועש, תוחלת החיים גבוהה מהממוצע אך שיעור הרופאים הפעילים, האחיות הפעילות ומיטות האשפוז הוא מהנמוכים בעולם המתועש.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הגבר הישראלי חי בממוצע 80.7 שנים, 2.5 שנים יותר מאשר הממוצע ב-OECD שעומד על 78.1. גם נשים בישראל חיות יותר: האישה הממוצעת ב-OECD חיה 83.4 שנים ואילו האישה הישראלית חיה בממוצע 84.2 שנים. באופן כללי תוחלת החיים בישראל עומדת על 82.5 והיא השישית בגובהה בארגון.

למרות תוחלת החיים הגבוהה, בישראל אחוז המעשנים הוא עדיין מהגבוהים ב-OECD. לפי הנתונים, 19.6% מהאוכלוסייה מעל גיל 15 מעשנת - נתון שממקם את ישראל במקום ה-5 אחרי טורקיה, צ'ילה, אסטוניה ואיטליה.

בנוסף לתוחלת חיים גבוהה מהממוצע, בישראל ממוצע הפיריון הגבוה ביותר בקרב המדינות המתועשות: מספר הילדים הממוצע לאישה ישראלית עומד על 3.1 ילדים לעומת 2.2 בלבד במקסיקו הממוקמת במקום ה-2. הממוצע עומד על 1.7 ילדים לאישה ואילו בדרום קוריאה, הממוקמת במקום האחרון, הנתון הוא 1.2 ילדים בממוצע בלבד לאישה.

"שיעורי אשפוז גבוהים מהממוצע הארצי", ארכ (צילום: החדשות)
חיים יותר אך שיעור הרופאים נמוך | צילום: החדשות

בישראל נערכים גם הכי מעט ניתוחים קיסריים (לכל אלף לידות): בעוד הממוצע ב-OECD עומד על 268 ניתוחים, בישראל נערכו 152 ניתוחים לכל אלף לידות. גם אחוז תמותת התינוקות בישראל הוא מהנמוכים בעולם המתועש: 3.1 לעומת ממוצע של 3.8.

עוד עולה מהנתונים כי בישראל שיעור ההתאבדויות הוא השני הנמוך ביותר ב-OECD: מתוך מאה אלף איש, 4.1 מתאבדים לעומת ממוצע של 12.4 בארגון.

לעומת הנתונים המעודדים על תוחלת החיים - מהדוח עולה תמונה לא נעימה של מערכת הבריאות בישראל. שיעור מיטות האשפוז לאלף איש בישראל הוא מהנמוכים ב-OECD ועומד על 3.0 לעומת ממוצע של 4.7.

מכשיר MRI (צילום: חדשות 2)
מכשיר MRI | צילום: חדשות 2

לאור הנתון הזה, זה לא מפתיע שישראל מדורגת במקום השני ב-OECD מבחינת שיעור תפוסת המיטות לאשפוז כללי העומד על 93.8% לעומת ממוצע של 75.5%. בישראל גם שיעור רופאים נמוך מהממוצע (3.1 רופאים פעילים לאלף איש לעומת ממוצע של 3.3) ושיעור אחיות פעילות לנפש 4 מהסוף: 5.0 אחיות לאלף איש לעומת ממוצע של 9.3.

חטף ביקורת מהמטופלים. ליצמן (צילום: Yonatan Sindel/FLASH90, חדשות)
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן | צילום: Yonatan Sindel/FLASH90, חדשות

מצוקת כוח האדם במערכת הבריאות מתבטאת בעוד מספר נתונים: רק ביפן שיעור מסיימי לימודי הרפואה למאה אלף איש נמוך מזה של ישראל (6.8 בישראל לעומת ממוצע של 12.1 ב-OECD). לעומת זאת ישראל מובילה את ה-OECD בשיעור הרופאים המועסקים במערכת הבריאות שהוכשרו מחוץ למדינה (58.1% לעומת ממוצע של 20.3).

גם מבחינת המכשור הרפואי הקיים בארץ, ישראל מפגרת בהשוואה למדינות המתועשות: בישראל 4.9 מכשירי MRI למליון תושבים, נתום הממקם את ישראל במקום ה-3 מהסוף. לצורך השוואה, הממוצע בשאר מדינות ה-OECD עומד על 15.8 מכשירים ואילו בארה"ב (המובילה את הרשימה) ישנם 36.7 מכשירים על כל מיליון תושבים.

בישראל ישנם גם פחות מכשירי CT מביתר העולם המתועש. בעוד הממוצע עומד על 24.7 מכשירים למיליון תושבים, בישראל ישנם רק 9.7 מכשירים. רק בהונגריה (8.9) ובמקסיקו (6.1) ישנם פחות מכשירי CT לכל מיליון תושבים.

קיצוץ משמעותי בהטבות לנשים בהיריון (צילום: רויטרס, חדשות)
מדינה פורה. | צילום: רויטרס, חדשות

סגן שר הבריאות ח"כ יעקב ליצמן אמר על פרסום הנתונים: "ה-OECD מראה שוב שתוחלת החיים בישראל היא מהגבוהות בעולם. מספר רב של מדדים משתפר וניתן לראות את התוצאות של הגידול בהשקעה במערכת הבריאות הציבורית. אני בטוח שגם בשנים הבאות נמשיך ונראה מגמת שיפור".

מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב אמר: "נתוני ה-OECD מציגים תמונה מורכבת של מערכת הבריאות. תוצאי הבריאות הם בצמרת ה-OECD, אך בנושאי תשתיות ומשאבים נדרש שיפור משמעותי מעבר לשיפורים שביצענו בשנים האחרונות. האתגרים של מערכת הבריאות, כפי שעולים בדוח מחייבים תשומת לב יתרה במיוחד לאור מגמת ההזדקנות המואצת של האוכלוסייה".