בשנים האחרונות ההתמכרות למשככי כאבים מדאיגה מאוד את רשויות הבריאות בעולם. בארצות הברית כבר דאגו להכריז עליה כמגיפה. ההערכה היא שגם בישראל יש עשרות אלפי מכורים לתרופות, אך למשרד הבריאות אין מספרים מעודכנים, אין הנחיות ברורות לרופאים והמרפאה הציבורית היחידה שמטפלת במכורים - עומדת להיסגר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לפני שש שנים דנית מזרחי עברה תאונת דרכים קשה ששינתה את מסלול חייה. בחודשי האשפוז הארוכים בבית החולים ואחר כך בבית, היא טופלה במשככי כאבים ממשפחת האופיאטים. אלו תרופות שפועלת ביעילות ומשפיעות על האזור במוח ששולט בתחושת הכאב. אלא שלאחר כמה שבועות של שימוש, הגוף חש צורך להעלות מינונים ומתפתחת תלות גופנית שעלולה להפוך להתמכרות, בדומה להתמכרות להירואין.

"לא הייתי עושה שום דבר בלי כדורים", מזרח (צילום: מתוך הסרט "מרשם להתמכרות", חדשות)
"לא הייתי עושה שום דבר בלי כדורים", מזרח | צילום: מתוך הסרט "מרשם להתמכרות", חדשות

"לא הייתי יכולה לעשות שום דבר בלי כדורים. לא לקום בבוקר, לא להתקלח, לא לאכול, לא לדבר, לא לצחוק, לא לרקוד", היא מספרת על התקופה ההיא. מאז עברה מזרחי תהליך גמילה ואפילו מרצה בפני אסירים המכורים לסמי רחוב. למרות סיפורה מעורר ההשראה, נראה כי המצב בשטח עגום הרבה יותר.

על מנת לבחון את העניין נשלחו שלושה חברי מערכת "החדשות" עם תלונות על כאב שגרתי לרופאים שלא הכירו אותם. כולם קיבלו כדורים אופיאטים תוך שהרופאים נהגו במרשם ביד קלה, זאת בניגוד מוחלט להנחיות מקצועיות שהופצו רק לאחרונה על רקע הזינוק במספר המתמכרים. הפונים לא הוזהרו ולא נערך איתם בירור על רקע נפשי.

הנתונים המדאיגים (צילום: חדשות)
הנתונים המדאיגים | צילום: חדשות

הרופאים הללו, שנבחרו באקראי, אינם יוצא דופן: בשנים האחרונות חל זינוק במספר המטופלים באופיאטים. על פי נתונים שמסרה קופת חולים "כללית" לתנועה לחופש המידע: בשנת 2010 עמד מספרם על 148,584, בשנת 2017 הוא זינק ל-334,105 רק בקופת חולים כללית. בהיעדר מסד נתונים ארצי, במשרד הבריאות לא ידוע מהם ממדי התופעה, אך ההערכות הן שעשרות אלפי ישראלים מכורים למשככי כאבים.

השינוי היחיד המשמעותי שנעשה בעקבות העלייה במספר המשתמשים באופיאטים הוא פתיחת מרפאה ייחודית ברמת השרון לפני שנה וחצי - המרפאה הציבורית היחידה בארץ המיועדת למכורים לתרופות מרשם. המרפאה הוקמה בזכות כסף שהעבירה הרשות למלחמה בסמים. לפני חצי שנה עברה הרשות למשרד לביטחון הפנים ומאז פסק התקציב להגיע.

קופת חולים מכבי (צילום: החדשות)
המרפאה הייעודית ברמת השרון ללא תקציב | צילום: החדשות

"בשיחות שלי עם משרד הבריאות בנושא הם אמרו 'כן זו בעיה נוראה', אמרתי להם מה זאת אומרת זו בעיה? אתם הריבון, אתם צריכים לדאוג לזה", אומר דוקטור איתי גור אריה, מנהל המערך לשיכוך כאב בבית החולים "שיבא", תל השומר. "העניין הוא שבאמת המדינה צריכה להחליט ולהשקיע, אבל אתם צריכים לייצר את הכלים ולייצר את התקנות, אבל משרד הבריאות... משרד הבריאות", מסכם גור אריה בייאוש.

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "אנחנו פועלים להקים מאגר ארצי שיאפשר לקבל נתונים על היקף הבעיה ומכינים נוהל לטיפול מושכל במשככי כאבים. בשנה האחרונה נפתחו מסגרות שונות לטיפול בבעיה והוכשרו רופאי כאב. באשר להפסקת מימון המרפאה הציבורית, אנו פועלים להסדיר את הנושא וּלהעביר את התשלום לרופא".

מהמשרד לביטחון הפנים נמסר בתגובה: "בימים הקרובים יימצא פיתרון להעביר תקציב מהרשות למלחמה בסמים למרפאה".