הנזק לחיות הבר בעוטף (צילום: יוסי הראל, רשות הטבע והגנים, חדשות)
הנזק לחיות הבר בעוטף | צילום: יוסי הראל, רשות הטבע והגנים, חדשות

טרור העפיפונים ובלוני התבערה שמשתולל בחודשים האחרונים בעוטף עזה, פוגעים בשגרת החיים של אלפי מתושבים היישובים באזור. אלא שבנוסף לתושבים ולשדות החקלאים, גם בעלי החיים הרבים שחיים באזור נפגעו קשות מהשרפות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

צילומי הבז המצוי שנמצא אתמול בסמוך לגדר המערבית לנחל הבשור שבעוטף עזה, כשהוא מחובר ברתמה לחוט שבקצהו חומר דליק, המחישו עד כמה פגיעות חיות הבר במקום. ברשות הטבע והגנים הסבירו כי בשל השריפות, החיות הפגיעות ביותר הן ממשפחות הזוחלים, ופרוקי הרגליים שאינם יכולים לברוח מהמקום.

בחוות דעת מיוחדת שהוכנה ברשות הטבע והגנים ניסו לאמוד את הנזק שנגרם לבעלי החיים ולשמורות הטבע במקום ולגבש את דרך הפעולה לשיקום המקום. "הנזק העיקרי מהשריפות הינו הרס בית גידול ופגיעה בחיות שעל פני הקרקע וקינוני עופות, כמו כן, בשריפות חזקות נגרם נזק לחיות מתחת לאבנים ובתת הקרקע", נכתב בחוות הדעת. "פגיעה מהשריפה אינה רק בנקודת הזמן של אירוע השריפה אלא הפגיעה יכולה להיות לאורך זמן ולהשפיע על מגוון רכיבים במערכת האקולוגית".

ברשות הטבע והגנים הדגישו כי לנזקים בעוטף עלולים להיות השלכות עמוקות על המאזן האקולוגי באזור: "עקב מחסור במזון וירידת כושר נשיאת השטח, יתכן ותגדל הסתמכות חיות הבר במקורות מזון אנושיים כגון חקלאות וכתוצאה מכך, יגדל היקף הנזק לחקלאות מחיות הבר".

נזק בעיקר לזוחלים (צילום: יוסי הראל, רשות הטבע והגנים, חדשות)
נזק בעיקר לזוחלים | צילום: יוסי הראל, רשות הטבע והגנים, חדשות

ברשות הציעו מספר דרכים להתמודד עם הנזקים שכבר התרחשו וגם עם נזקי העתיד. בין היתר הקמת אמצעי חיץ מסביב לשמורות, שיקום פסי אש ותכנית ניטור התאוששות. בנוסף, פקחי הרשות יאספו מספר מיני זוחלים ויעקבו אחר השתקמותם.

ברשות מתכננים גם להגביל את כניסת המבקרים לשמורה בחודשים שלאחר הפסקת טרור העפיפונים כדי למנוע פגיעה בהתאוששות הצמחייה. בנוסף, יש תכנון לשיקום אקטיבי של המקום, במיוחד במידה והשנה הקרובה תהיה שנת בצורת גם כן.