מועיל לבריאות? (צילום: אילוסטרציה, חדשות)
מועיל לבריאות? | צילום: אילוסטרציה, חדשות

קפה, המשקה הפופולרי שרבים מאיתנו לא פותחים את הבוקר בלעדיו, נמצא כבר שנים רבות במוקד מחקרים רבים. מחקר חדש, שבדק חצי מיליון בריטים, מצא סיבה מעודדת להמשיך ולשתות. לפי החוקרים, שתיית קפה קשורה לסיכון נמוך יותר למוות בגיל מוקדם. המחקר של המכון האמריקני לחקר הסרטן, שפורסם אתמול (שני) במגזין הנחשב JAMA, משבח את סגולות שתיית הקפה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"גילינו שקיים קשר הפוך בין שתיית קפה לבין תמותה בקרב משתתפים רבים", הסבירה ד"ר אריקה לופטפילד, מובילת המחקר. "הממצאים התגלו אצל אנשים שדיווחו כי שתו לפחות כוס אחת ביום, אצל אלו ששתו עד לשמונה כוסות קפה ביום וגם בקרב המשתתפים ששתו קפה מסונן, נמס ואפילו ללא קפאין".

המחקר מתבסס על מידע שנאסף על כחצי מיליון בני אדם בבריטניה, שענו על שאלוני בריאות ועברו בדיקות רפואיות - ואף סיפקו דגימות ביולוגיות שהניבו מידע גנטי. במהלך המחקר, שנמשך עשר שנים, כ-14,200 איש שהיו במעקב הלכו לעולמם.

"הסיכון לתמותה מוקדמת פחת" (צילום: חדשות 2)
"הסיכון לתמותה מוקדמת פחת" | צילום: חדשות 2

ניתוח הממצאים, בשילוב עם תשובות המשתתפים לגבי צריכת הקפה, גילה "סגולות ארוכות טווח" לצריכת הקפה, כמעט בכל מינון ובכל סוג. הסיכון לתמותה מוקדמת פחת ב-8% עבור כל אדם ששתה כוס אחת של קפה לפחות. עבור אלו שצרכו 6-7 כוסות של קפה כל יום, הסיכון פחת בכמעט 16%. במפתיע, התועלת פחתה מעט עבור הנסיינים ששתו שמונה כוסות קפה - עבורם הסיכון לתמותה מוקדמת פחת ב-14%.

המהירות בה הקפה עובר במערכת חילוף החומרים של האדם לא השפיעה ככל הנראה על תוחלת החיים של המשתתפים במחקר הזה. מחקרים קודמים דווקא הצביעו על קשר בין צריכת קפה לסיכון ללחץ דם גבוה והתקפי לב בקרב אנשים ש"עיכלו" את הקפה לאט. הסיבה להבדל, מסיבה ד"ר לופטפילד, היא שהמחקרים הקודמים בדקו את היקף צריכת הקפה רק לאחר התגלות המחלות והתחלואים - ולא בחנו את הסיכון הכללי לתמותה מוקדמת.

המחקר גם מעיד על כך שקפאין ככל הנראה אינו הרכיב היחיד במשקה שמועיל להארכת החיים - אך קשה לקבוע האם קפה נטול קפאין אכן תורם להתרחקות מועד המוות או שהמשקה עצמו קשור לאורח החיים של האנשים שמאריכים ימים.

"ההבנות הנוכחיות שלנו לגבי קפה ובריאות מבוססות על מחקרים תצפיתיים", הסבירה מנהלת המחקר. "כדי להבין בצורה טובה יותר את המנגנונים הביולוגיים שקשורים לצריכת קפה ולבריאות, דרושים מחקרים נוספים". עם זאת, לדבריה, המחקר "מספק הוכחה נוספת לכך ששתיית קפה יכולה להיות חלק מאורח חיים בריא ולהרגיע את שותי הקפה".