פרסום ראשון: מתקני ההתפלה שנכנסו לפעולה בעשור האחרון חילצו אותנו ממשבר עמוק וכנראה בלעדיהם היינו נמצאים הקיץ במשטר מים קפדני. מחקר חדש שפורסם אמש (שלישי) בכתב העת המדעי Environmental Research מצביע על כך שהוצאת המגנזיום מהמים בתהליך ההתפלה גרמה לעלייה משמעותית במחלות לב.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

חשיבותו של המחקר נובעת מהגודל העצום של אוכלוסיית המחקר. החוקרים בדקו 178 אלף מבוטחים בשירותי בריאות כללית וחילקו אותם לשתי קבוצות. קבוצה אחת כללה 2 אזורים בארץ שמקבלים מים מותפלים במשך 6 שנים והקבוצה השנייה הייתה מאזור שמקבלים בו רק מים טבעיים. החוקרים מצאו שבאזורים המותפלים הייתה עלייה של 6% במחלות לב בהשוואה לאזור שקיבל מים טבעיים.

פרופסור יונה אמיתי שעומד בראש קבוצת החוקרים מאוניברסיטת בר אילן מציין כי הנתון הזה מהווה מובהקות סטטיסטית וכי נוטרלו גורמי סיכון אחרים שיכלו להטות את המחקר. יש אפילו חוקרים שסבורים שהתחלואה באזורים המותפלים עומדת על 10%.

לפני יותר משנתיים, כשפורסם המחקר הראשון שהצביע על עודף תמותה בקרב חולי לב באזורים המותפלים, הורה ראש הממשלה נתניהו להאיץ את הפיילוט להוספת מגנזיום הישר למתקני ההתפלה. הוא דרש מסגן שר הבריאות ליצמן להאיץ את הפיילוט, אבל עד היום עדיין אין כזה.

לאורך חופי ישראל חמישה מתקני התפלה: סמוך לאשקלון, אשדוד, פלמחים, שורק וחדרה. ככל הישובים הסמוכים למתקנים מקבלים מאה אחוזים מים מותפלים, ככל שמתרחקים מהמתקנים המים נמהלים במים טבעיים. אך ברשות המים ובמקורות לא יודעים לומר, או שמא בוחרים שלא לחשוף, אילו ישובים מקבלים מים מותפלים ואילו לא.

ליצמן, ארכיון (צילום: פלאש 90, הדס פרוש, חדשות)
קיבל את ההנחייה אך כמעט דבר לא נעשה | צילום: פלאש 90, הדס פרוש, חדשות

"למגנזיום תפקיד חיוני בגוף האדם", מסביר פרופ' אמיתי. "הכרחי וחשוב לפעילות התקינה". כבר ב-2011 פרסם ארגון הבריאות העולמי אזהרה כי בתהליך ההתפלה מוצאים מינרליים חיוניים, כמו מגנזיום. הארגון המליץ להוסיף מגנזיום באופן מלאכותי, גם משרד בריאות דרש זאת, אבל התנגדויות רשות המים ומשרד האוצר, גרמו לסחבת. אולי המחקר הנוכחי, שמקיף כ-180 אלף ישראלים, יגרום סוף סוף לרשויות לפעול למנוע את הנזקים הבריאותיים המשמעותיים שהמחקר מצביע עליהם.

כ-70% אחוזים מהמים שמסופקים לציבור הם מים מותפלים, ברשות המים טוענים שרק אחוז אחד מהם משמש למי שתייה ולפיכך אין היגיון להוסיף מגנזיום למים משום שזה יעלה את המחיר ויש לספק תחליפי מגנזיום לציבור. מנגד המצדדים טוענים שההוספה חיונית משום שאפילו המים שמשמים להשקיה פוגעים ברמת המגנזיום בפירות ובירקות וההשלכות קשות.

בעקבות הכתבה חברת הכנסת יעל גרמן ("יש עתיד") הציעה לערוך דיון דחוף בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות "לאור דחיפות הנושא וחשיבותו". גרמן הוסיפה שמטרת הדיון היא להבין כיצד משרד הבריאות מתכוון לטפל בנושא.

מרשות המים נמסר בתגובה: "המים בישראל, ובכלל זה המים המותפלים, הינם באיכות טובה מאוד והם עומדים בדרישות המחמירות ביותר של תקנות מי השתייה. משרד הבריאות הוא המוסמך לקבוע האם יש להוסיף מגנזיום לתזונת אזרחי ישראל".

תגובת משרד הבריאות: "משרד הבריאות מכיר את הנתונים ותומך בהוספה מיידית של מגנזיום למים על מנת להבטיח את בריאות הציבור. לצערנו, רשות המים מערימה קשיים מכוונים ומונעת את ההוספה".