2 פצצות מרגמה נפלו בכנרת, ארכיון (צילום: אבי אריש, איגוד ערים כינרת, חדשות)
מה יעלה בגורל הכנרת? | צילום: אבי אריש, איגוד ערים כינרת, חדשות

נזקי הבצורת לכינרת: רשות המים פרסמה היום (ראשון) נתונים מדאיגים על אודות ירידת מפלס הכינרת, שמהם עולה כי מדי יום מתאדים בין 800,000 ל- 1,670,000 קוב מים, כ-5 מטרים חסרים לחזרת הכינרת למפלס הרצוי ורמת מליחות המים הולכת ועולה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

מי הכינרת מתאדים בימי הקיץ החמים בקצב מדאיג של 0.5 עד 1 ס"מ ביום ומליחות המים עולה בהתאם. המחסור המצטבר בנפחי מים בכנרת העלה את מליחות האגם לרמה הגבוהה ביותר זה 50 שנה. רצף חמש שנות הבצורת אשר פקדו את המדינה ובחומרה יתרה את צפון המדינה הביאו את מפלס הכנרת לשפל, למרות שבשל המצב צומצמה השאיבה מהכינרת למערכת הארצית כמעט לחלוטין כבר כשלוש שנים.

חסרים 5 מ' למפלס הרצוי (צילום: חדשות 2)
חסרים 5 מ' למפלס הרצוי | צילום: חדשות 2

למרות הגשמים האחרונים שירדו, מפלס הכינרת נמצא כיום כ-71.5 ס"מ מתחת לקו האדום התחתון. ורשות המים מסרה כי "על פי קצב ההתאיידות אנו צפויים להגיע לקראת סוף הקיץ בסמוך לקו השחור ואיננו יודעים עדיין איך ייראה החורף הבא". עוד הוסיפו כי "חסר לכענרת מלאה קרוב ל-5 מטר".

המצאות מפלס הכינרת מתחת לקו האדום לקראת סיומה של עונת הגשמים הינו מצב חריג ומאוד לא טוב. המחסור המצטבר בנפחי מים בכינרת ב-5 השנים האחרונות הוא הגדול ביותר המתועד ב-100 השנים האחרונות. לירידת מפלס הכינרת ולירידה בכמות המים הנכנסים הגורמת לתחלופת מים נמוכה באגם יש השלכות רבות גם על איכות מי הכנרת.

ככל שכמות המים הנכנסת נמוכה, רמת מליחות המים בה עולה. בשל רצף השנים השחונות נצפתה מגמה מדאיגה של עליית מליחות המים באגם. ירידת המפלס מרחיקה את קו המים ממקומות המסתור וההטלה של דגי הכנרת, ומותירה פחות אזורים המתאימים להטלה. בנוסף היא גם משחררת נוטריאנטים מהקרקעית וגורמת לבעיה אקולוגית ההולכת וגדלה.

מחקר: הכנרת מתחממת לשיאים חדשים (צילום: רויטרס, חדשות)
העקבות הבצורת רמת המליחות עולה | צילום: רויטרס, חדשות

הדג הטבעי והחשוב ביותר עבור המערכת האקולוגית ביכנרת הוא אמנון הגליל. זן זה הראה התאוששות ועלייה הדרגתית במספרם מאז המשבר הגדול של 2008 שבו המפלס היה נמוך מאוד ושלל הדייג של האמנון היה בשיא שלילי - עד לשנת 2015. משנת 2016 התחילה שוב ירידה בכמויות האמנונים.

לפיכך, ובשל החשיבות האקולוגית של אמנון הגליל המסייע בשמירה על איכות מי הכנרת רשות המים מממנת אכלוס של כמיליון דגיגי אמנון הגליל כל שנה לכנרת. בנוסף, מפעילה רשות המים מערך פיקוח הדוק על כל גורמי הזיהום בכנרת, במטרה למנוע כניסת נוטריאנטים עודפים לאגם.