במשך שלוש שנים ישבה ועדה מיוחדת על מנת לנסח תקן למיחזור "מים אפורים" שיכול לחסוך כמאה מיליון קוב מים בשנה. הוועדה ניסחה תקן ישראלי מחמיר מכל התקנים בעולם, אבל קרוב לשנתיים הוא ממתין לחתימת יושב ראש מכון התקנים, שמסרב לחתום בהוראת משרד הבריאות. כשברקע משבר המים והקריאה של הממשלה לחיסכון - מה מעקב את הפתרון החיסכוני?.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

במשרד הבריאות חוששים כי הצבת אלפי מתקני טיהור בבתי מגורים היא פוטנציאל ממשי לתקלות שיגרמו לפגיעה בבריאות הציבור, אך בקואליציה למיחזור מים אפורים חברים מומחים מהאקדמיה שמבקשים לקדם חקיקה שתחייב התקנת מערכת טיהור מים אפורים בכל בניין מגורים חדש שייבנה. "השלמנו את הכנת התקן, העברנו אותו לפי הנוהל לחתימת היו"ר - והוא ביקש שנבדוק מחדש", סיפר רמי הלפרין יו"ר הוועדה להכנת תקן למערכת מים אפורים. "בדקנו מחדש, הכול אושר – ואז הוא סירב לחתום".

בשבוע שעבר עברה המחלוקת המקצועית לבג"ץ, שהורה למדינה להשיב מדוע היא לא תאשר את התקן. "מערכות של מים אפורים יכולות להיות מערכות מאוד בטוחות, בייחוד כשמדובר על רבי קומות", הסביר פרופסור ערן פרידלר מהפקולטה להנדסה אזרחית-סביבתית בטכניון. "יש שם היתכנות כלכלית לבנות חיישנים אונליין שייתנו חיווי אם יש תקלה במערכת – ולא רק שייתנו חיווי, גם ייסגרו את המערכת".

מערכת טיהור המים האפורים (צילום: החדשות‎)
מערכת טיהור המים האפורים | צילום: החדשות‎

העיקרון פשוט: במקום שמי המקלחת יזרמו לביוב, הם ישמשו להדחת מיכלי הניאגרה. על פי הערכות, באופן הזה ניתן לחסוך שליש מצריכת המים הביתית – חיסכון המוערך בכאלף שקלים בממוצע בשנה. אבל מעבר לחיסכון הכספי, יש גם חיסכון עצום למדינה. "אם באמת מהיום ואילך כל הבניינים ייבנו עם מערכות מים אפורים, אפשר יהיה לחסוך עד שנת 2050 הקמה של בין אחד לשני מתקני התפלה", הסביר ליאור שמואלי, היועץ הכלכלי של הקואליציה למיחזור מים אפורים בישראל. "מהפעולה הפשוטה הזו לבדה אפשר לחסוך כמאה מיליון קוב בשנה".

דוגמה לאופן שבו אפשר לנצל את המים האפורים ניתן לראות אצל משפחת שחם שהתקינה מערכת ביולוגית שמטהרת את המים עד לרמה שניתן להשתמש בהם להשקיה. כל עצי הפרי בחצר משפחת שחם מושקים במים שמגיעים מחדרי המקלחות, כיורי הרחצה ומכונת הכביסה בבית. "כל מה שאצל אחרים זורם למערכת הביוב, אצלנו זורם למערכת שמשמישה לנו את המים", הסבירה איילת שחם. "המערכת הזו הותקנה לפני 13 שנה, ועובדת בהרמוניה מוחלטת. מעולם לא ניגשתי לזה, זה חיסכון נטו".

ממשרד הביראות נמסר בתגובה: "שימוש במים אפורים מחייב הקמה והפעלה של מתקני טיפול מתקדמים, תוך כדי בקרה יעילה על תפקודם. במשרד קיים חשש כי מתקני טיפול במים אפורים שיוצבו בבתים יופעלו ללא מיומנות מקצועית, לא ירחיקו את גורמי המחלות במידה הנדרשת ויהיו נתונים ליותר בעיות תחזוקה וכשלים בתפעול".