דיון החירום שהתקיים במשרד הבריאות, היום (צילום: דוברות משרד הבריאות, חדשות)
דיון החירום שהתקיים במשרד הבריאות, היום | צילום: דוברות משרד הבריאות, חדשות

בדיון החירום שהתקיים היום (ראשון) בנושא התפרצות מחלת העכברת במשרד הבריאות, משרדי הממשלה קבעו שורת צעדים שינקטו יחד כדי למגר את המחלה. בין הצעדים: גידור מעיינות ומניעת גישה לבקר, הזרמת מים נקיים וחיסון עדרים נגועים. סגן שר הבריאות ליצמן אמר: "המצב תחת שליטה ואנו מבקשים מהציבור להישמע להוראות".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בישיבה השתתפו סגן שר הבריאות ח”כ יעקב ליצמן, מנכ”ל משרד הבריאות והמשנה למנכ”ל, מנכ"ל משרד התיירות, נציגי המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים, מועצות מקומיות, רשות המים וארגון מגדלי הבקר. בפגישה הוצגו נתונים עדכניים של התפרצות מחלת העכברת, לפיהם 242 בני אדם נבדקו בחשד להידבקות במחלה, מתוכם 42 חולים שנדבקו בוודאות.

הצדדים סיכמו שהמשרדים השונים יפעלו בתיאום כדי להוציא לפועל את הצעדים שלדעתם יביאו למיגור המחלה. הצעד הראשון שנקבע הוא הסדרת מקורות השתייה ושטחי המרעה של הבקר בגולן ובגליל וגידור המעיינות באזור כך שלחיות נגועות לא תהיה גישה למקורות המים.

מחלות הקיץ? "לא להיכנס להיסטריה" (צילום: RF123, חדשות)
הג'ילבון, ארכיון | צילום: RF123, חדשות
התפשטות העכברת (צילום: חדשות)
חשש לזיהום עכברת בנחלים ברמת הגולן‎ | צילום: חדשות

הצעד השני שנקבע הוא הזרמת מים על ידי רשות המים למעיינות. "הובהר כי רוב המאמצים צריכים להיות מושקעים בהסדרה של נושא הבקר וחזירי הבר החופשיים שמעבירים את המחלה", נקבע בדיון. עוד הוחלט לחסן עדרים נגועים וכן לפעול לשיפור רמת התברואה באזור על ידי הרשויות המקומיות.

"משרד הבריאות עוקב ובודק את המקומות הללו בעיקר בצפון וסגרנו חלק ובחלק אפשר להשתמש", אמר סגן השר ליצמן בפתח הדיון. "המצב תחת שליטה ואנו מבקשים מהציבור להישמע להוראות אנשי המקצוע ולשמור מכניסה למקומות מסוכנים". מנכ"ל המשרד, משה בר סימן טוב, הדגיש את החשיבות של שמיעה אך ורק להנחיות משרד הבריאות, ואף ניפק הבטחה לקראת השנה הבאה: "נוכל להתמודד עם זה ברמה כזאת שבקיץ הבא לא יהיו כותרות 'העכברת חוזרת', אלא נכחדה ונעלמה".

הותרה הרחצה בזוויתן (ארכיון) (צילום: נעמי יעקב, פלאש 90, חדשות)
נחל זוויתן | צילום: נעמי יעקב, פלאש 90, חדשות

אחרי הדיון, ראש המועצה האזורית הגליל העליון גיורא זלץ, אמר: "הדגשנו לשר ולמנהלי משרדי הממשלה כי הנזקים הם בהיקף של מיליוני שקלים. הכי חשוב שמשרדי הבריאות והתיירות יפעלו מהר ויעזרו להבהיר לציבור הרחב בעזרת מידע אמין ועדכני היכן מותר לרחוץ ולשוט, כי בנחלי הגליל הבדיקות לא מצאו כל מניעה לרחוץ". עוד הוא הוסיף כי "דנו על דרכי מניעת היווצרות מוקדי חיידקים בבריכות של מים עומדים. ביקשנו כי עקב היקף הפגיעה המשמעותי יש צורך בפיצוי התיירים".

בצפון מדווחים בימים האחרונים על ירידה משמעותית של עשרות אחוזים במספר המטיילים והנופשים בצפון, עם חודש אוגוסט חלש מאוד ביחס לציפיות. ראשי הרשויות ומנהלי אתרי התיירות מקווים שההנחיות הנרחבות שהופצו בשבוע האחרון יצומצמו כדי לאפשר לאנשים לחזור ולהרגיש בטוחים כשהם באים לבלות בנחלים.

_OBJ

עד כה נסגרו למבקרים שבעה מקורות מים: נחלי הזוויתן, המשושים, היהודייה, הזאכי, הג'ילבון, פארק הירדן והמג'רסה. ברשות הטבע והגנים החלו להזרים מים נקיים על מנת להוריד את רמות הזיהום והרשויות בגולן ובגליל קוראות למטיילים לחזור לנפוש באזור. מלבד מספר אתרים מצומצם, הרוב המכריע של כל אתרי התיירות בצפון פתוח ובטוח לרחצה.

צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אומנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה – וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/