דרישות הרופאים נענו חלקית (ארכיון) (צילום: חדשות 2)
דרישות הרופאים נענו חלקית (ארכיון) | צילום: חדשות 2

דיון נוסף בבג"ץ במשבר הדסה: שלושה משופטי העליון - דנציגר, פוגלמן וסולברג - דנו היום (ראשון) שוב בפרשת התפטרות רופאי המחלקה ההמטו-אונקולוגית בהדסה עין כרם. הדייון התקיים לאחר שבג"ץ ביקש את תשובת כל הצדדים במשבר הזה בנוגע למתווה של פתרון זמני לפיו שניים או שלושה מהרופאים המתפטרים יטפלו בשערי צדק בילדים בהם טיפלו עד כה בהדסה, עד סוף שנת 2017. בסיום הדיון אמרו השופטים כי הכרעה בנושא תינתן במועד מאוחר יותר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בסיום הדיון הודיעו ההורים שיפרקו את מאהל המחאה שהקימו בגן סאקר ופנו לציבור בבקשת עזרה למימון המחאה. ה"מדינה הפקירה אותנו", טענו ההורים. "אנחנו מפרקים את אוהל המחאה, אין לנו כסף לממן אותו. אנחנו פונים לציבור הרחב בעזרה לתרומות, נכנסו לחובות בגלל המשבר הזה. אנחנו מקווים שבג"ץ יקבל החלטה שתיתן מענה רפואי לילדים שלנו".

"כפי שהדגשנו גם בכתובים, הטיפול הנכון והטוב ביותר זה טיפול במחלקה המטו-אונקולוגית ילדים מה שלא ניתן לתת במרפאה", אמרה בבג"ץ נציגת המדינה עו"ד מיכל בוכמן-שינדל. "אנחנו קצת מודאגים מהטענות של הרופאים לגבי המעבר לשערי צדק. זה מציב סימן שאלה לגבי אם הם יעמדו בתנאי הרישיון לטיפול בשערי צדק. ברור לנו שכרגע 2-3 רופאים בשערי צדק לא יכול לתת מענה מלא".

מן הצד השני עורכת הדין ארנה לין, נציגת הרופאים תקפה את המדינה ואת הדסה. "יש כאן חזרה על שקרים של הדסה וזה לא ישנה את המציאות", אמרה עורכת הדין. רופאים הם בני אדם חופשיים ושום אדם ושום רשות נכבדים ככל שיהיו יכולים לכפות עליהם לעבוד בניגוד מרצונם".

"אף אחד מהרופאים לא יעבוד בשערי צדק לפי הפרשנות של משרד הבריאות", טענה עורכת הדין. "הם ילכו לעשות רפואה לא טובה בשערי צדק אחרי שם עזבו את הדסה בגלל רפואה לא טובה? אם העתירה תידחה לא יהיה טיפול מספיק טוב בבית חולים בירושלים וההורים יאלצו לנסוע לתל אביב לקבל טיפול".

רוטשטיין בבית המשפט, בשבוע שעבר (צילום: חדשות 2)
רוטשטיין בבית המשפט, בשבוע שעבר | צילום: חדשות 2

"הכול נאמר בחדר הזה מלבד הדבר החשוב ביותר - טובת הילד", אמר עורך הדין אליעד שרגא, נציג ההורים, ומנכ"ל התנועה למען איכות השלטון. "גם אני שוקל להרים דגל לבן כי המסע להיות בא כוחם ופיהם של ילדים חולי סרטן הוא משא כבד מנשוא. לראות את עיניהם של הילדים חולי הסרטן הוא משא כבד.

"הדבר היחיד שמתעסקים בו זה האגו של ליצמן, הרגולטור משרה אווירת טרור", הוסיף עורך הדין. "יש כאן פעולות שגורמות לאנשים לחיות בפחד. המדינה אצה רצה לחבק את הצו על תנאי תוך שהיא מאיימת בהפעלת סמכויות אחרות נגד שערי צדק. את אף אחד לא מעניינת טובת הילדים שצריכים להיטרטר למרכז הארץ. הילדים לא יכולים שלא לקבל טיפול מחוץ לירושלים".

"טובת הילדים נשכחה, הרופאים נשכחו", אמר עורך הדין צבי אגמון המייצג את שערי צדק. "היו לנו שלוש הערות על הפתרון: מותר לנו להעסיק את מי שאנחנו רוצים; יש לנו בעיה עם תקופת הזמן עד סוף השנה; יש לנו בעיה עם הגבלת מספר המטופלים. אנחנו לא חורגים מתנאי הרישיון. יש לנו יחידה ואנחנו יכולים לטפל עד תנאים מסוימים".

"המדינה טוענת שאנחנו ניתן רק ייעוץ", המשיך עורך הדין אגמון. "בשביל לתת ייעוץ אנחנו לא נעסיק את הרופאים. אנחנו לא נהיה תחנת ממסר. להגיד שזו טובת הילדים זה במקרה הטוב היתממות"

משרד הבריאות הודיע ביום חמישי האחרון לבג"ץ כי הוא מקבל את הצעת בית המשפט לכך ששניים או שלושה רופאים מבית החולים הדסה בירושלים יעבדו במרפאת הילדים בבית החולים שערי צדק בעיר עד סוף 2017. ההודעה הדרמטית הגיעה יממה לאחר קריסת הליך הגישור שנועד לפתור את המשבר במחלקה ההמטו-אונקולוגית בהדסה.

בתגובה לצו על תנאי שהוציאו שופטי בג"ץ, ציינו במשרד הבריאות כי אותם רופאים שיעברו לשערי צדק יעניקו שירותי מרפאה לילדים שטופלו בהדסה בלבד, וזאת בהמשך להחלטת בג"ץ לדחות את הבקשה לפתיחת מחלקה מקבילה בשערי צדק. החלטה זו של משרד הבריאות ניתנה במטרה להביא לסיום המשבר הקשה לטובת הילדים, על אף העמדה הראשונית של המשרד כי על הרופאים לחזור להדסה.

עוד ציינו במשרד כי לצד קליטת הרופאים בשערי צדק, הם מדגישים את נכונותם להסדיר את הקליטה של יתר הרופאים המתפטרים במחלקות המטו-אונקולוגיות מקבילות במרכזים רפואיים נוספים, לרבות במחלקות בהן מאושפזים כיום הילדים שהיו מטופלים בעבר במחלקה בהדסה.

עם זאת, בתגובתו ציין משרד הבריאות כי תגובת בית החולים שערי צדק ומנהלו פרופ' יונתן הלוי "מעלה סימני שאלה מדאיגים בהיבט של עמידת בית החולים שערי צדק בתנאי הרישיון הנתון לו. עמדת משרד הבריאות, כרגולטור האמון על הנושא, היא כי טיפולי כימותרפיה ושירותי אשפוז לילדים החולים בסרטן אינם יכולים להינתן במסגרת מרפאה או במסגרת אשפוז יום, שאינו נסמך על מחלקה להמטו-אונקולוגיה ילדים באותו בית חולים".