דגימות מעבדה שהצביעו על זיהום בקורנפלקס התקבלו כבר בסוף יוני - כך חשפה היום (חמישי) ענת גבריאל, מנכ"לית חברת "יוניליוור-תלמה", בדיון בכנסת. הוועדה לביקורת המדינה של הכנסת התכנסה היום על מנת לגבש בקשה לחוות דעת של מבקר המדינה בנושא - וחברי כנסת רבים תקפו את התנהלות גבריאל וחברתה: "שווק משטח לפני תוצאות בדיקה, למה קרה? איך נוכל לסמוך עלייך?". גבריאל ניסתה להרגיע ולהבהיר מדוע הציבור ומשרד הבריאות עודכנו בשלב מאוחר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק 

"אי אפשר להתנער מאחריות", הבהירה יו"ר הוועדה, ח"כ קארין אלהרר, שהסבירה כי החברה הייתה אמורה לדעת מה מתרחש במחסני החברה החיצונית המנהלת את המחסן. גבריאל ביקשה את רשות הדיבור והשיבה לטענות: "אם הצרכנים לא יכולים לסמוך עלינו שנמכור מוצרים טובים ובטוחים - אנחנו יכולים לסגור את המפעל וללכת הביתה. לא שיקרנו באף שלב".

המנכ"לית הוסיפה כי "מערכות המחשוב וניהול המחסן שלנו הן מהמתקדמות ביותר. במבחן התוצאה התקלה קרתה, ולכן זימנו חברה חיצונית שתבדוק מה צריך לעשות להפקת לקחים". עוד הודתה כי בעבר החברה עבדה עם חברת החקירות הפרטית "ויצמן יער" שפרסמה דוח בנושא, "אבל אני לא יכולה להגיד לך יותר מזה".

שוב: חשש לסלמונלה בתלמה (צילום: חדשות 2)
משטחי הקורנפלקס הנגועים | צילום: חדשות 2

"לא רוצה להאשים את הש.ג."

המנכ"לית הסבירה מדוע החברה לא פרסמה דבר בנושא: "אין חובת דיווח למשרד הבריאות על זיהום בקו הייצור שלא שווק עדין ולכן לא דיווחנו על השמדת המוצרים שלא יצאו לשיווק. ידענו שכל המשטחים נמצאים אצלנו בבית ושלא יתכן שמוצרים מזוהמים יצאו לציבור הרחב, וסברנו שפרסום של ריקול היה יוצר פאניקה מיותרת".

"בעקבות פניות העיתונאים והסערה התקשורתית, החלטנו כן לפרסם הודעה כדי להרגיע את הציבור ולומר שלא יצאו מוצרים מהמשטחים המזוהמים לקהל", ציינה. גבריאל הוסיפה כי שינוי המדיניות הוביל לגילוי כי משטח מזוהם נמכר: "לאחר שהגיעה הפנייה מאותה לקוחה, בדקנו וגילינו שמדובר במוצר מזוהם. באופן אוטומטי דיווחנו וקיימנו ריקול והתחלנו לבדוק איפה התקלה".

"אני לא רוצה להאשים את הש.ג. - לא חברה ולא אדם", הוסיפה גבריאל, שהבהירה כי בניגוד לפרסומים "אין שום סיכוי שנסגור את המפעל".

אלי גורדון, מנהל תחום שירות מזון ארצי במשרד הבריאות, נשא דברים והתייחס גם לסערת סלטי שמיר: "תקלות יכולות לקרות, לכן קיימת חובת יידוע הציבור והודעות אזהרה. כשזיהינו שיש תקלה, נעשתה עבודה אינטנסיבית כדי ליידע את החברה ושהיא תוציא הודעה לציבור".

המפעל בו התגלה הזיהום (צילום: חדשות 2)
המפעל בו התגלה הזיהום | צילום: חדשות 2

"צריך ענישה למען ייראו וייראו"

ליאור שמעוני, נציגת משרד מבקר המדינה בדיון בוועדה בעניין פיקוח המדינה על המזון, הוסיפה וטענה כי "למשרד הבריאות יש מערך בקרה ופיקוח רופפים על קווי הייצור. משרד הבריאות לא זיהה את גורמי הסיכון ולא הצליח בפיקוח על חברות גדולות כמו יוניליוור".

ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) לא חסך ביקורת ממשרד הבריאות: "ככל שגדל הכשל של יוניליוור, גדל הכשל של משרד הבריאות. יש לנו לגיטימציה מלאה לחשוד ששיקרתם", פנה לגבריאל, "אבל עכשיו זה לא משנה אם שיקרתם או לא, כי התוצאה אחת: כשל חמור וקולוסלי בכל מה שקשור להגנה על בריאות הציבור. חברת יוניליוור או שיקרה או התרשלה אבל מי שאמור לשמור עלינו מזה הוא משרד הבריאות".

ח"כ מירב בן ארי (כולנו) הצטרפה למתקפה: "ההתנצלות שלך, ענת גבריאל, כבר לא תעזור - אני רוצה לשמוע מה אתם הולכים לעשות כדי שאירוע כזה לא יחזור. הזיהום יצא מהמפעל שלכם!".

מיקי זוהר, חבר הכנסת מהליכוד, טען כי לא מדובר בתקלה אלא בהתנהלות לקויה: "הגישה העסקית שיש היום במדינה גורמת לבעלי עסקים לדרוש רווחים ולפעמים זה נעשה בכל מחיר. כשזה מגיע לבריאות של הילדים אנחנו אומרים עד כאן - צריכה להיות ענישה מהותית למען יראו וייראו. להיאבק בתאוות הבצע, בריאות הציבור היא מעל הכל. תרוויחו פחות, אבל תרוויחו אמון של הציבור".