הרופא הבכיר - מתמחה. אילוסטרציה (צילום: יעקב נעומי / פלאש 90)
אילוסטרציה | צילום: יעקב נעומי / פלאש 90

בתום דיונים אינטנסיביים עד השעות הקטנות של הלילה (חמישי), לא הצליחו נציגי משרדי האוצר והבריאות ונציגי ההסתדרות הרפואית להגיע להסכמות. בשל כך, החל משעות הבוקר תתקיים שביתה בכל בתי החולים הציבוריים ברחבי הארץ. במסגרת השביתה יפעלו בתי החולים במתכונת שבת וניתוחים שאינם דחופים יבוטלו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק 

עם זאת, הרופאים יעבדו היום כרגיל בבית החולים הדסה בירושלים - לאחר שבית הדין האזורי לעבודה בירושלים הורה להם לשוב לעבודתם החל מהשעה 10:00. ההחלטה התקבלה לאחר פניית הנהלת בית החולים.

ההסתדרות הרפואית הכריזה על שביתה בשל טענת הרופאים למחסור בתקציבים לקיצור תורים, וכוונת שר הבריאות יעקב ליצמן להסדיר בחוק יכולת ענישה משמעתית נגד מנהלי בתי חולים שיחרגו מתקציביהם. בניסיון אחרון למנוע את השביתה בבתי החולים, התקיימו אמש בירושלים מגעים קדחתניים בין נציגי משרד האוצר לנציגי ההסתדרות הרפואית. ההשבתה הצפוייה עלולה ליצור עומס רב בבתי החולים, שממילא עמוסים מאוד.

שר הבריאות ליצמן התייחס הבוקר לשביתה בריאיון לגלי צה"ל ואמר: "קשה להשתחרר מהתחושה שמניעים שאינם טובת הציבור הביאו להחלטה להשבתת המערכת בכל מחיר. זו שביתה מיותרת".

אתמול פרסמנו לראשונה כי בשעות אחר הצהריים הושגה התקדמות משמעותית במגעים בין האוצר להסתדרות ונראה היה כי השביתה עשויה להתבטל. אולם ככל שחלפו השעות התברר כי השביתה בכל זאת תתקיים וזאת לאחר שבהסתדרות הרפואית המשיכו לטעון כי בתי החולים ישבתו. במשרד האוצר אמרו: "אנחנו מצפים שההסתדרות הרפואית תכריז על ביטולה של השביתה המיותרת והלא מוצדקת שתפגע לשווא בציבור החולים".

מנכ"ל המרכז הרפואי הדסה, פרופסור זאב רוטשטיין, שפעל למניעת השביתה, הודיע הערב כי בית החולים בראשו הוא עומד הגיש בקשה לצו מניעה בבית הדין הארצי לעבודה, נגד קיום השביתה, כדי להמשיך את הטיפול הרפואי במטופלים כנדרש. "אין לדעתנו שום עילה לשביתה המצדיקה פגיעה בחולים", אמר.

במה השתפרו בתי החולים? (צילום: SORAPONG CHAIPANYA, 123RF)
אילוסטרציה | צילום: SORAPONG CHAIPANYA, 123RF

חברי ההסתדרות הרפואית כינסו אתמול מסיבת עיתונאים שבה נימקו את הסיבות לשביתה. "המאבק שלנו הוא לא על שכר הרופאים, המאבק הוא על פיתוח מערכת הבריאות, על קליטת רופאים חדשים, תקני רופאים ועל קיצור תורים", אמר יו"ר ההסתדרות הרפואית ד"ר ליאוניד אידלמן. "חוק ההסדרים השנה ממשיך באותה מגמה לקצץ על הבריאות של תושבי המדינה. כבר היום מטופלים משלמים יותר ומקבלים פחות. כתוצאה מחנק של מערכת הבריאות - רופאים היום לא יכולים לתת טיפול כמו שהיינו רוצים לתת. והמטופלים? משלמים יותר ומחכים בתור יותר ויותר זמן. המצב הוא בלתי נסבל".

פרופ' ליאוניד אידלמן, יו"ר ההסתדרות הרפו (צילום: חדשות 2)
אידלמן, ארכיון | צילום: חדשות 2

בהסתדרות הרפואית ציינו כי סיבה נוספת להשבתה היא כוונת שר הבריאות יעקב ליצמן להסדיר בחוק יכולת ענישה משמעתית נגד מנהלי בתי חולים שיחרגו מתקציביהם. ליצמן מצדו לא הכחיש כי בכוונתו לפעול בנושא, ואף הבהיר כי גם בימים אלה הוא נוקט צעדים נגד חריגות תקציביות. "אנחנו נדרוש להקפיד ולעמוד בתקציב", אמר. "חוק זה חוק, וניהול זה ניהול. אם מישהו לא מנהל נכון, אז או שהמנהל יוחלף או שהתקציב יוחלף".