ממצאים תברואתיים חמורים במפעל לייצור קורנפלקס: כך עולה היום (ראשון) מהביקורת שערך משרד הבריאות במפעל בערד. הממצאים, שאנו מפרסמים הערב לראשונה, מעלים כי נמצאו ליקויים תברואתיים חמורים ואריזות מזוהמות שנמצאו לצד מזון שמיועד לשיווק לצרכנים. הגישה לאריזות אלה לא נחסמה - וניתן היה להוציאן החוצה מן המפעל. במקביל "יוניליוור" שכרה את שירותיה של חברת החקירות ויצמן יער שתבדוק מה אירע במפעל. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בריאיון ל"תכנית חיסכון" מסר הערב שר הבריאות ליצמן כי נבדק כל דבר קטן או גדול במפעל - ובאופן יסודי: "מצאנו שרשלנות הייתה, אבל לא שיקרו לנו. עלינו להמשיך בבדיקה". לדבריו של ליצמן, "חברה חיצונית תחקור כיצד יצא מהמפעל דבר שלא היה צריך לצאת. דרשנו לבדוק את כל העובדים שהייתה להם גישה".

המפעל בו התגלה הזיהום (צילום: חדשות 2)
ליקויים חמורים התגלו במפעל תלמה | צילום: חדשות 2

"משרד הבריאות בדרך כלל נותן תקן למפעלים גדולים שנקרא GMP שנותן להם אפשרות לפעול לבד ללא דיווחים שוטפים. אנחנו הולכים לבדוק את המפעל יום יום ולחקור איך יצא מהמפעל מה שיצא. נבדוק את העובדים שהייתה להם נגיעה. צריך לבדוק האם אנחנו סומכים על המפעלים או לא".

"רצף טעויות רשלני במפעל תלמה"

צוות משרד הבריאות בראשות פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור ומנהל שירות המזון הארצי, אלי גורדון, ערך היום ביקורת מקיפה ויסודית במפעל תלמה בערד. החברה שיתפה פעולה עם הבדיקה באופן מלא. צוות משרד הבריאות התרשם כי מדובר ברצף טעויות רשלני ולא באירוע עם כוונת זדון מצד הנהלת החברה ומערך האיכות.

"עם זאת", נמסר ממשרד הבריאות, "עדיין נדרש תהליך השלמת חקירה בעניין הדליפה של המוצרים מהחברה. לשם כך החברה גם שכרה שירותי משרד חקירות חיצוני, כדי לבדוק את הסיבה לזליגת המשטח לדרכי השיווק".

שוב: חשש לסלמונלה בתלמה (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2



במסגרת הבדיקה היום נבדקו תהליכי הייצור, נהלי בקרת האיכות, נלקחו דגימות מקווי היצור השונים. עם זאת, לאור האירוע, ובכפוף לשימוע, יותלה רישיון ה-GMP של החברה, עד לביצוע מספר פעולות מתקנות ודיווח עליהן. עד כה מקור הזיהום לא אותר. יתכן ונובע מתחלואת עובד או זיהום משני. הומלץ לבצע בדיקות מעבדה לעובדים, על מנת לנסות להשלים את החקירה.

קורנפלקס, תלמה
צילום:



בעקבות הביקורת שערך משרד הבריאות לפני שבוע, נקט המפעל שורת פעולות מתקנות. משרד הבריאות יורה על הנחיות נוספות כדי למנוע הישנות מקרים דומים בעתיד, כגון הגברת תדירות הדיגום באופן שיבוצע מדי יום, עד להודעה חדשה. משרד הבריאות ימשיך בניטור ומעקב, כולל אחר תוצאות בדיקות המעבדה שנלקחו מהמפעל ומדרכי השיווק וידווח באופן שוטף לציבור.

"ככל שהממצאים והכשלים שמוצא משרד הבריאות גדולים יותר כך מתעצמת השאלה גם לגבי המחדל שלו עצמו- ובעיקר לאן הוא נעלם וכיצד המדיניות שתמך בה כל כך פשוט העמידה את הציבור בסכנה גדולה כל כך", מסר יו"ר שדולת הבטיחות בכנסת, ח"כ איציק שמולי. "גם משרד הבריאות נדרש לבדק בית רציני מאוד בעקבות המחדל הזה".

המשטח הפגום והברקוד "פסול לשימוש" (צילום: חדשות 2)
המשטח הפגום והברקוד "פסול לשימוש" | צילום: חדשות 2

 

בחברת "תלמה-יוניליוור" ממשיכים להדוף את הטענות להתנהלות רשלנית מצד הבכירים. אמש (שבת) פורסמה טענה חדשה של החברה - לפיה הסיבה שקורנפלקס נגוע הגיע לשווקים היא שאחד העובדים במחסן תלש את הפתק עם ברקוד מאחד המשטחים התקינים במחסן, והדביק אותו על אחד המשטחים הפגומים, על גבי הברקוד "פסול לשימוש". לטענת החברה, אותו עובד החליף למעשה בין הברקודים - וכך משטח נגוע בסלמונלה יצא מהמפעל כאילו הוא משטח תקין והגיע לצרכנים באזור פתח תקווה.